Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


ιπποφαές. Λιγα λόγια για την εως τώρα εμπειρία μας


Η μέχρι τώρα άποψη για την καλλιέργεια είναι ότι είναι σχετικά απαιτητική.

Λέγοντας καλλιέργεια όμως εννοούμε την καλλιέργεια στην ολότητα της! 
Είναι η έρευνα σχετικά με το φυτό και τις ανάγκες του, οι πληροφορίες που θα μας γνωστοποιήσουν τις ανάγκες αυτές, οι πηγές πληροφόρησης και η διασταύρωση των πληροφοριών, η προετοιμασία του χωραφιού και του εδάφους, η προμήθεια των δενδρυλλίων, η άρδευση, η ενίσχυση με διάφορες βιολογικές και οικολογικές πρακτικές και μεθόδους, η συνεχής μελέτη για το φυτό (κυρίως από ξένες πηγές όπου υπάρχει περισσότερο υλικό), η επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες, η γνωριμία και επικοινωνία με άλλους καλλιεργητές, η συνεχής διερεύνηση για πιθανή μελλοντική διάθεση του καρπού κλπ.  Μπορεί το φυτό να μην έχει πάρα πολλές απαιτήσεις φροντίδας αλλά η καλλιέργεια στην ολότητα της έχει και ήταν κάτι το αναμενόμενο.  Η γνώση για το φυτό στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένα περιορισμένη αφού είναι κάτι νέο.  Έτσι η απόκτηση γνώσης ήταν και παραμένει το πρώτο ζητούμενο.  Αν όμως όλα γίνουν όμορφα, οργανωμένα και οι δραστηριότητες μας είναι εναρμονισμένες με τη φύση, τότε πιστεύουμε οτι το Ιπποφαές θα μας χαρίσει  καρπούς υγείας και οικονομική βιωσιμότητα.


Καλλιέργεια Ιπποφαούς - Η ιδέα, η οργάνωση, η εφαρμογή
                                   Απο Σεπτεμβριο 2010 εως Φεβρουάριο 2013
                                                                 Δημήτρης Κιτσικόπουλος





1. "Η ιδέα" - Τον Σεπτέμβριο του 2010 κυριαρχούσαν οι παρακάτω σκέψεις
Ένα πολύμηνο ταξίδι στην Ασία ήταν η αφορμή (μεταξύ πολλών άλλων) της επανεξέτασης της σχέσης ανθρώπου και φύσης και κατά πόσο αυτοί μπορούν να συνεργαστούν σε μια ισότιμη βάση για να αλληλο-καλύψουν τις ανάγκες τους και όχι να αλληλο-εξουσιάζονται.  Είναι εφικτό αυτό να συμβεί;
Σε μια χώρα που υποβαθμίζεται καθημερινά οικονομικά και πνευματικά πολλοί προτείνουν την ορθή ανάπτυξη της αειφόρου γεωργίας ως μια λύση για την οικονομική βιωσιμότητα και πνευματική ανάταση. Είναι εφικτό;
Οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν; μπορούν να σχηματίσουν ευέλικτα και σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα; Είναι εφικτό;
Αν θέλω να είμαι υγιής πρέπει μέσω της τροφής μου να προσλαμβάνω την υγεία αυτή.  Μπορώ να παράγω τροφή υγείας; Είναι εφικτό;
Η εμπειρία μου ως καλλιεργητής είναι στο... 0.  Αν αποφασίσω να μελετήσω και να δοκιμάσω στην πράξη μπορώ να δημιουργήσω μια καλλιέργεια; Είναι εφικτό;
Οι απαντήσεις δυστυχώς δεν μπορούσαν να δοθούν λεκτικά.  Έπρεπε να δοθούν μέσα από ενέργειες.
Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μικρή πειραματική καλλιέργεια με Ιπποφαές
2. "Γιατι Ιπποφαές;" 
Πολλά ήταν τα υπέρ και πολλά τα κατά για την επιλογή της καλλιέργειας Ιπποφαούς. 
Γιατί τελικά επιλέξαμε αυτό το φυτό;
Διότι ήταν κάτι νέο στην ολότητα του (καλλιέργεια, ανάγκες, γνώση, μεταποίηση, συλλογή, διάθεση, άνθρωποι κλπ).  Θέλαμε να πειραματιστούμε με κάτι το οποίο δεν θα έχει στιγματιστεί από όλα τα λάθη και τις παθογένειες του πρόσφατου ελληνικού γεωργικού παρελθόντος.
Γιατί περιέχει πολύ υγεία.  Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μια στροφή σε τροφές οι οποίες επιλέγονται πρώτα με γνώμονα την υγεία που προσδίδουν και κατά δεύτερο την ικανοποίηση των αισθήσεων.
Γιατί η καλλιέργειά του δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Γιατί μπορούν να παραχθούν πολλά προϊόντα από το Ιπποφαές.
Γιατί η συγκυρία ήταν τέτοια που έφτασαν σε εμάς σχετικές πληροφορίες όπως ημερίδες, άρθρα, βιβλία κλπ. 

