Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βρεθούν ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας στη νέα ασθένεια της Δράμας, αλλά μέχρι τότε; (19/6/2013 15:37)


Θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βρεθούν ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας στη νέα ασθένεια της Δράμας, αλλά μέχρι τότε; Όπως ανακοίνωσε, την Τρίτη (18/6/2013), ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπέγραψε Απόφαση και την προώθησε στο Υπουργείο
Οικονομικών, για την ανάθεση έργου στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τον προσδιορισμό των ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας στον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Synchytrium endobioticum Schilb, που εμφανίστηκε στην περιοχή της Δράμας. Με την απόφαση αυτή, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αναλαμβάνει να διεξάγει δοκιμές εργαστηρίου και αγρού, ώστε να βρεθούν ποικιλίες πατάτας που είναι ανθεκτικές σε φυλές του Synchytrium endobioticum Schilb. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, θα χρειαστούν πειράματα τριών ετών για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Όμως αυτό είναι το μόνο βήμα που έχει κάνει το ΥπΑΑΤ όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το υπουργείο φαίνεται να «ξέχασε» να συντάξει το φάκελο για αποζημιώσεις στους πατατοπαραγωγούς για να το καταθέσει στην ΕΕ. Όμως ούτε και τα απαραίτητα κονδύλια δεν βρέθηκαν, ώστε να κατασκευαστούν οι απολυμαντικοί τάφροι γύρω από τη «ζώνη ασφαλείας», για την απολύμανση των οχημάτων που θα διέρχονταν από αυτή.

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας παρουσιάστηκε σε δύο αγροτεμάχια στη Δράμα, το καλοκαίρι του 2011, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για ασθένεια καραντίνας. Η «ζώνη ασφαλείας» εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Το ΥπΑΑΤ σχεδίαζε να ζητήσει από την Κομισιόν να καταβληθούν ενισχύσεις τύπου E.coli για την απώλεια του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της Δράμας, που επλήγησαν από ένα παθογόνο καραντίνας, το μύκητα Synchytrium endobioticum. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί, στις 25/1/2013, αποφασίστηκε άμεσα να συνταχθεί ο φάκελος για να σταλεί στην Κομισιόν, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμιά ενέργεια.

Ακόμη για να κατασκευαστούν οι απολυμαντικοί τάφροι γύρω από τη «ζώνη ασφαλείας», για την απολύμανση των οχημάτων που θα διέρχονταν από αυτή, θα χρειάζονταν περίπου 85.000 ευρώ. Αν και οι μελέτες ήταν έτοιμες για να προχωρήσει το έργο, το ΥπΑΑΤ ανακάλυψε ότι η χρηματοδότηση κατασκευών από το Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας δεν είναι δυνατή. Τώρα η Περιφέρεια θα πρέπει να βρει τα ποσά αυτά από άλλα ταμεία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η ειδική μυκητολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Ειρήνη Βλουτόγλου «εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα. Τα πειράματα γίνονται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρία έτη. Ελέγχουμε ποικιλίες πατάτας που δεν είναι γνωστές εμπορικά επειδή αυτός ο παθότυπος είναι πολύ σπάνιος και επιθετικός. Έτσι αναζητήσαμε σε πρώτη φάση 7 ποικιλίες από το εξωτερικό, που οι επιχειρήσεις που παράγουν πολλαπλασιαστικό υλικό υποστηρίζουν ότι είναι ανθεκτικές. Εμείς θα τις δοκιμάσουμε κάτω από τις ελληνικές εδαφολογικές συνθήκες. Παράλληλα θα ερευνήσουμε και κάποιες τοπικές ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί. Θα χρειαστούν πειράματα τριών χρόνων για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα ελέγξουμε την παραγωγικότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να αποφασίσει το ΥπΑΑΤ ποιες τελικά ποικιλίες θα δοθούν στους παραγωγούς για την καλλιέργεια στη συγκεκριμένη περιοχή. Φέτος βρέθηκε και μια νέα μολυσμένη περιοχή, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, όμως ακόμη δεν έχουμε προσδιορίσει αν είναι ο ίδιος παθότυπος. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους παραγωγούς να λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια η οποία μεταδίδεται με το χώμα».

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Ιώβης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι στη «ζώνη ασφαλείας» αποφασίσθηκε αρχικά να μην καλλιεργηθεί πατάτα ούτε κάποια φυτική καλλιέργεια που έχει καρπούς, για να μην μεταδοθεί ο συγκεκριμένος μύκητας. Επειδή όμως έπρεπε να απολυμαίνεται το κάθε όχημα που θα επισκέπτεται την περιοχή, θα έπρεπε να κατασκευαστούν ειδικοί απολυμαντικοί τάφροι. Αυτοί δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Έτσι αναγκαστήκαμε να συστήσουμε στους πατατοπαραγωγούς να μην καλλιεργηθεί τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

phgh 

0 Response to "Θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βρεθούν ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας στη νέα ασθένεια της Δράμας, αλλά μέχρι τότε; (19/6/2013 15:37)"

Δημοσίευση σχολίου