Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των φυτών



Βοτρύτης

Αναγνωρίστε τον βοτρύτη

Ο βοτρύτης είναι ένας από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους μύκητες. Προσβάλλει καλλιέργειες τόσο υπαίθριες όσο και μέσα σε κλειστά θερμοκήπια. Προσβάλλει φύλλα , άνθη μέχρι και τον καρπό. Η ιδανική εποχή για τον βοτρύτη είναι
η άνοιξη και το φθινόπωρο όταν υπάρχει υγρασία πάνω από 80% και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς κελσίου. Μπορεί να μεταφερθεί ο μύκητας και σε άλλα φυτά με τον αέρα. Καταλαβαίνουμε την προσβολή από βοτρύτη όταν βλέπουμε γκρίζο χνούδι. Όταν δούμε πως έχουμε προσβολή από βοτρύτη θα πρέπει να ψεκάσουμε κατευθείαν με μυκητοκτόνο. Επίσης καλό είναι να ψεκάσουμε προοληπτικά και τα γειτονικά φυτά. Προσβάλλει πολλά φυτά τόσο κηπευτικά όσο και καλλωπιστικά.





Βοτρύτης
Botrytis cinerea
Botrytis cinerea (τελ. μορφή Botryotinia fuckeliana) συν. Sclerotinia fuckeliana
Sclerotiniaceae, Leotiales, Ασκομύκητες

Ο βοτρύτης είναι ευρύτατα διαδεδομένος μύκητας. Προσβάλλει πάρα πολλές καλλιέργειες και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και πραγματική απειλή για την εμπορεύσιμη παραγωγή. Εκτός από τις ποσοτικές απώλειες υποβαθμίζει και την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ζημιώνει την παραγωγή και μετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση και την μεταφορά. Αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αλλά και για τις υπαίθριες.

Συμπτώματα

Προκαλούνται στην αρχή καστανές υδατώδεις εκτεταμένες κηλίδες, που μπορεί να εξελιχθούν σε νεκρώσεις. Χαρακτηριστική είναι η γκρίζα εξάνθιση (χνούδι) του μύκητα στα προσβεβλημένα όργανα. Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών (φύλλα, στελέχη, άνθη, καρπούς) και σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους.
Ο βοτρύτης μπορεί να αναπτυχθεί και σαπροφυτικά σε υπολείμματα της καλλιέργειας και σε νεκρά μέρη των φυτών και από εκεί να μολύνει γειτονικούς υγιείς ιστούς. Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο μύκητας είναι περισσότερο γνωστός με την ατελή του μορφή, ως Botrytis cinerea (Αδηλομύκητας) και με την εξάνθιση γκρίζου χρώματος (ασθένεια «τεφρά σήψη»).

Σχηματίζει κονιδιοφόρους με μακρύ ποδίσκο και υαλώδη κονίδια σε σχηματισμό βότρυ στις διακλαδώσεις. Στους προσβεβλημένους ιστούς μπορεί να σχηματιστούν επίσης τα μαύρα σκληρώτια του μύκητα.

Τα κονίδιά του βλαστάνουν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (από 1-30 oC) αν και η ιδανική θερμοκρασία είναι 18 oC. Είναι ξηροσπόρια και μεταφέρονται κυρίως με τον άνεμο. Απελευθερώνονται με έναν υγροσκοπικό μηχανισμό, γι’ αυτό αφθονούν όταν υπάρχουν απότομες μεταβολές της υγρασίας στη διάρκεια της ημέρας. Για την βλάστησή τους όμως είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταγόνας νερού ή πολύ υψηλής σχετικής υγρασίας (τουλάχιστον 90%).

Σε θερμοκρασίες 15-20 oC και παρουσία νερού ή υψηλής σχετικής υγρασίας (βροχή ή παρατεταμένος υγρός καιρός) η ανάπτυξη του μύκητα είναι πολύ γρήγορη και η μόλυνση ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Με την βοήθεια της πλάκας προσκολλήσεως (appressorium) το ράμφος μόλυνσης διαπερνά την εφυμενίδα και την επιδερμίδα των φυτικών κυττάρων. Στην φάση αυτή ο μύκητας παράγει ένζυμα που λύνουν την συνέχεια των φυτικών κυττάρων και διευκολύνουν την διείσδυσή του. Ο μύκητας εισέρχεται και μολύνει επίσης από τα άνθη.