Picture
Μια πασχαλίτσα επισκέπτεται ένα νεαρό δεντράκι μας!
3. "Τα θέματα προς επίλυση" - Ηταν αρκετά...
Δεν είχαμε ιδιαίτερη εμπειρία από καλλιέργειες.  Η λύση βέβαια ήταν πολύ απλή.  Αποκτάς την εμπειρία όταν καλλιεργείς, υπάρχει κανένας άλλος τρόπος;  Το βασικότερο όπλο εδώ είναι η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.  Μέσα στο χωράφι τα πάντα μιλάνε, αν παρατηρήσεις προσεκτικά, τα ακούς.  Για το λόγο αυτό λοιπόν σε τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνουμε στο χωράφι όχι για δουλειά αλλά για απλή παρατήρηση. 
Δεν είχαμε γνώση για το φυτό.  Η απάντηση σε αυτό ήταν πολύ, πάρα πολύ, διάβασμα και μελέτη.  Κυρίως από ξένες πηγές και βιβλιογραφία, ψάξιμο στο internet αλλά και συζητήσεις με ειδικούς και άλλους καλλιεργητές.  Η συσσώρευση πληροφοριών ήταν και ένας από τους λόγους που προέκυψε η ιδέα για αυτή την ιστοσελίδα.
Δεν είχαμε κτήμα αλλα ούτε και λεφτά για να αγοράσουμε.  Τελικά ένας φίλος μας, μας παραχώρησε ένα χωράφι του για την πειραματική μας καλλιέργεια.  Τον ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια, την εμψύχωση και τη γενικότερη στήριξη του.
4. "Η οργάνωση"
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010
To Business Plan - Το πρώτο βήμα ήταν η σύνταξη ενός business plan.  Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διότι σε οδηγεί να απαντήσεις, έγκαιρα, κάποια βασικά ερωτήματα που θα βρεις σίγουρα μπροστά σου, έτσι είσαι πάντα προετοιμασμένος.  Είναι επίσης ένας τρόπος δυναμικής (συνεχώς το ανανεώνουμε) καταγραφής του τρόπου σκέψης του εγχειρήματος ώστε να το διαβάζουμε και να θυμόμαστε τις απαντήσεις που είχαμε δώσει πχ σε ένα ερώτημα που μας είχε απασχολήσει πριν ένα χρόνο και τώρα επανέρχεται.  Έτσι μέσω του business plan (η σύνταξη του διήρκεσε 2 μήνες) σκεφτήκαμε, έγκαιρα, θέματα όπως: Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε; Πότε θα ξεκινήσουμε; Τι γκάμα προϊόντων θα μπορούσαμε να έχουμε από το Ιπποφαές; Είναι το έδαφος κατάλληλο; Ποια τα χαρακτηριστικά του φυτού; Ποιες οι ανάγκες τους; Ποια είναι η αγορά στην Ελλάδα; Υφίσταται αυτή τη στιγμή αγορά; Αν όχι πότε θα αρχίσει να δημιουργείται και πώς; Μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε με κάποιο τρόπο; Ποια η ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά; Ποιες οι προοπτικές της αγοράς του Ιπποφαές; Πόσο υπολογίζεται το ρίσκο του εγχειρήματος σε χρόνο και χρήμα; Ποιο είναι το budget μας; Ποια είναι αναλυτικά τα κόστη; ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν; με ποια σειρά και πότε; Τι μπορούμε να γνωρίζουμε για τη διάθεση, μεταποίηση, αποθήκευση, μεταφορά, τυποποίηση, συσκευασία κλπ στην Ελλάδα; SWOT analysis (Τα δυνατά μας σημεία- οι αδυναμίες μας- οι ευκαιρίες - τα προβλήματα).  Όλα τα παραπάνω ερωτήματα μας βοήθησαν να ψαχτούμε.  Να απαντήσουμε σε όσα μπορούμε μόνοι μας και για τα υπόλοιπα να διαβάσουμε και να μιλήσουμε με ειδικούς και καλλιεργητές.
Παραγγελία φυτών (Δεκ'10) - Αφού απαντήσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα σε όλα τα παραπάνω, παραγγείλαμε τα φυτά. Παραγγείλαμε 201 φυτά.  20 αρσενικά και 180 θηλυκά.  Η ποικιλία ήταν η Frugana. 
Picture
09 Ιανουαρίου 2011 - Η φύτευση
5. "Βασικές Εργασίες"
Όργωμα-φρεζάρισμα: Την 1η εβδομάδα Φεβ'11, κάναμε το όργωμα και το φρεζάρισμα.

