Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Εχθροί / Κηπευτικά Θρίπας Καλιφόρνια


Θρίπας Καλιφόρνια
Frankliniella occidentalis

Ο Θρίπας της Καλιφόρνια (Frankliniella occidentalis) αποτελεί είδος που εμφανίστηκε στην Ευρώπη μόλις τη δεκαετία του ΄80 (στην Ελλάδα το 1987-1988) και εξαπλώθηκε ταχύτατα. Αποτελεί σοβαρό εχθρό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αλλά προσβάλλει και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, βαμβάκι, φράουλα, πατάτα, καλλωπιστικά, αμπέλι.
Κατάταξη Προσβολή στα φυτά
Θρίπες
(Θυσανόπτερα)

μυζητικά
ρίζα
στέλεχος

x
φύλλο

x
άνθος

x
καρπός

x
Ζημιά

Ο θρίπας της Καλιφόρνια προκαλεί χλωρώσεις, ασημόχρωση, προσβάλλει τα άνθη προκαλώντας νεκρώσεις και ανθόρροια και τους καρπούς, όπου παρατηρούνται παραμορφώσεις και εσχαρώσεις. Η ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η μετάδοση του ιού της κηλιδωτής νέκρωσης (TSWV) από τον θρίπα της Καλιφόρνια.

Εχθρός

Το ακμαίο έχει μήκος 0,8 χιλ. και χρώμα κιτρινοκάστανο. Οι πτέρυγες είναι στενές, γκριζοκίτρινες, με μακρούς κροσσούς. `Ενα σημείο διάκρισης από τον Thrips tabaci είναι οι κεραίες, που στον Thrips tabaci έχουν 7 άρθρα, ενώ στον Frankliniella occidentalis εχουν 8 άρθρα. Χαρακτηριστική διαφορά υπάρχει επίσης στις τρίχες της κεφαλής (ο Frankliniella occidentalis φέρει μεγάλες τρίχες μεταξύ των σύνθετων οφθαλμών και πίσω από αυτούς).

Οι νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ακμαία και έχουν χρώμα λευκοκίτρινο (του Frankliniella occidentalis σκουρότερη από του Thrips tabaci).

Παρατηρήσεις

Η προσβολή από τον θρίπα της Καλιφόρνια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί ζει κρυμμένος στα άνθη, γι'αυτό απαιτείται προσεκτικός και συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στον αγρό.

0 Response to "Εχθροί / Κηπευτικά Θρίπας Καλιφόρνια"

Δημοσίευση σχολίου