Ο βοτρύτης μπορεί να εμφανισθεί δευτερογενώς μετά από προσβολές από έντομα ή από φυσικές ζημιές, π.χ. από χαλάζι, διεισδύοντας από τους ήδη τραυματισμένους ιστούς (οι πληγές των ιστών αποτελούν πύλες εισόδου του βοτρύτη).

Η τέλεια μορφή του μύκητα Botryotinia fuckeliana ή Sclerotinia fuckeliana αναπτύσσεται από σκληρώτια που βλαστάνουν υπό ειδικές συνθήκες και σχηματίζουν αποθήκια.

Ο μύκητας διαχειμάζει είτε με τη μορφή σκληρωτίων στο έδαφος ή ως σαπροφυτικό μυκήλιο σε νεκρά υπολείμματα καλλιέργειας ή σε διάφορους ξενιστές.
Το βασικό μέσο πρόκλησης μολύνσεων είναι τα μακροκονίδια και το μυκήλιο, ενώ δευτερευόντως τα ασκοσπόρια. Τα μακροκονίδια χρειάζονται την παρουσία νερού για να βλαστήσουν και δεν επιζούν για πολύ.

Φυτικοί ιστοί υδαρείς, περίσσεια αζωτούχου λίπανσης, υψηλή πυκνότητα φύτευσης και κακός αερισμός της φυτείας ή μέσα στο θερμοκήπιο, είναι παράγοντες που αυξάνουν την ευαισθησία των φυτών και τις προσβολές από τον βοτρύτη.

Αντιμετώπιση

Ο βοτρύτης (ή σαπίλα) είναι αναμφίβολα πραγματική απειλή για την εμπορεύσιμη παραγωγή, ιδιαίτερα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αυτό γιατί από τη μία η ασθένεια αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και από την άλλη η αντιμετώπισή της δεν είναι εύκολη. Η παραμικρή καθυστέρηση από την έγκαιρη επέμβαση του βοτρύτη, συνήθως έχει δυσανάλογα σοβαρές επιπτώσεις (απώλεια παραγωγής, δυσκολία αντιμετώπισης, περιορισμένη επιτυχία, παραμονή της ασθένειας σε εστίες μέσα στο θερμοκήπιο και επαναμόλυνση, ανάγκη για περισσότερους και συχνότερους ψεκασμούς, υψηλότερο κόστος).
Με δυο λόγια ο βοτρύτης, ειδικά μέσα στο θερμοκήπιο, είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, στο οποίο επιβάλλεται να δίνουμε ξεχωριστή προσοχή.

Γενικά συστήνεται για την ορθολογική αντιμετώπιση του βοτρύτη και πρόληψη εμφάνισης ανθεκτικότητας από τον μύκητα να εναλλάσσονται στους ψεκασμούς μυκητοκτόνα με διαφορετικό τρόπο δράσης και από διαφορετικές ομάδες, να γίνεται καλός ψεκασμός, να εφαρμόζονται οι συνιστώμενες δόσεις και να τηρούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.



Μύκητας κωνοφόρων

Ψεκάστε τα κωνοφόρα σας προληπτικά με μυκητοκτόνο

Τα κωνοφόρα φυτά θα πρέπει να δέχονται 2 προληπτικούς ψεκασμούς την άνοιξη και 2 ψεκασμούς το φθινόπωρο για τους μύκητες. Επίσης στα φυτά νεαρής ηλικίας εκτός από ψεκασμό καλό είναι να γίνει και ριζοπότισμα με το ίδιο φάρμακο. Η πρόληψη είναι απαραίτητη για τα κωνοφόρα γιατί αν ξεκινήσει η ασθένεια μετά πολύ δύσκολα  θα επαναφέρουμε το φυτό στην αρχική του κατάσταση. Ριζοπότισμα είναι όταν μέσα σε ένα ποτιστήρι με νερό προσθέτουμε και φάρμακο και απλά τα ποτίζουμε.