Περίφραξη: Την 1η εβδομάδα Φεβ'11, κάναμε την περίφραξη.  Την περίφραξη την κάναμε μόνοι μας, με την εθελοντική βοήθεια από φίλους.  Αγοράσαμε τα υλικά (σίδερα, σύρμα, σίτα κλπ) και εν συνεχεία κάναμε όλες τις απαραίτητες εργασίες.  Ήταν μια σχετικά εύκολη διαδικασία.  Περιφράξαμε ένα κτήμα 1.5 στρέμματος μέσα σε δύο ημέρες.

Χάραξη γραμμών: 1η εβδομάδα Φεβ'11.  Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση σημειώσαμε πού θα μπει το κάθε φυτό.  Η κάθε σειρά απέχει 4 μέτρα από την επόμενη και η απόσταση μεταξύ των φυτών σε κάθε σειρά είναι 1.5 μέτρο.  Πήραμε σπάγκο και πασαλάκια για να καθορίσουμε τις σειρές.  Βγήκαν 7 σειρές, η κάθε μια ήταν περίπου 43 μέτρα.  Προσέξαμε ώστε οι γραμμές να βρίσκονται στην διαδρομή του ήλιου! Σημειώστε ότι τι Ιπποφαές θέλει πολύ ήλιο και έτσι δεν πρέπει να σκιάζεται.  

Φύτευση: 2η εβδομάδα Φεβ'11. Μέσα σε δύο ημέρες κάναμε τη φύτευση.  Για τη φύτευση των αρσενικών και θηλυκών ακολουθήθηκε το το παρακάτω διάγραμμα (κλίμακα 1:1500)





Picture
26 Μαρτίου 2011 - To δίκτυο άρδευσης
6. "Δίκτυο άρδευσης"
4η εβδομάδα Μαρ'11.
Εγκαταστήσαμε το δίκτυο άρδευσης.  Ένας κεντρικός πλαστικός σωλήνας Φ63 τον οποίο τοποθετήσαμε κατά μήκος των γραμμών.  Επάνω σε αυτόν συνδέσαμε 7 σωλήνες Φ20 ώστε να τρέχουν παράλληλα με τις γραμμές φύτευσης δίπλα στα δεντράκια.  Στους σωλήνες των Φ20 και δίπλα στα δεντράκια (όχι ακριβώς στον κορμό αλλά περίπου 20 εκ πιο δίπλα) τοποθετήσαμε από ένα μπέκ για κάθε δεντράκι.  Το μπέκ είναι τύπου στάγδην και η παροχή του είναι 24 λίτρα/ώρα.
Τα υλικά που χρειαστήκαμε ήταν: ένας πλαστικός σωλήνας Φ63, 7 πλαστικοί σωλήνες Φ20, 201 μπέκ σταγδην, ρακόρ, μούφες, σέλες και ένα ειδικό εργαλείο για το τρύπημα του σωλήνα Φ20 για να κουμπώσουν τα μπέκ.

Picture
26 Ιουνίου 2011 - εδαφοκάλυψη

Picture
Μάρτιος 2012 - Κοπριά


7. Εργασίες και Εφαρμογές
- Εφαρμογή με Ζεόλιθο.  4η εβδομάδα Ιουνίου 11.  Βάλαμε περίπου 100 kg ζεόλιθο.  Το ιδανικό θα ήταν να το είχαμε κάνει κατα την προετοιμασία του χωραφιού και πρίν τη φύτευση αλλα τοτε ουτε καν γνωρίζαμε τον ζεόλιθο.  Περισσότερα για την εφαρμογή και τον ζεόλιθο εδω.

- Εφαρμογή με ΕΜ (Ενεργοί Μικροοργανισμοί). 4η εβδομάδα Ιουνίου 11'.  Στην ουσία τότε ξεκινήσαμε μια διαδικασία ραντίσματος με ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) την οποία επαναλαμβάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Περισσότερα εδώ

- Εφαρμογή με μυκόρριζα. 2η εβδομάδα Μαΐου και 4η εβδομάδα Ιουνίου 11'.  Η μυκκόριζα είναι ένας μύκητας που ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και την ανθεκτικότητα του φυτού.  Ιδανικά θα έπρεπε να είχαμε κάνει την εφαρμογή κατά τη φύτευση.  Η εφαρμογή έγινε σε δύο δόσεις με ριζοπότισμα. Η πρώτη έγινε τη δεύτερη εβδομάδα Μαΐου 11' και η δεύτερη την 4η εβδομάδα του Ιουνίου 11'. περισσότερα εδώ

