Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Η Ιταλία ο δεύτερος σημαντικός προορισμός για τα Ελληνικά προϊόντα




Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΛ.ΣΤΑΤ.), για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013, η Ιταλία αποτέλεσε το δεύτερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, καλύπτοντας το 9,27% του συνόλου αυτών και τρίτη χώρα, ως προς τις εισαγωγές 7,96% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών.
Η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδος-Ιταλίας, για το εννεάμηνο του 2013, ανήλθε σε 4,739 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 312 εκ. ευρώ, ήτοι 7,06% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (4,426 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2013 ανήλθε 1,930 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 28,11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (1,506 δισ. ευρώ). Η αξία των εισαγωγών από την Ιταλία, για την υπό εξέταση περίοδο, ανήλθε σε 2,808 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση για πέμπτη συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα κατά 3,81% σε σχέση με το 2012 (2,920 δισ. ευρώ).
Το ύψος του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 878 δισ. ευρώ, έναντι 1,413 δισ. ευρώ το 2012, κλείνοντας επιπλέον την ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, ενώ ο δείκτης εξαγωγών προς εισαγωγές βελτιώθηκε ανερχόμενος στο 0,68. Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2013

Ελληνική κουζίνα στην Ελβετία


 Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στο Σαλόνι Γαστρονομίας «Gouts et Terroirs», το οποίο διοργανώνει το Καντόνι του Φράιμπουργκ στην πόλη Μπιλ της Ελβετίας (κοντά στη Βέρνη και στην περιοχή Γκριγιέρ) μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2013.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο agora.mfa.gr, του υπουργείου Εξωτερικών, τοπικοί παράγοντες ελληνικής καταγωγής, όπως και Έλληνες επιχειρηματίες, με δραστηριοποίηση στον γαστρονομικό κλάδο, έχουν αναλάβει το κόστος λειτουργίας ελληνικού περιπτέρου εμβαδού 250 τμ, με στόχο την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας.
Στο περίπτερο έχει προγραμματισθεί η έκθεση αρκετών ελληνικών διατροφικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο Κρήτης, Μυτιλήνης και Καλαμάτας, κρόκος Κοζάνης και κρασί από δύο οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας και πιθανώς από Νεμέα.

Οι οργανωτές θα επιθυμούσαν όμως ενδεχόμενη διεύρυνση της παλέτας εκτιθέμενων προϊόντων ή ενδεχομένως την καλλιέργεια επαφών για επόμενη μελλοντική συμμετοχή. Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την προβολή των προϊόντων τους μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες διευκρινίσεις με την Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών. Πηγή: ΑΜΠΕ

Αθήνα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα Ελληνικά ακτινίδια πάνε καλά έξω!


 Ολοένα περισσότερες ξένες αγορές «κερδίζουν» τα ελληνικά ακτινίδια, που πλέον, χάρη και στη διμερή φυτοϋγειονομική συμφωνία... Ελλάδας-Κίνας, φτάνουν και στο πιάτο των Κινέζων καταναλωτών, με προοπτική διπλασιασμού των ελληνικών εξαγωγών του φρούτου στην κινεζική αγορά στην εμπορική περίοδο 2013/2014. Μάλιστα, φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι αν στα επόμενα χρόνια υπογραφούν αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες και με άλλες ασιατικές χώρες, οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων συνολικά στην Ασία θα μπορούσαν τουλάχιστον να διπλασιαστούν στο εγγύς μέλλον.