Τετράνυχος

Πως θα αναγνωρίσουμε και θα αντιμετωπίσουμε τον Τετράνυχο

Ο τετράνυχος είναι ακάρεο , ένα πολύ μικρό αραχνάκι το οποίο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με την ζέστη μας δημιουργεί πολλά προβλήματα στα φυτά μας , ακόμα και ως την ολική πτώση των φύλλων. Είναι συνήθως κοκκινοπορτοκαλί χρώματος και βρίσκεται στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων. Εκεί απορροφά τους χυμούς των φυτών και έτσι δημιουργεί
το καρούλιασμα και αποχρωματισμό των φύλλων. Όταν δεν βοηθήσουμε το φυτό ο πληθυσμός του τετράνυχου αυξάνεται αρκετά και δημιουργεί και ιστό. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον τετράνυχο πριν αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με φυσικούς τρόπους αλλά αν δεν δούμε αποτέλεσμα στην συνέχεια με χημική αντιμετώπιση. Στους φυσικούς τρόπους περιλαμβάνεται και η πασχαλίτσα. Άλλος τρόπος είναι ο ψεκασμός με διάλυμα νερού , σκόρδου και καυτερής πιπεριάς. Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 6 σκελίδες σκόρδο και 2 μικρές καυτερές πιπεριές σε μπλέντερ. Αφήνουμε 2 μέρες το μείγμα και μετά το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά κάθε εβδομάδα με τουλάχιστον 3-4 επαναλήψεις. Άλλος τρόπος είναι το ψέκασμα με σκέτο νερό υπό πίεση αρκετά συχνά και πάντα κατά την διάρκεια της νύχτας. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το φυτό μας να είναι δυνατό στην πίεση νερού για παράδειγμα να έχει ξυλοποιημένους βλαστούς αλλά και να είναι και φυτό το οποίο να μην είναι εύκολο στην προσβολή από μύκητες. Σε περίπτωση που δεν έχουμε αποτέλεσμα με τους παραπάνω τρόπους θα πρέπει δυστυχώς να ξεκινήσουμε την χημική καταπολέμηση. 

Τετράνυχος - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο
 

1. Νερό

Εφαρμογή:
Ένας τρόπος για να περιορίσουμε το πρόβλημα είναι να ψεκάζουμε αρκετά συχνά τα φύλλα με νερό. Μια τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν το φυτό δεν σπάει εύκολα, είναι να χρησιμοποιήσετε λάστιχο και να ρίχνετε τακτικά νερό υπό πίεση.
Προσοχή! Αυτό πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα και σε καμία περίπτωση ώρα της ημέρας κατά την οποία το φυτό δέχεται ηλιακές ακτίνες καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί.



2. Σαπουνόνερο με λεμόνι και σκόρδο

•   1 λίτρο νερό
•   35 - 40 γρ. πράσινο σαπούνι τριμμένο, ή υγρό σαπούνι για τα πιάτα
•   4 - 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   φλούδα από 1 λεμόνι

Εφαρμογή:
Καθαρίζουμε το λεμόνι και τα σκόρδα και τα βάζουμε στο 1 λίτρο νερό να μουλιάσουν, για 24 - 48 ώρες.
Σουρώνουμε το νερό, (πετάμε τα σκόρδα και τη λεμονόφλουδα), το ζεσταίνουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα το τριμμένο σαπούνι.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και ψεκάζουμε πολύ καλά τα φυτά μας και κάτω από τα φύλλα.
Εφαρμόζουμε 1 - 2 φορές την βδομάδα τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα, κι αφού φανεί πως καθάρισαν από το πρόβλημα.



3. Σαπουνόνερο

•   1 λίτρο νερό
•   2 κουτ. σούπας φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε)
•   30 - 35 γρ.
πράσινο σαπούνι τριμμένο, ή υγρό σαπούνι για τα πιάτα
 
Εφαρμογή:
Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε τακτικά, 1 - 2 φορές την βδομάδα τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα, κι αφού φανούν πως καθάρισαν από το πρόβλημα.



3. Σκόρδο και καυτερές πιπεριές

•   1 λίτρο νερό
•   6 σκελίδες σκόρδο
•   1 - 2 μικρές καυτερές κόκκινες πιπεριές
•   1 κουτ. σούπας
πράσινο σαπούνι τριμμένο, ή υγρό σαπούνι για τα πιάτα

Εφαρμογή:
Τα χτυπάμε σε μπλέντερ και αφήνουμε το μείγμα για 1 - 2 μέρες.
Σουρώνουμε το υγρό και ψεκάζουμε τα προσβεβλημένα από τετράνυχο φυτά.