- Εφαρμογή με ΕΜ Bokashi.  Πρόκειται για οργανικά υπολείμματα τα οποία τοποθετούνται μαζί με ΕΜ μέσα σε κλειστό δοχείο απουσία αέρα.  Μετά από μερικές εβδομάδες ζύμωσης, έχουμε ένα άριστης ποιότητας οργανικό λίπασμα το οποίο βάλαμε στα φυτά μας. Περισσότερα εδώ

- Εφαρμογή με Compost.  Φτιάχνουμε το δικό μας Compost από οργανικά υπολείμματα από τροφές, υπολείμματα από το χωράφι κλπ.  Όποτε έχουμε compost (παίρνει 2-3 μήνες για να γίνει) το βάζουμε στο χωράφι.  Περισσότερα εδώ

- Εφαρμογή με Προβιοτικό Εκχύλισμα Βοτάνων.  Χρησιμοποιώντας ΕΜ και βότανα, παρασκευάσαμε ένα Προβιοτικό Εκχύλισμα Βοτάνων και ψεκάσαμε με αυτό τα φυτά μας. Περισσότερα εδώ.

- Εδαφοκάλυψη. Την 4η εβδομάδα Ιουνίου '11, λόγω αγριόχορτων (κυρίως περικοκλάδων) αποφασίσαμε να κάνουμε μια εδαφοκάλυψη με άχυρα.  Τον Μάρτιο του 2012 κάναμε εδαφοκάλυψη με ειδικό πλαστικό.  Περισσότερα εδώ.

- Εφαρμογή με κοπριά.  Μάρτιος 2012. Εφαρμογή με καλά χωνεμένη κοπριά.  Πήραμε καλά χωνεμένη κοπριά, τη ρίξαμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του χωραφιού και εν συνεχεία αναμοχλέυσαμε για να ενσωματωθεί.  Ρίξαμε 1,5 τόνο στο στρέμμα. Περισσότερα εδω.

- Κλάδεμα.  Ιανουάριος 2013.  Το πρώτο έτος, όταν έγινε και η φύτευση, δεν έκανα κάποιο κλάδεμα.  Την δεύτερη και την τρίτη όμως χρονιά έκανα.  Διαβάστε εδω για τις πληροφορίες που έχω συλλέξει και τι έχω κάνει.

- Κοπή χόρτων.  Απρίλιος 2012. Το ιπποφαές έχει αρκετά επιφανειακό ριζικό σύστημα το οποίο μπορεί να ξεκινάει και απο τα 8 εκ απο την επιφάνεια του εδάφους.  Επιπλέον, το ριζικό σύστημα πλέον έχει σε αρεκτά μεγάλη επιφάνεια.  Τα δύο παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός οτι το ριζικό του σύστημα απαιτεί ενα ελαφρύ και καλά αεριζόμενο έδαφος, αποφασίσαμε να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε βαρύ μηχάνημα.  Έτσι με ένα βενζινοκίνητο χλωροκοπτικό θα κόβουμε τα χόρτα και θα τα αφήνουμε να σαπίζουν ώστε να προσφέρουν λίπανση (χλωρή λίπανση) στα φυτα μας.

- Κόμποστ απο φύκια.  Μαιος 2012. Φτιάξαμε κόμποστ απο φυκια και κάναμε μια εφαρμογή σε ενα τμήμα στο χωράφι.  Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το τρόπο αλλα και τα οφέλη