Εν αναμονή των εξελίξεων, η εμπορική περίοδος 2012/2013 εξελίχθηκε θετικά, σε όρους τόσο παραγωγής, όσο και εξαγωγών, με τη Ρωσία να παραμένει σταθερά η πρώτη αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS), Γεώργιος Πολυχρονάκης. θετικότερη εκτιμάται ότι θα είναι η εμπορική περίοδος 2013/2014, στη διάρκεια της οποίας οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων, συνολικά στις διεθνείς αγορές, αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση κατά 10%. Πηγή



Και οι Γερμανοί τρώνε Ελληνικό γιαούρτι!
 Κατά το α΄ εξάμηνο 2013, ο κύκλος εργασιών για τα λευκά γαλακτοκομικά αυξήθηκε κατά 3% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αυξανόμενος στα 4,659 δις €, ενώ η ποσότητα των πωλήσεων μειώθηκε, όπως και την προηγούμενη χρονιά, κατά 1%.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της τιμής του γάλακτος, που αντικατοπτρίζεται στους αυξημένους κύκλους εργασιών στις βασικές κατηγορίες προϊόντων, φρέσκο γάλα, γάλα διαρκείας, βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Αξιόλογη άνοδος σημειώθηκε ακόμα στην κατηγορία των επιδορπίων (+4,5% κύκλος εργασιών, +3,4% ποσότητα).
Για ακόμα μια χρονιά αύξηση του κύκλου εργασιών σημειώθηκε στην κατηγορία του φυσικού γιαουρτιού (+2% έναντι του 2012). Με βάση τα στοιχεία της Nielsen, σημαντικό ρόλο στην ανοδική τάση της κατηγορίας διαδραματίζουν ιδιαίτερα τα ελληνικής προέλευσης και ελληνικού τύπου γιαούρτια, για τα οποία οι ρυθμοί ανόδου είναι διψήφιοι, τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα.
Γιαούρτι ελληνικού τύπου: Πωλήσεις και κύκλος εργασιών
Για το γιαούρτι ελληνικού τύπου (griechischer Joghurt, Joghurt nach griechischer Art) ο κύκλος εργασιών έφθασε το 2012 τα 37,6 εκ €, αποσπώντας πλέον μερίδιο 5,5% της αγοράς φυσικού γιαουρτιού και 1,1% της αγοράς γιαουρτιών με φρούτα (Fruchtjoghurt). Σε όρους ποσότητας, βάσει των στοιχείων της Nielsen, οι πωλήσεις γιαουρτιών της κατηγορίας έφτασαν τις 12,8 χιλιάδες τόνους, συνεχίζοντας να αυξάνονται με πολύ ισχυρούς ρυθμούς: αύξηση κατά 18% από το 2010 στο 2011, αύξηση κατά 30% από το 2011 στο 2012.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Nielsen είναι ότι η ανοδική πορεία με διψήφιους ρυθμούς ανόδου θα συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο niche της αγοράς θεωρείται πολύ ελκυστικό για τις γερμανικές γαλακτοβιομηχανίες, δεδομένου μάλιστα ότι η παρουσία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει μικρή.
Τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK αναφέρονται σε αύξηση του αγοραστικού κοινού για το γιαούρτι ελληνικού τύπου κατά 33% μεταξύ 2011 και 2012. Έτσι, το 2012 ο αριθμός των νοικοκυριών που συμπεριλαμβάνουν στις αγορές τους γιαούρτι ελληνικού τύπου έφτασε τα 6,04 εκατομμύρια, έναντι 4,5 εκ. το 2011. Συνεπώς, το μερίδιο των νοικοκυριών στη Γερμανία που καταναλώνουν γιαούρτι ελληνικού τύπου ανήλθε το 2012 σε 15,2%, έναντι 11,5% την προηγούμενη χρονιά.