4. Ψέκασμα με σκόρδο

•   1 λίτρο νερό
•   6 σκελίδες σκόρδο
•   1 κουτ. γλ.
πράσινο σαπούνι τριμμένο, ή υγρό σαπούνι για τα πιάτα
 
Εφαρμογή:
Τα χτυπάμε σε μπλέντερ και αφήνουμε το μείγμα για 1 - 2 μέρες.
Σουρώνουμε το υγρό και ψεκάζουμε.


5. Καλλιέργεια σκόρδου


Εφαρμογή:
Συγκαλλιέργεια προσβεβλημένων φυτών με σκόρδο, το οποίο αποτελεί φυσικό απωθητικό του τετράνυχου, θα τον διώξει πιθανότατα όταν τα φυτά είναι μικρά και δεν έχουν έντονη προσβολή.



6. Καπνός (Επικίνδυνο).

•   1 λίτρο νερό
•   1 τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα

Εφαρμογή:
Στο νερό βάζουμε ένα τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα για 24 ώρες.
Το υγρό που γίνεται, το αραιώνουμε πάρα πολλές φορές πριν από την χρήση μπορεί να γίνει ψεκασμός.
Προσοχή! Μην το χρησιμοποιήσετε όταν έχει αέρα και γενικώς όταν στον χώρο ζούνε παιδιά, ή άλλοι άνθρωποι.


Τα φαγητά της γιαγιάς - Τετράνυχος - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο



Ψώρα 

Αν δείτε πολλά μυρμήγκια στα φυτά σας που μπορεί να οφείλεται; "Ψώρα"

Πολλές φορές βλέπουμε στα φυτά μας και συνήθως στο πάνω μέρος των βλαστών του φυτού να πηγαινοέρχονται πολλά μυρμήγκια. Αυτό το οποίο τους κάνει να επισκέπτονται τα φυτά μας είναι η ύπαρξη
ψώρας (κοκκοειδή). Τα κοκκοειδή (ψώρα) βρίσκονται ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πάνω στους βλαστούς των φυτών και κάποιες φορές και πάνω στα φύλλα. Το στόμα τους είναι αιχμηρό και ρουφά διαρκώς τους χυμούς του φυτού κάνοντάς το αδύναμο. Για να προστατευθούν από τους εχθρούς καλύπτουν το σώμα τους με κουκούλια που έχουν φτιάξουν τα ίδια. Για αυτό τον λόγο η βιολογική καταπολέμηση δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Δυσυχώς πιο δραστική είναι η χημική καταπολέμηση. Πάντως πριν εφαρμόσετε την χημική καταπολέμηση δοκιμάστε με σαπουνόνερο και ελάχιστο καθαρό οινόπνευμα.  *Κάποιες φορές η ύπαρξη μυρμηγκιών μπορεί να είναι μελίγκρα



Καταπολέμηση μελίγκρας και ψώρας φυτών

«ΠΕΡΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΘΕΙΡΙΑΣΕΩΣ (= μελίγκρας)
ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΕΩΣ (= ψώρας) ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ»
Οι πιο επικίνδυνες ασθένειες πολλών καλλιεργούμενων φυτών είναι αναντίρρητα η φθειρίαση (κοινά μελίγκρα) και η ψωρίαση, οι οποίες προκαλούνται από τα φυτόφθειρα και τα κοκκοειδή ή ψώρες, μικρά έντομα που απαρτίζουν τις δύο πολυπληθέστερες οικογένειες των ημίπτερων.
Αυτά τα μικρά έντομα, που πολλαπλασιάζονται με καταπληκτική ταχύτητα, απομυζούν τους χυμούς των φυτών, πάνω στα οποία τα συναντάμε κατά μυριάδες τα εξαντλούν και στο τέλος τα αποξηραίνουν.

