Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι & καταναλωτές μετά την κατάργηση του σήματος ''Ελληνικό γάλα 100%

''
milk (7).JPG


Αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελληνικότητα του γάλακτος που αγοράζει χάρη στο «Ελληνικό Σήμα».

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται, από τις αρχές Νοεμβρίου, γάλα που μπορεί να παράγεται στην Ελλάδα ή το πιο πιθανό από άλλη χώρα της ΕΕ, όπως για παράδειγμα από τη Βουλγαρία,  χωρίς αυτό να αναγράφεται στην συσκευασία, όπως συμβαίνει έως σήμερα (100% ελληνικό γάλα κλπ).  Μεγάλο θα είναι το οικονομικό πλήγμα που θα δεχθούν και οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες μονάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τις γαλακτοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει στην «ελληνικότητα» των προϊόντων τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο ανάπτυξης, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελληνικότητα του γάλακτος που αγοράζει χάρη στο Ελληνικό Σήμα , το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες  θα είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις. «Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:

1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.» καταλήγουν πηγές του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.


Πηγή: express.gr

0 Response to "Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι & καταναλωτές μετά την κατάργηση του σήματος ''Ελληνικό γάλα 100% "

Δημοσίευση σχολίου