Η τάση διεύρυνσης του καταναλωτικού κοινού που αγοράζει γιαούρτι ελληνικού τύπου συνεχίστηκε και κατά το α' εξάμηνο 2013: με βάση νεότερα στοιχεία της GfK, για το διάστημα Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2013 ο αριθμός των νοικοκυριών που αγοράζει γιαούρτι ελληνικού τύπου αυξήθηκε κατά 37,2% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος της προηγούμενης χρονιάς, φθάνοντας τα 7,23 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές γιαουρτιού από τη χώρα μας προς τη Γερμανία στις δύο βασικότερες δασμολογικές κατηγορίες, λευκό γιαούρτι με περιεκτικότητα σε λιπαρά 3 έως 6% και λευκό γιαούρτι με περιεκτικότητα σε λιπαρά μεγαλύτερη του 6%, περιορίστηκαν το 2012 και σε όρους ποσότητας και σε όρους αξίας.
Σημαντική παρουσία στα καταστήματα των γερμανικών αλυσίδων λιανικής της περιοχής μας έχουν τα προϊόντα των ελληνικών εταιρειών Κρι-Κρι, Μεβγάλ, Φάγε και SHM Volos. Τα κυριότερα προϊόντα τους που διατίθενται στα ψυγεία των γερμανικών supermarket είναι το πρόβειο γιαούρτι με 6% λιπαρά και το στραγγιστό γιαούρτι από αγελαδινό γάλα με λιπαρά 10% (Sahnejoghurt).
Επιχειρηματικές εξελίξεις – νέα προϊόντα
Κυρίαρχη μάρκα μεταξύ των γιαουρτιών «ελληνικού τύπου» που παράγονται στη Γερμανία είναι η μάρκα Elinas της εταιρείας Hochwald, το προϊόν της οποίας διατίθεται σε 7 γεύσεις: γιαούρτι λευκό (natur), με μέλι, με φουντούκια, με βατόμουρα, με βερίκοκα, με βανίλια και αμύγδαλα, με πορτοκάλι (Blutorange). Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων του γιαουρτιού Elinas αφορά τη συσκευασία των 4*150 gr. Μόλις το καλοκαίρι του 2013 η Hochwald κυκλοφόρησε το λευκό γιαούρτι Elinas Natur και σε συσκευασία 500 gr., το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στα ψυγεία των hypermarkets της περιοχής.
Η εταιρεία Müller Milch, που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο, το Σεπτέμβριο 2012, τα πρώτα προϊόντα της «ελληνικού τύπου», "Joghurt mit der Ecke – Griechischer Art" στις γεύσεις βερίκοκο-μέλι και αμύγδαλα-Crunch, διεύρυνε φέτος τη σειρά των προϊόντων της, τοποθετώντας στα ψυγεία των supermarket ακόμα δύο γεύσεις «ελληνικού τύπου», μανταρίνι – μέλι και σοκολάτα – φιστίκι.
Αξιόλογη παρουσία έχει και η μάρκα Yocous της Domspitz Milch / Bayernland. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει στην ερχόμενη ANUGA, τον Οκτώβριο 2013, και την νέα εκδοχή του γιαουρτιού Yocous, με μέλι. Σημειώνεται ότι η Bayernland είναι εταιρεία με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που έχει θέσει ως στόχο της για το ερχόμενο διάστημα την ενίσχυση των προϊόντων που παράγει με δικό της σήμα.
Σταθερή παρουσία στην αγορά του γιαουρτιού «ελληνικού τύπου» έχει ακόμα η εταιρεία Weideglück με την οικογενειακή συσκευασία του 1 kg.
Στις γερμανικές αλυσίδες λιανικής διατίθεται επίσης το γιαούρτι της εταιρείας Apostels, ενώ στις αλυσίδες των supermarket βιολογικών προϊόντων το «Βίο-γιαούρτι» της Andechser.
Η εταιρεία Zott κυκλοφόρησε το 2012 γιαούρτι ελληνικού τύπου με την επωνυμία Mykonos – Griechische Art.
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντίσελντορφ
-----------------------------------------------------------------------------------------