Και τα μεν ετήσια φυτά, άνθη, λαχανικά, συκυοειδή, σιτηρά, όσπρια αλλά και τα βιομηχανικά φυτά προσβάλλονται ιδιαίτερα από τη μελίγκρα, τα δε δέντρα, ακρόδρυα, οπωροφόρα, ελιά, μουριά, εσπεριδοειδή υπόκεινται στις προσβολές τόσο της μελίγκρας όσο και της ψώρας.
Κάθε καλλιεργούμενο φυτό προσβάλλεται από ένα ή περισσότερα είδη από αυτά τα έντομα, και σε κάποια από αυτά επιφέρουν και άλλες ασθένειες όπως η μελίτωση (μελούρα) και η καπνιά.
Εδώ απλά θα αναφέρουμε τα πιο πρόσφορα μέσα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση αυτών των εχθρών της γεωργίας. Έχουν γραφτεί πολλά, ιδίως κατά την τελευταία 25ετία για τα μέσα καταπολέμησης αυτών των εντόμων και μάλιστα για την ψώρα, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους είναι καλυμμένες με βαμβακώδεις ή κηρώδεις ουσίες, σαν όστρακα. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσονται από τα φάρμακα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμησή τους.
Και κατά της μελίγκρας, η οποία είναι γυμνή, δεν καλύπτεται δηλαδή με οποιαδήποτε ουσία όπως η ψώρα, μπορούμε να εφαρμόσουμε μ’ επιτυχία τα περισσότερα από τα προτεινόμενα έως τώρα μέσα, δηλαδή το κατ’ επανάληψη ράντισμα σε αραιή διάλυση φανικού οξέος, σαπουνιού, ποτάσας και ιδιαίτερα με αφέψημα καπνού, το οποίο δοκιμάσαμε σε πάμπολλα και μεγάλα δέντρα με μελίγκρα, με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, αυτά τα ραντίσματα είναι αποτελεσματικότερα και λιγότερο δαπανηρά όταν γίνονται με τη βοήθεια αντλιών ή ψεκαστήρων, οι οποίες ψεκάζουν το διάλυμα πολύ καλά ανακατεμένο και σε μορφή πολύ λεπτής βροχής.
Τα ίδια μέσα, ιδίως η διάλυση του σαπουνιού και το αφέψημα του καπνού, εφαρμοζόμενα κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία λίγων και μικρών δέντρων με ψώρα, τον κορμό και τα κλαδιά των οποίων πριν από το ράντισμα τα τρίβουμε με σκληρή βούρτσα ή ύφασμα απαλλάσσοντάς τα  από την ψώρα.
Υπάρχει όμως και άλλη πολύ ανώτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος, ακόμα κι από εντομοκτόνο, για τη θεραπεία και των μεγάλων των δέντρων που έχουν προσβληθεί.
Η ουσία αυτή είναι το πετρέλαιο, το οποίο πρότεινα προ 12ετίας να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ψωρίασης στα εσπεριδοειδή της Χίου. Επειδή όμως σε καθαρή κατάσταση βλάπτει τα τρυφερότερα όργανα των φυτών, πρέπει να εφαρμόζεται αραιωμένο· υπέδειξα λοιπόν την ανάμιξή του με νερό το οποίο περιέχει άφθονο ασβέστη. Και με αυτό το μέσο όμως δεν επιτυγχάνεται ομογενές υγρό χωρίς τη βοήθεια ειδικής αντλίας, η οποία είναι ο ψεκαστήρας.
Ωστόσο με τον ψεκαστήρα δεν μπορεί να γίνει χρήση υγρού που να περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβέστη ή άλλη στερεά ουσία, γιατί αυτή φράζει το στενότατο στόμιο του οργάνου, ο δε ασβέστης φθείρει γρήγορα τους ελαστικούς σωλήνες του.
Η αραίωση του πετρελαίου με την ανάμιξη του με το νερό επιτεύχθηκε τέλεια με την προσθήκη σαπουνιού, ουσία που είναι και αυτή εντομοκτόνα, η οποία χτυπημένη με το νερό και μικρή ποσότητα πετρελαίου, παρέχει ομογενές και αραιό γαλάκτωμα, το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικότατο κατά την χρήση των 2 τελευταίων χρόνων για την καταπολέμηση της ψώρας.
Οι δοκιμές δε που έγιναν εφέτος στην Ιταλία, σύμφωνα με τις οδηγίες του διευθυντή του εντομολογικού σταθμού της Φλωρεντίας Targioni-Tozzetti κατά των ψωριάσεων των εσπεριδοειδών, εδώ δε από εμάς κατά της ψωρίασης της συκιάς, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πλέον για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου.