Picture
Εδαφοκάλυψη με πλαστικό - Μάρτιος 2012

Picture
Απρίλιος 2012. Μετά την κοπή των χόρτων
Picture
30 Μαρτίου 2011 - πότισμα
Picture
Στατιστικά άρδευσης - Ιπποφαές, Δαμάστα -πατήσετε για μεγέθυνση-
Picture
Στατιστικά άρδευσης - Ιπποφαές, Δαμάστα -πατήσετε για μεγέθυνση-
8. "Η περιποίηση"
- Βοτάνισμα. Είναι το καθάρισμα από αγριόχορτα.  Είναι κάτι πολύ βασικό αφού το Ιπποφαές, ειδικά όταν ακόμη προσπαθεί να αναπτυχθεί, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.  Από τις αρχές Μαΐου '11, μέχρι να κάνουμε την εδαφοκάλυψη με άχυρα, το βοτάνισμα ήταν μια δύσκολη και πολύ συχνή εργασία.  Αφιερώναμε τουλάχιστον 2-3 μέρες σε 10-11 μέρες για να κάνουμε το ξεχορτάριασμα γύρω από τα φυτά.  Όταν κάναμε την εδαφοκάλυψη με τα άχυρα, τα περισσότερα αγριόχορτα έπαψαν να αποτελούν πρόβλημα, αλλά οι περικοκλάδες συνέχιζαν να εμφανίζονται.  Έτσι πάλι χρειαζόταν ξεχορτάριασμα γύρω από τα φυτά (η εδαφοκάλυψη πρέπει να αφήνει ένα κενό περιμετρικά του κορμού του φυτού).  Το πρόβλημα δεν εξαλείφθηκε αλλά περιορίστηκε αρκετά.  Έτσι, μετά την εδαφοκάλυψη,  ξεχορταριάζαμε κάθε περίπου 14 ημέρες και επαρκούσε 1 μέρα δουλειάς.  Το 2012 κάναμε εδαφοκάλυψη με ειδικό πλαστικό και η δουλειά περιορίστηκε αρκετα.  Χώρια οτι τη δεύτερη χρονιά τα φυτά ήταν πιο μεγάλα και δυνατά με αποτέλεσμα να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα αγριόχορτα.     
- Πότισμα. Η διάρκεια ποτίσματος είναι κάτι το οποίο μεταβάλλεται.  Γενικώς στο Ιπποφαές δεν κάνει καλό το πολύ νερό αλλά επίσης δεν πρέπει να μείνει και χωρίς νερό, ειδικά το πρώτο έτος που δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό του σύστημα.  Έτσι προσέχουμε πάντα το έδαφος γύρω από τα φυτά να είναι νωπό αν σκάψουμε ελαφρά με το χέρι.  Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το αν έχει βρέξει η όχι, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το είδος αέρα που πιθανά να φυσάει κλπ.  Όταν κάναμε την εδαφοκάλυψη και μετά, διαπιστώσαμε ότι η συγκράτηση (λόγω της μη εξάτμισης) νερού ήταν εντυπωσιακή, έτσι και η απαίτηση για νερό ήταν μικρότερη.  Σε γενικές γραμμές, κατά τους ζεστούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ποτίζαμε 1 φορά την εβδομάδα.  Η διάρκεια (σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούμε) ήταν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 22 λεπτά.  Τα μπέκ μας έχουν παροχή 24 λίτρα/ώρα, κάτι που μας δίνει μια ενδεικτική τιμή των 33 λίτρων νερού ανα δέντρο ανα εβδομάδα. Βλέπε διπλανό πίνακα.  Φυσικά αυτό διαφέρει ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής (αέρας, θερμοκρασία) αλλα φυσικά και το κατα πόσο βαρύ ή ελαφρύ είναι το κάθε έδαφος.  Ενα βαρύ έδαφος θα θέλει λιγότερο νερό σε σχέση με ενα ελαφρύ.  Ολα αυτά φαίνονται στην πράξη και γι'αυτο πρέπει ο καλλιεργητής να παρατηρεί την υγρασία τους εδάφους γύρω απο το δέντρο.  Πολύ νερό θα δημιουργήσει προβλήματα, όπως φυσικά και η ξηρασία απο την άλλη πλευρά.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το καλοκαίρι του 2012 ήταν εξαιρετικά θερμό στην περιοχή μας (βλέπε και σχετικούς πίνακες) κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες για πότισμα.  Δυστυχώς κατα τον μήνα Ιούλιο δεν ανταποκριθήκαμε όπως θα έπρεπε και έτσι είχαμε κάποια προβλήματα.  Ευτυχώς προσαρμοστήκαμε σχετικά έγκαιρα στις νέες απαιτήσεις για νερό.

πηγη http://www.ippofaesplus.com

Ιπποφαές- Μια αποδοτική καλλιέργεια με δυνατότητα επιδότησης


Όλα τα μυστικά για μια αποδοτική σοδειά
Εναλλακτική πηγή εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η άγνωστη μέχρι πρόσφατα καλλιέργεια στην Ελλάδα του ιπποφαούς, ενώ στην περίπτωση που η αξιοποίηση γίνει στο πλαίσιο ομάδας παραγωγών με τη δημιουργία και μεταποιητικής επιχείρησης, υπάρχει δυνατότητα και επιδότησης μέσω προγραμμάτων, όπως το Leader και ο αναπτυξιακός νόμος.

Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), όπως είναι η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη και το τζίνσενγκ, διαθέτοντας 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.

Πρόκειται για μια νέα καλλιέργεια που άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία 2-3 χρόνια υποσχόμενη ένα καλό εισόδημα και με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Το έλλειμμα σήμερα στον τομέα της μεταποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος, αναμφίβολα αποτελεί ένα μειονέκτημα, καθιστώντας μονόδρομο για την ενασχόληση με το ιπποφαές τη σύσταση ομάδων παραγωγών για την από κοινού εκμετάλλευση του προϊόντος.