Η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια προειδοποιεί!

Αυξήθηκαν το τελευταίο δίμηνο οι καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων από μεταφορικές εταιρείες βουλγαρικών συμφερόντων, όπως αυτές φτάνουν στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.
Οι καταγγελίες αφορούν μεταξύ άλλων πιθανή απώλεια φορτίου, αδυναμία επικοινωνίας με μεταφορέα ή/και τελικό παραλήπτη προϊόντων με υποψία συμπαιγνίας μεταξύ των ως άνω προσώπων κλπ.
Το Γραφείο με ανακοίνωσή του που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών (agora.mfa.gr) εφιστά την προσοχή των Ελλήνων εξαγωγέων.
Επισημαίνει δε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή μεταφορικής εταιρείας για την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

«Εφόσον επιλέγουν να συνεργαστούν με μη ελληνικών συμφερόντων μεταφορέα, φρονούμε ότι βασικό τους κριτήριο θα πρέπει να αποτελεί όχι μόνο το χαμηλό κόστος, αλλά, πρωτίστως, το μέγεθος και η αξιοπιστία της ελεγχόμενης μεταφορικής εταιρείας» αναφέρεται και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αυτονόητο είναι πως εξασφαλιστικά για τον εξαγωγέα λειτουργεί η προκαταβολή μέρους ή όλου του τιμήματος από τον παραλήπτη για το αποστελλόμενο φορτίο».

--------------------------------------------------------------------------------------
Επένδυση σε ολοκληρωμένη διαχείριση της Αρώνια

Επένδυση σε ολοκληρωμένη διαχείριση της Αρώνια


Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot

Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος.
Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι μεγάλη, διότι το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό (τιμές τριετών φυταρίων 2-4 ευρώ), αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα (δύο έως τρία έτη μετά την φύτευση), η φυτεία διαρκεί μεγάλο διάστημα (έως 100 έτη), η καλλιέργεια θεωρείται βιολογική διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις, ραντίσματα και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες.

Στην φωτογραφία συγκομιδή των καρπών της Αρώνια η οποία καλλιεργείται συστηματικά (και Βιολογικά) για τους καρπούς αλλά και για τα φύλλα της που συλλέγονται, και αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν ως αφέψημα. Οι καρποί μπορούν να διατεθούν ως νωποί ή κατεψυγμένοι, ενώ η μεταποίηση τους έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων όπως μαρμελάδες, χυμοί, αλκοολούχα ποτά, τσάγια και  φαρμακευτικά σκευάσματα.
Είναι είδος λιτοδίαιτο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) και εδάφη (αμμώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δημοκρατία της Τσεχίας), και σε ευρεία έκταση στην Πολωνία. Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα.

Στην φωτογραφία αποξηραμένοι καρποί Αρώνια και φύλλα συσκευασμένα.
Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό, ήτοι 1.600 κιλά/στρέμμα. Οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στην διεθνή αγορά (Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, κλπ) κυμαίνονται από 4-6 ευρώ/κιλό οι νωποί και 5-7 ευρώ/κιλό οι κατεψυγμένοι.
Οι χυμοί από 7-8 ευρώ/λίτρο, το λικέρ από 10-20 ευρώ/λίτρο και το κρασί από 15-30 ευρώ/λίτρο.

Η καλλιέργεια της αρώνιας θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.

Η καλλιέργεια της αρώνιας είναι μια εναλλακτική πρόταση στο χώρο της γεωργικής παραγωγής και αποτελεί ένα καινοτόμο εδώδιμο και φαρμακευτικό είδος. Μεγάλο πλεονέκτημα της θεωρείται το χαμηλό κόστος παραγωγής και η υψηλή στρεμματική απόδοση. Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας ευνοούν την ανάπτυξή της και η καθετοποίηση της παραγωγής δίνει υψηλή προστιθέμενη αξία στα μεταποιημένα προϊόντα.

Ζελέ γλυκό από αρώνια και στέβια!  (βιολογικό) Μια απόλυτη εναλλακτική πρόταση για διαβητικούς! 
Ο καρπός της αρώνιας, είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα κατόπιν επεξεργασίας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες και σε χημικά εργαστήρια, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πεκτίνη. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια). Τέλος, είναι πλούσιος σε πεκτίνη, η οποία μας προστατεύει και από τη ραδιενέργεια.