Όπως είναι γνωστό, η συκιά προσβάλλεται από ψώρα (Ceroplastes Rusci), η οποία κάποιες φορές καλύπτει όλα τα φύλλα, τους καρπούς και τους νεότερα κλαδιά της. Τέτοιου είδους προσβολή εκτός από το ότι καταστρέφει μεγάλο μέρος του καρπού, εξαντλεί και το δέντρο, το οποίο εάν εξακολουθήσει να είναι έτσι προσβεβλημένο και τον επόμενο χρόνο, μπορεί στο τέλος να ξεραθεί.
Τέτοιου είδους προσβολή υπήρχε φέτος σε 6 μεγάλες συκιές του εδώ Τριανταφυλλίδειου γεωργικού σχολείου, στις οποίες δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητα του μίγματος από σαπούνι, πετρέλαιο και νερό.
Το μίγμα παρασκευάζεται ως εξής:
 Μέσα σε 10 μέρη ζεστού νερού διαλύουμε 1 μέρος σαπούνι κομμένου σε λεπτά κομμάτια ή καλύτερα τριμμένου σε τρίφτη. Όταν το σαπούνι διαλυθεί εντελώς προσθέτουμε 2 έως 3 μέρη πετρελαίου και ανακατεύουμε ή καλύτερα το χτυπάμε όλο μαζί καλά. Το πυκνό γαλάκτωμα που σχηματίστηκε το αραιώνουμε σε 86 ακόμη μέρη κρύου νερού.  
Η χρήση του ζεστού νερού στην αρχή γίνεται για να επιταχυνθεί η διάλυσή του. Γεμίζεται μ’ αυτό το υγρό ο ψεκαστήρας.
Προκειμένου να ραντισθούν ψηλά τα δέντρα αντί να χρησιμοποιήσουμε σκάλα, είναι προτιμότερο να αυξήσουμε το μήκος του σωλήνα με προσθήκη, ανάμεσα στον ελαστικό και στον ορειχάλκινο, με άλλον σωλήνα από λευκοσίδηρο. Αυτός ο πρόσθετος σωλήνας, πρέπει να εφαρμόζεται καλά και να προσδένεται στον ελαστικό αλλά να προσκολλάται στον ορειχάλκινο.
Η εποχή της χρήσης του μίγματος για την καταπολέμηση της ψώρας είναι προτιμότερο να γίνεται στις εποχές που παρουσιάζονται τα νεαρά έντομα, τα οποία είναι γυμνά –δεν καλύπτονται ακόμη με βαμβακώδεις ή κηρώδεις ουσίες– και επομένως είναι πιο ευπρόσβλητα.
Οι εποχές αυτές δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια γιατί ποικίλλουν ανάλογα με την πρωιμότητα ή την οψιμότητα της άνοιξης και της ξηρασίας ή της υγρασίας της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, τα νεαρά έντομα, ως επί το πλείστον, παρουσιάζονται από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο και πολλές φορές μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Όπως και να έχει ο κτηματίας μπορεί να ορίσει την κατάλληλη εποχή έναρξης της θεραπείας, επισκεπτόμενος τα προσβεβλημένα δέντρα του κατά τους παραπάνω αναφερόμενους μήνες και να παρατηρεί με προσοχή τα φύλλα τους. Εάν διακρίνει πάνω τους εκτός από τις ήδη μεγάλες ψώρες (τις μητέρες), και πλήθος μικρών κινούμενων εντόμων ή προσκολλημένων ήδη με μορφή κόνιδας, αρχίζει αμέσως τα ραντίσματα.
Κατά την εκτέλεση των ραντισμάτων θα πρέπει να επικρατεί νηνεμία για να μην παρασύρει ο άνεμος το υγρό, να μην προμηνύεται βροχή γιατί δυσκολεύει την ενέργεια του ραντίσματος καθώς πλένει το δέντρο ή αραιώνει υπέρ του δέοντος το υγρό.
Πριν από το ράντισμα καλό είναι να αραιώνονται τα κλαδιά του δέντρου με την αφαίρεση των ξεραμένων, των ασθενέστερων και των περισσότερο προσβεβλημένων, τα οποία μεταφέρονται εκτός του κτήματος και καίγονται.
Το ράντισμα αρχίζει από τα πάνω προς τα κάτω στο δέντρο κι από μέσα προς τα έξω· έτσι και δουλειά αλλά και πολύ υγρό εξοικονομείται. Συνήθως από την επόμενη του ραντίσματος μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ευχάριστα αποτελέσματα της.
Στην Ιταλία αντί του πετρελαίου έγινε χρήση με την ίδια επιτυχία, βαρέων λαδιών πίσσας, τα οποία είναι κατά 50% φθηνότερα από το αφορολόγητο πετρέλαιο.
Πηγή: Ελληνική Γεωργία Σεπτέμβριος 1892