Το ιπποφαές -όπως αναφέρει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος που έχει εκδώσει και βιβλίο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια με τίτλο «Ιπποφαές, το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος»- είναι ένα είδος που καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών από δεκαετίες στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και σαν φυτό για την προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση, όπως και σαν καλλωπιστικό φυτό. Πολλοί ερευνητές σε Ευρώπη και Ασία, αλλά και πιο πρόσφατα στην Αμερική, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτό το πολυδύναμο φυτό. Η πρώτη βιομηχανία μεταποίησης των προϊόντων του ιπποφαούς ιδρύθηκε στη ρωσική πόλη Bisk το 1940, όταν ήδη είχαν γίνει γνωστές οι πολύτιμες ιδιότητες των καρπών, των σπόρων, των φύλλων και του φλοιού του.

Παρότι η χρήση του ιπποφαούς στην Ευρώπη και την Ασία είναι γνωστή από αιώνες, η βιομηχανική δραστηριότητα για την παραγωγή και αξιοποίηση διατροφικών παραγώγων καθυστέρησε να αναπτυχθεί, και αυτή έγινε στη Ρωσία, τη δεκαετία του 1940. Τα επόμενα χρόνια η βιομηχανία μεταποίησης του ιπποφαούς αναπτύχθηκε στη χώρα αυτή πάρα πολύ, με αποτέλεσμα παράγωγα του φυτού αυτού να αποκτήσουν τέτοια φήμη και αξιοπιστία ώστε να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στη διατροφή των αστροναυτών, αλλά και σαν βασικά συστατικά των κρεμών του δέρματος για την προστασία των αστροναυτών από την κοσμική ακτινοβολία.

Τη δεκαετία του 1980, η Κίνα εγκατέστησε τις πρώτες φυτείες ιπποφαούς και από το 1982 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν περίπου 150 βιομηχανίες στις οποίες παράγονται 200 διαφορετικά είδη προϊόντων με βάση όλα τα εκμεταλλεύσιμα συστατικά του ιπποφαούς. Πιο πρόσφατα, ιδρύθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, στον Καναδά και σε άλλες χώρες πολλές βιομηχανίες επεξεργασίας των προϊόντων του φυτού αυτού και την παραγωγή πολυάριθμων προϊόντων.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται σήμερα ότι καλλιεργούνται περί τα 1.400 στρέμματα, ενώ η τάση είναι να αυξηθεί και άλλο η καλλιεργούμενη έκταση στα επόμενα χρόνια.

Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική και τα κέρδη από την πώληση της παραγωγής μπορούν να είναι υπό προϋποθέσεις μεγαλύτερα έναντι άλλων συμβατικών καλλιεργειών. Παρά, ωστόσο, τις αξιοσημείωτες δυνατότητες ανάπτυξης του ιπποφαούς στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς, η καλλιέργειά του θα πρέπει να γίνει ορθολογικά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απόδοση
1.700 ευρώ ανά στρέμμα τα έσοδα για τον παραγωγό

Με το κόστος εγκατάστασης να ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά στρέμμα, η μέση στρεμματική απόδοση μετά τα δύο πρώτα χρόνια μπορεί να φτάσει τον 1 τόνο, αποφέροντας έσοδα της τάξης των 1.700 ευρώ ανά στρέμμα.

Μέχρι το τέταρτο έτος, όταν αρχίζει η παραγωγή των καρπών -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο-, το ετήσιο κόστος είναι μικρό, της τάξεως των 50-70 ευρώ το στρέμμα. Με την έναρξη της παραγωγής το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται κυρίως από τα έξοδα συγκομιδής των καρπών και των φύλλων. Το κόστος αυτό ποικίλλει από 600 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με το αν η συγκομιδή γίνεται με ένα μηχάνημα δόνησης ή απορρόφησης των καρπών ή με τα χέρια.

Υπολογίζεται ότι με μια μέση παραγωγή 1.000 κιλών ανά στρέμμα, το ιπποφαές μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα στον παραγωγό περί τα 1.700 ευρώ.