μαρμελάδα απο Αρώνια
Είναι μια ιδιαίτερη και κερδοφόρα καλλιέργεια αν προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο που είναι η επεξεργασία και μεταποίηση με σκοπό την παραγωγή ενός άριστου, γευστικού βιολογικού προϊόντος που μπορεί να τοποθετηθεί σε ράφι.
Η Αγροτικές Ευκαιρίες© στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Μελέτης, παρουσίασης της ολοκληρωμένης επενδυτικής  πρότασης από εξειδικευμένους ανά ειδικότητα επιστήμονες αναλαμβάνουν την Υποστήριξη στην Καλλιέργεια «με το κλειδί στο χέρι» της υποστήριξη σας στο αρχικό και σημαντικότατο στάδιο της καλλιέργειας (προμήθεια υλικού για φύτευση, εκπαίδευση, δυνατότητα και στο εξωτερικό) φάκελο για πιστοποίηση Βιολογικής καλλιέργειας, και μετά για τον πλήρη (κατόπιν έρευνας ) εξοπλισμό μιας βιοτεχνίας επεξεργασίας και τυποποίησης για παραγωγή τελικού προϊόντος.
Κάντε την διαφορά, φτιάξτε τον δικό σας «μύθο».
Και όχι μόνο!
Αλλά και με project Εξαγωγών για λογαριασμό σας και Μόνο!

χυμός Αρώνια

Βράσιμο (παστερίωση) καρπών Αρώνια για περαιτέρω επεξεργασία από βιοτεχνία.

Στο καζάνι για να γίνει μαρμελάδα!

Δείτε εδώ για επιδοτήσεις
Συσκευασία
Εξαγωγές


Οι Αγροτικές Ευκαιρίες©  αναλαμβάνουν  για ένα υποψήφιο επενδυτή:

Την αρχική μελέτη σκοπιμότητας, κόστους, διαδικασίας υλοποίησης, με ολοκληρωμένη παρουσίαση με προτάσεις και λύσεις (μόνο για εσάς).

Την ολοκληρωμένη μελέτη – έρευνας και αξιολόγηση προμηθευτών,  εξοπλισμού με συνεργαζόμενους επιλεγμένους συνεργαζόμενους επιστήμονες – πανελλαδικά - και την διαδικασία επίβλεψης με το «κλειδί στο χέρι» μιας φάρμας παραγωγής και μεταποίησης Αρώνια

Την κατάθεση μελέτης για επιδότηση, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210-8818416

Αγροτικές Ευκαιρίες© 2013 - Αρώνια 

Επιδότηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών 2014

Μια αναμενόμενη επιδότηση μετά δε και την απαγόρευση της ελεύθερης συγκομιδής της αυτοφυούς χλωρίδας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η ίδια σχεδόν επιδότηση είχε «τρέξει» και πριν από 2 χρόνια με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα έτσι σήμερα να μπορούμε να βλέπουμε αξιόλογες προσπάθειες νέων αγροτών, και ειδικότερα βιοκαλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Μάλιστα το νέο πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει το αγροτικό δυναμικό που από ότι όλα δείχνουν θα ανανεωθεί ηλικιακά αλλά και ποιοτικά (νέα και μορφωμένα παιδιά) που θα μπουν στο πρόγραμμα των Νέων αγροτών 2014 που λήγει 16 Μαΐου 2014.
Δείτε στο τέλος σχετικές παραπομπές.
Βαλσαμόχορτο 

