Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Σαπίζει η πατάτα στο Νευροκόπι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών


Αντιμέτωποι με τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών βρίσκονται οι παραγωγοί της πατάτας Νευροκοπίου, ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπληξαν την περιοχή. Εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων του τελευταίου μήνα η φετινή παραγωγή πατάτας σάπισε σχεδόν ολοσχερώς, φέρνοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση. Παράλληλα, ο χαρακτήρας της μονοκαλλιέργειας που έχει η πατάτα για την περιοχή καθιστά τα αποτελέσματα των καταστροφών δυσμενέστερα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, περίπου 750 οικογένειες έχουν αποκλειστική μονοκαλλιέργεια την πατάτα. Ακόμα και αν μερικά φυτά διασωθούν, η ζημία θα παραμείνει καθώς η παραγωγή θα αποτελείται από μικροκαρπία και δεν θα μπορέσει να πωληθεί στην αγορά, αλλά και τα έσοδα θα είναι μηδαμινά.
Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι τα φυτά που έσπειραν οι αγρότες σάπισαν εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, είτε δεν φύτρωσαν καθόλου, με αποτέλεσμα να πάνε χαμένα τα έξοδα σποράς, αλλά και να είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η περιοχή να μην έχει εισόδημα από τις πατάτες την φετινή χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους παραγωγούς, των οποίων η καλλιέργεια πατάτας στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί αποκλειστική απασχόληση και μέσο βιοπορισμού.
Παράλληλα, η παρατεταμένη περίοδος ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν επέτρεψε σε αρκετούς από τους παραγωγούς να σπείρουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν παραγωγή από εδώ και πέρα, πράγμα που επίσης σημαίνει μεγάλη ζημιά γι’ αυτούς, καθώς ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν δύναται να αποζημιώσει τις ζημιές μιας σποράς δεν έγινε.
Σύμφωνα δε με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας η πλειοψηφία των πληγέντων παραγωγών δεν προχώρησαν σε επανασπορά, καθώς τα έξοδα που θα επωμίζονταν ανέρχονται στα 200 ευρώ ανά στρέμμα, κόστος που δε μπορούν να αναλάβουν από ίδιους πόρους. Αλλά και όσοι προχώρησαν σε επανασπορά, έχουν αναλάβει εις διπλούν τα έξοδα της σποράς, γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική τους εξόντωση.
Το γεγονός ότι ελάχιστα από τα σπαρμένα φυτά έχουν ξεπεταχτεί από το χώμα, καθώς τα περισσότερα από αυτά σάπισαν μέσα στο χώμα σημαίνει ότι οι πατατοπαραγωγοί δεν μπορούν να αποζημιωθούν, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καλλιέργειες όταν δεν υπάρχουν εμφανή φυτά.
Σημειώνεται δε ότι κατόπιν σύσκεψης των αρμόδιων φορέων της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές ζημιών από τις τοπικές κοινότητες και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου για το σύνολο της περιοχής.
Επειδή οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση έχοντας ξοδέψει τις περσινές αποζημιώσεις για αγορά σπόρου, λιπασμάτων, φαρμάκων κτλ και φέτος δεν θα πάρουν παραγωγή, ενώ ο ΕΛΓΑ αρνείται να τους αποζημιώσει, παρά την ολική κατασρτοφή της φετινής σποράς.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες πατατοπαραγωγοί;
Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Καραγιαννίδης

0 Response to "Σαπίζει η πατάτα στο Νευροκόπι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών"

Δημοσίευση σχολίου