Αξιοποίηση
Σε περίπτωση δε που η αξιοποίηση γίνει στο πλαίσιο μιας ομάδας παραγωγών, που θα ιδρύσει μονάδα για τη μεταποίηση καρπών και φύλλων και η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιδοτηθεί από διάφορα προγράμματα όπως το Leader και ο Επενδυτικός Νόμος, τότε η καθαρή πρόσοδος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τους γνώστες του προϊόντος, το καλύτερο μοντέλο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας για το ιπποφαές είναι εκείνο της ομάδας παραγωγών. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα καλλιεργούν το ιπποφαές, το οποίο θα παραδίδουν στην ομάδα που θα συγκεντρώνει την παραγωγή και θα προβαίνει στην πρώτη μεταποίηση των καρπών του, παράγοντας χυμούς, έλαια, στερεά υπόλοιπα μεταποίησης, αλλά και αξιοποιώντας τα φύλλα ως αφεψήματα. Επίσης η ομάδα θα ερευνά τις αγορές και θα τροφοδοτεί με τα προϊόντα της πρώτης μεταποίησης διάφορες εταιρείες (φαρμακευτικές, καλλυντικών, λειτουργικών τροφίμων, βιομηχανίες χυμών, αρτοσκευασμάτων κ.λπ.) του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι οποίες θα προβαίνουν στην τελική μεταποίηση, εξασφαλίζοντας τις υψηλότερες δυνατές τιμές προς όφελος των παραγωγών.

Ο καρπός του ιπποφαούς ζυγίζει μεταξύ 270 και 580 mg, ανάλογα με την ποικιλία και την ωριμότητα. Η εφαρμογή πίεσης στους καρπούς δίνει χυμό σε ποσοστό 60-85%.

Το ιπποφαές έχει δύο πηγές ελαίου: τη σάρκα των καρπών και τα σπέρματα (κουκούτσια). Τα σπέρματα περιέχουν έλαιο 6,4 - 20,2% και η σάρκα που περιβάλλει τους σπόρους 3-8%. Η περιεκτικότητα του χυμού σε σάκχαρα κυμαίνεται συνήθως στο 3-7%.

Θρεπτικός καρπός
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι μεταξύ των πλέον θρεπτικών και πλούσιων σε βιταμίνες καρπών.

Το ιπποφαές χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική του Θιβέτ και της Μογγολίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Οι χρήσεις του ήταν εναντίον του βήχα, ως αποχρεμπτικού, για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος όπως και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Αξιοποιείται από τον καρπό μέχρι τη ρίζα
Το ιπποφαές είναι ένα από τα ελάχιστα είδη φυτών του οποίου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη, όπως είναι: οι καρποί, τα φύλλα, ο φλοιός, οι βλαστοί, οι σπόροι, το ξύλο και το ριζικό του σύστημα. Το ιπποφαές χρησιμοποιείται:

α) Ως τρόφιμο και ζωοτροφή:

Για την παραγωγή χυμών. Οι χυμοί αυτοί είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνες, έχουν δε επίσης πολύ ωραία γεύση.
Για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, όπως είναι διάφορα λικέρ, απεριτίφ κ.λπ.
Τα φύλλα, οι νεαροί βλαστοί και η πούλπα των καρπών, μετά την επεξεργασία της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή των αγροτικών ζώων.

β) Ως φαρμακευτικό φυτό:

Οι τοπικές εφαρμογές του ελαίου του ιπποφαούς είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος, δερματίτιδων, εκζεμάτων κ.λπ.
Το έλαιο του ιπποφαούς, που προέρχεται από τους σπόρους του, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες (C, Ε, Α, Β1, Β2, Β6, Β12, F, Κ, Ρ), τοκοφερόλες, φλαβονοειδή, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, σάκχαρα κ.λπ. Ολες αυτές οι ουσίες έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.
Με τα φύλλα του και τους φλοιούς του γίνονται θεραπευτικά ροφήματα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα. Τα ροφήματα αυτά έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σαν αποχρεμπτικά, αλλά και σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

γ) Ως φυτό που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών:

Τα φυτά που είναι κατάλληλα για τη βιομηχανία καλλυντικών είναι αυτά των οποίων οι καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνες και σε φλαβονοειδή, δηλαδή στα στοιχεία που είναι πλούσιο το ιπποφαές.

δ) Ως φυτό με χρωστικές ιδιότητες:

Τα φύλλα και οι νεαροί του βλαστοί περιέχουν μία ουσία, την κερσετίνη, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της βαφής των νημάτων, επειδή σε συνδυασμό με τα άλατα του σιδήρου δίνει ένα υπέροχο γκρίζο χρώμα.
Οι χρωστικές των καρπών του χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και τη φαρμακοβιομηχανία.