«Χρυσές» επιδοτήσεις σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την εκμετάλλευση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπόσχονται το πρόγραμμα εμπορίας και μεταποίησης που ήδη «τρέχει» και ο νέος επενδυτικός νόμος.
Η καλλιέργεια βοτάνων σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μπορεί να αποδώσει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 8.000 ευρώ, ενώ μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων εισφέρει σε βάθος τριετίας έως και 100.000 ευρώ.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της μεταποίησης, είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού και της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής συναντούν στην περίπτωση των αρωματικών και των φαρμακευτικών φυτών την καλύτερη εκπροσώπησή τους. Τελευταία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και τη μεταποίηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.
Αυτό που καθιστά ακόμα πιο ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι η πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά αρωματικά φυτά και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πολύ υψηλότερες τιμές που προσφέρουν σε σχέση με τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προσφορές που δέχονται οι ελληνικές ομάδες παραγωγών είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τις τιμές που προσφέρουν οι εγχώριες εταιρείες.
Πρόκειται για καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Τανατσέτο (παρθενούλι ή βασκαντήρα)έγχυμα
Το τανατσέτο δρα ως αντιφλεγμονώδες, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείρει την πέψη και αποβάλλει τα παράσιτα. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και δρα ως μητροτονωτικό. Συμβάλει κατά του πυρετού της ελονοσίας και στην αποβολή του πλακούντα μετά την εγκυμοσύνη.
Στη χώρα μας ευδοκιμούν περισσότερα από 112 είδη, εκ των οποίων 68 χαρακτηρίζονται και ως μελισσοτροφικά. Τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη είναι: το δίκταμο, ο κρόκος, η μέντα, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, ο μαραθόσπορος και ο γλυκάνισος. Ο κρόκος καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καλλιεργούμενη έκταση, παρουσιάζοντας μια σταθερότητα ως προς την έκταση και την παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών, ενώ και η ρίγανη παρουσιάζει αλματώδη αύξηση των αντίστοιχων στοιχείων.
Τα κυριότερα εμπορικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα είναι: το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το γλυκάνισο, ο βασιλικός, το μάραθο (μαραθόσπορος), το χαμομήλι, η δάφνη, η μέντα, ο δυόσμος, το κόλιανδρο, το κύμινο, η λεβάντα, το μελισσόχορτο και τέλος τα τυπικά προϊόντα κάποιων περιοχών της Ελλάδας όπως η μαστίχα της Χίου, ο κρόκος της Κοζάνης και το δίκταμο της Κρήτης.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησε και επίσημα μέσω του μέτρου 123α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων ελάχιστου προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και κρόκου Κοζάνης
Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών για τη δυνατότητα επιχορήγησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Τα ποσοστά επιχορήγησης διαφέρουν και ξεκινούν από 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μπορούν να φτάσουν και το 50% ανάλογα το ύψος της επένδυσης και ανάλογα την περιφέρεια στην οποία πραγματοποιείται η επένδυση.
Ταυτόχρονα παραμένει ενεργός ο νέος επενδυτικός νόμος 4146/13, που αποτελεί τροποποίηση του 3908/11, ο οποίος επιχορηγεί τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών, και αυτός συμπληρωματικά προς το μετρό 123α και αυτός με ελάχιστο επένδυσης τα 100.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά επιχορήγησης μπορούν να φτάσουν σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και το 50%.
Συσκευή Clevenger  για απόσταξη στο σπίτι.  
Καθετοποιημένες μονάδες
Υψηλές αποδόσεις για τα αιθέρια έλαια
Άκρως ελκυστικές είναι οι τιμές των αιθέριων ελαίων στο «χρηματιστήριο» των αποδόσεων. Οι οικονομικές αποδόσεις των αιθέριων ελαίων ανά στρέμμα σε ευρώ έχουν μεγάλο εύρος τιμών εξαιτίας των αυξομειώσεων των ποσοστών των διαφόρων συστατικών στο παραλαμβανόμενο αιθέριο έλαιο, που εξαρτώνται βασικά από το πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο έχει επιλεγεί προς καλλιέργεια.
Ο στόχος της καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών έγκειται στο να προσδώσει υπεραξία στο συγκομισμένο φυτικό υλικό.