Ωίδιο  (μπάστρα)

Ασθένεια "Ωίδιο"

   Το ωίδιο είναι ασθένεια η οποία εμφανίζεται όταν ο καιρός έχει υγρασία. Είναι μύκητας και η υγρασία και το βρέξιμο των φύλλων με νερό πολλαπλασιάζουν τον μύκητα γρήγορα. Σημαντική είναι η πρόληψή της γιατί αν είναι προχωρημένη η κατάσταση της ασθένειας θα έχουμε μια πολύ άσχημη εικόνα του φυτού. Το καταλαβαίνουμε εύκολα από το σπάσιμο των νεαρών κυρίως φύλλων, από το χνούδι αλλά και από την εικόνα πως έχει πέσει πούδρα στα φύλλα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα μυκητοκτόνων ωίδιου. Τα φυτά που βλέπουμε κυρίως με ωίδιο είναι η τριανταφυλλιά, το ευώνυμο , το αμπέλι αλλά και πολλά άλλα φυτά. Επίσης βοηθά και το θειάφι.  
Αντιμετώπιση:

Πρώτα θα πρέπει να κόψουμε, να απομακρύνουμε και να κάψουμε, όλα τα προσβεβλημένα τμήματα των φυτών.

•    1. Θειάφι: Αντιμετωπίζεται εύκολα με θειάφισμα, που είναι και βιολογικός τρόπος, εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας περνάει τους 23°C (σε μικρότερες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα).
Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 - 20 μέρες, προσεκτικά, κι όταν δεν φυσάει.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φυτού, όταν δεν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν ξεπερνάει τους 28°C, πάντα κατά τις πρώτες πρωινές ή απογευματινές ώρες (αλλιώς θα κάψουμε τα φυτά).
Αν βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι, θα πρέπει να επαναλάβουμε το θειάφισμα.
Όταν θειαφίζουμε με πολύ ζεστό καιρό, φροντίζουμε να έχουμε καλά ποτισμένα τα φυτά μας.

•    2. Μαγειρική σόδα: Ψιλοκόβουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις μουλιάζουμε σε 1 λίτρο νερό, για 48 ώρες. Σουρώνουμε το νερό και προσθέτουμε 1 κουτάλι της σούπας κοφτό μαγειρική σόδα και μια κουταλιά του γλυκού υγρό σαπούνι για τα πιάτα.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν και ψεκάζουμε καλά τα προσβεβλημένα φυτά και φροντίζουμε να καλυφθούν με υγρό και οι κάτω επιφάνειες των φύλλων.
Το διάλυμα αυτό, είναι αποτελεσματικό, για τις μυκητολογικές προσβολές, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.

•    3. Κανέλλα: Αν την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος, ή στη γλάστρα, η κανέλλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.

•    4. Γάλα: Αν φτιάξουμε ένα διάλυμα με 100 γραμ. γάλα πλήρες σε 1 λίτρο νερό, έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, για την αντιμετώπιση του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
 

--  Αν τα προηγούμενα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ... το τελευταίο μέσο καταπολέμησης, είναι να ραντίσουμε με τα ειδικά χημικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα, που θα προμηθευτούμε από ένα γεωπόνο, ή βορδιγάλειο πολτό.

0 Response to "Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των φυτών "

Δημοσίευση σχολίου