Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Κλαδοσπορίωση αγγουριάς


Cladosporium cucumerinum
Hyphomycetes

Προσβάλλει όλα τα κολοκυνθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, κολοκύθι, καρπούζι). Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην αγγουριά.

Συμπτώματα

Η ασθένεια προκαλεί κηλίδωση σε φύλλα και καρπούς. Ο μύκητας επιζεί ως σαπρόφυτο στο έδαφος, επίσης στα φυτικά υπολείμματα και μέσα στο θερμοκήπιο, στα διάφορα υλικά.

Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού.
Στα φύλλα αρχικά εμφανίζονται πολυάριθμες ανοιχτοπράσινες υδατώδεις κηλίδες. Μετά αποκτούν γκρίζο χρώμα με χλωρωτική άλω. Εκεί οι ιστοί νεκρώνονται και πέφτουν, ώστε τα φύλλα φαίνονται κουρελιασμένα. Όταν η προσβολή γίνει σε νεαρά φυτά, αυτά σαπίζουν. Με συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται το μυκήλιο που έχει ελαιώδες χρώμα.

Εντονότερες και σοβαρότερες είναι οι προσβολές στους καρπούς (ιδιαίτερα στους νεαρούς), όπου οι αρχικές μικρές κηλίδες θυμίζουν νύγματα εντόμων. Αργότερα γίνονται καστανές, βυθίζονται και δημιουργούνται έλκη, από όπου εκκρίνονται κολλώδεις, καστανές σταγόνες. Σε αυτές τις προσβολές αναπτύσσονται δευτερογενή παθογόνα και οι καρποί σαπίζουν.

Στα κολοκύθια η ζημιά μοιάζει με τους κρατήρες, που προκαλεί η ανθράκωση.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Cladosporium cucumerinum. Ευνοείται από υγρό καιρό και θερμοκρασίες κάτω από 20 oC. Έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας με παράλληλη ύπαρξη υγρασίας αυξάνουν την ευαισθησία των φυτών στις προσβολές από τον μύκητα.

Η μόλυνση γίνεται από τα κονίδια. Η βλαστική υφή διαλύει την εφυμενίδα και το μυκήλιο αρχίζει να αναπτύσσεται ενδοκυτταρικά.

Ο μύκητας εκκρίνει ένζυμα που με την εξέλιξη της ασθένειας διαλύουν το κυτταρικό τρίχωμα των φυτικών ιστών και το πρωτόπλασμα, καταστρέφοντας τελείως τα κύτταρα.

0 Response to "Κλαδοσπορίωση αγγουριάς"

Δημοσίευση σχολίου