Να μην το πουλήσει, δηλαδή, ο παραγωγός π.χ. 0.90-1,10 ευρώ το κιλό ως μπάλα ή χορτόμαζα στον χονδρέμπορο, αλλά να το επεξεργαστεί με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να του προσδώσει υπεραξία.
Για να παράγει αιθέριο έλαιο μία τέτοια μονάδα, αρχικά χρειάζεται το εξειδικευμένο πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο θα προσφέρει φυτικό υλικό κατάλληλης ποιότητας για την παραλαβή ενός αιθέριου ελαίου, αποδεκτής σύνθεσης από τις διεθνείς αγορές, που να διαθέτει δηλαδή ορισμένα συστατικά, σε τέτοιες συγκεντρώσεις, ώστε να μπορεί να πωληθεί στην υψηλότερη δυνατόν τιμή.
Έσοδα 100.000 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι μεγάλες, ενώ υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών σε σχέση με τα περισσότερα άλλα γεωργικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Όλα τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διατίθενται μέσα σε μικρό χρονικό περιθώριο -έως ότου είναι ακόμη αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό-, απευθυνόμενα μάλιστα μόνο σε μία αγορά. Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα βότανα, τα οποία διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αγορές. Πράγμα το οποίο επωφελείται μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών.
Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών έχει τη δυνατότητα να διαθέτει σε τρεις διαφορετικές αγορές τα προϊόντα της.
Η πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών όπως π.χ. ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο κ.ά., τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές (χύδην, σε ματσάκια, σε γλαστράκια κ.λπ.), στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των σπιτιών μας κ.λπ. 
Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο. 
Η τρίτη (και η πιο σημαντική οικονομικά) είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες-, αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία.
Η προοπτική, άλλωστε, σε ορίζοντα τριετίας ετήσιων εσόδων της τάξης των 100.000 ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι. Χρειάζεται όμως σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια.
Κινητή μονάδα απόσταξης (κόστος 95.000 – εισαγωγή – εκπαίδευση – υποστήριξη Αγροτικές Ευκαιρίες)  
 Τα πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, χρειάζεται σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια. Σε αντίθεση με έναν απλό αγρότη, σε μια σωστή καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αδιάθετο ή να αλλοιωθεί κάποιο προϊόν της, καθώς σε κάθε περίπτωση μετακυλύετε το αδιάθετο υλικό στην επόμενη αγορά - εάν π.χ. δεν διατεθούν ποσότητες νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών αυτές οι ποσότητες δεν χάνονται, γιατί εύκολα θα περάσουν από το ξηραντήριο και τον άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας και στη συνέχεια θα διατεθούν σαν ξηρό φυτικό υλικό.
Εάν πάλι δεν είναι δυνατό να πωληθούν όλες οι ποσότητες των ξηραμένων φυτικών υλικών, μπορούν εύκολα να αποσταχθούν στην αποστακτική μονάδα και να διατεθούν ως αιθέριο έλαιο.
Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων απαιτεί έκταση τουλάχιστον 90 στρεμμάτων, με το κόστος της επένδυσης να ξεκινά από περίπου 210.000 ευρώ.
Όσον αφορά, πάντως, τα απαιτούμενα κεφάλαια, υπάρχει η δυνατότητα επιδοτήσεων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν. Ο παραγωγός που εγκαθιστά μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων γίνεται συγχρόνως και επιχειρηματίας, γιατί σπάνια πλέον δίνει το πρωτογενές προϊόν του στον χονδρέμπορο σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς προτιμά να το διαθέσει ο ίδιος.
Οι δαπάνες που ενισχύονται
Δαπάνες για τις οποίες παρέχεται ενίσχυση (επιλέξιμες δαπάνες):
•Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
•Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
•Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.
•Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
•Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (Καν. 1069/09 & Καν. 142/11), στο πλαίσιο της δράσης που αφορά ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.
•Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
•Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.
•Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
•Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP κλπ.).
•Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
•Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000€.
•Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.

Νέοι αγρότες: απαραίτητες πληροφορίες για το ξεκίνημα και για επιδότηση


Κάποιος που εντάσσεται στο πρόγραμμα νέων αγροτών αναλαμβάνει -μαζί με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ του- μια σειρά από υποχρεώσεις όπως η για 10 (συνήθως) χρόνια ιδιότητά του ως αγρότη.

Tip:  Facebook : Αγροτικές Εκπαιδευτικές ευκαιρίες 
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του ατόμου αυτού που καλείται νέος αγρότης θα πρέπει να προέρχονται κατά 50,1% από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του ή, αλλιώς, αν έχει εισόδημα και από άλλες δραστηριότητες, θα πρέπει να δηλώνει αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο από αυτές. Στην περίπτωση που ο όρος αυτός παραβιαστεί, ο νέος αγρότης καλείται να επιστρέψει την όποια επιδότηση έχει λάβει και χάνει την ιδιότητα αυτή. 'Η, εναλλακτικά, δηλώνει ψευδώς μεγαλύτερο αγροτικό εισόδημα μόνο και μόνο για να μην απολέσει την ιδιότητα του νέου αγρότη.
Ζήτα να εργασθείς για τον καλύτερο εργοδότη του κόσμου! τον εαυτό σου...
Συμπερασματικά: Η ένταξη στην ιδιότητα του νέου αγρότη δεν είναι ανάλογη του νέου ελεύθερου επαγγελματία από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ διότι οι δεσμεύσεις είναι και μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα και συνεχείς. Η επιδότηση προς νέους αγρότες αφορά την ιδιότητά τους αυτή καθαυτή και δεν εξαρτάται ως ύψος επιχορήγησης με το είδος της αγροτικής παραγωγής με την οποία θα ενασχοληθούν. Βεβαίως, αν μία συγκεκριμένη παραγωγή επιδοτείται, τότε η επιδότηση αφορά ξεχωριστά ως ποσό την παραγωγή και όχι την ιδιότητα του νέου αγρότη.
Αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ενεργό για επιδότηση νέου αγρότη  και αναμένεται να ξεκινήσει νέα σχετική δράση για τους νέους αγρότες τον Ιανουάριο του 2013. (Πηγή: Έθνος)
Σ.Σ. Αγροτικών ευκαιριών
Για τους ήδη κατέχοντες μητρώο αγροτών (670.000 σε όλη την Ελλάδα) «τρέχουν» νέες επιδοτήσεις και ενισχύσεις, σήμερα καταβάλλονται 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. 
Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους γεωπόνους πανελλαδικά και ανά Νομό που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, βιώσιμο, και κερδοφόρο!  Από την αίτηση σας μέχρι την ορθή καλλιέργεια!
Οι ενδιαφερόμενοι για αγροτικές επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210.8818416 (Τμήμα Επιδοτήσεων και νέων αγροτών).

Επιδοτήσεις

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014


Στις 31/1/2014 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές Αγροτικής Ανάπτυξης:
1) Μέτρο 511 Οδοιπορικά ΕΓΤΑΑ σε 6 δικαιούχους και ποσό 1.684,19€,
2) Μέτρο 112 Νέοι Αγρότες του ΠΑΑ 2007-2013 σε 42 δικαιούχους και ποσό 176.250€ 
3) Μέτρο 121 Σχέδια Βελτίωσης σε 9 δικαιούχους και ποσό 271.338,99€
4) Οδοιπορικά Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 σε 3 δικαιούχους και ποσό 635,56€

5) Μέτρο 125Α "Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού Λίμνης Κάρλας" σε 17 δικαιούχους και ποσό 4.716,59€.

E-mail:


Name:



E-mail:



Comment:








e-mail elefsid@gmail.com