ε) Ως φυτό με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον:

Το ριζικό του σύστημα διακλαδίζεται πολύ γρήγορα και έχει τη σπάνια ιδιότητα της δέσμευσης του ατμοσφαιρικού αζώτου σε συμβίωση με ακτινοβακτήρια. Το φυτό αυτό προσαρμόζεται σε άγονα εδάφη και επιπλέον τα εμπλουτίζει με άζωτο. Επίσης το ιπποφαές είναι φυτό που μπορεί να ανεχτεί υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου στο έδαφος και επομένως είναι κατάλληλο για φύτευση κατά μήκος των οδών, όπου τον χειμώνα διασπείρεται αλάτι για προστασία των οχημάτων από την ολίσθηση στον πάγο, αλλά και κατά μήκος των ακτών για την προστασία τους από τη διάβρωση.
Χρησιμοποιείται ως αντιδιαβρωτικό φυτό των επικλινών εδαφών, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αποκατάσταση πολλών επικλινών εδαφών και κυρίως των πυρόπληκτων περιοχών.
Το ξύλο του ιπποφαούς είναι πολύ σκληρό και χρησιμοποιείται στην ξυλουργική για τη δημιουργία ξύλινων μικροκατασκευών.

Οι χρήσεις των ελαίων του
Πολύτιμο για τη φαρμακοβιομηχανία

Βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών, καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής πρόσθετων διατροφής και λειτουργικών τροφίμων χρησιμοποιούν τα έλαια του ιπποφαούς λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων.

Τα έλαια που προέρχονται από τους καρπούς του ιπποφαούς είναι μοναδικά επειδή η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ποικίλλει ανάλογα με το αν τα έλαια αυτά προέρχονται από τα μαλακά μέρη (πούλπα, επιδερμίδα) ή τα σπέρματα. Εχουν γίνει πολυάριθμες εργασίες με αντικείμενο τη σύνθεση των ελαίων σε λιπαρά οξέα του καρπού του ιπποφαούς από διάφορους ερευνητές σε διαφορετικές ποικιλίες, υποποικιλίες και πηγές προέλευσης.

Το έλαιο των σπόρων χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (85-90%), μεταξύ των οποίων τα δύο ουσιώδη λιπαρά οξέα: το λινολεϊκό οξύ ή ω-6 και το α-λινολενικό οξύ ή ω-3. Τα δύο αυτά ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μέχρι το 70% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα. Υπάρχουν και άλλα λιπαρά οξέα στους σπόρους του ιπποφαούς, όπως: το ολεϊκό οξύ (13-30%), το παλμιτικό οξύ (7-20%), το στεαρικό οξύ (2-9%).

Τα μυστικά για μια αποδοτική σοδειά

Με ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, το ιπποφαές είναι είδος που προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη.

Το ιπποφαές μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -43ο μέχρι +40ο βαθμούς Κελσίου. Αν και το ιπποφαές αντέχει στην ξηρασία, η αφθονία των βροχοπτώσεων ευνοεί την παραγωγή καρπών. Το ιπποφαές πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές που η ετήσια βροχόπτωση ξεπερνά τα 400mm.

Είναι φυτό που προσαρμόζεται και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε οριακά εδάφη όπως είναι τα χαλικώδη ή τα αμμώδη εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικές ουσίες και τα οποία έχουν μικρή δυνατότητα συγκράτησης του ύδατος, σε αντίθεση με τα περισσότερα καλλιεργούμενα φυτά. Στις περιοχές αυτές η προσθήκη λιπασμάτων, κυρίως φωσφορικών, κατά τη φύτευση και η άρδευση κατά τη διάρκεια της καρποφορίας μπορούν να είναι αποτελεσματικοί παράγοντες και να αυξήσουν την παραγωγή.

Υπάρχουν διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές που ευνοούν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και περιορίζουν τις απώλειές του. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι εκείνη της κάλυψης της επιφάνειας του εδάφους με πλαστικό ή με άλλα μέσα επάνω στις γραμμές φυτεύσεως. Παρά το ότι το φυτό αυτό είναι πολύ ανθεκτικό σε καταστάσεις ξηρασίας, μία πολύ παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας χωρίς βροχοπτώσεις, μπορεί να είναι επιζήμια για τα νεαρά δενδρύλλια. Στις περιπτώσεις αυτές καλό είναι να προβλέπεται η άρδευση των δενδρυλλίων έστω και με μικρές ποσότητες νερού.

Φύτευση
Οι αποστάσεις των γραμμών φυτεύσεως είναι 4μ. ενώ οι αποστάσεις των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή είναι 1,5μ. Μια αναλογία αρσενικών φυτών στο ύψος του 8-10% του συνολικού αριθμού των δένδρων, εξασφαλίζει την ομαλή γονιμοποίηση, ο δε προσανατολισμός των γραμμών πρέπει να είναι στον άξονα Βορράς-Νότος για τον καλύτερο φωτισμό των φυτών.

Το ιπποφαές έχει πολύ μικρότερες ανάγκες σε άζωτο, σε φωσφόρο και σε κάλιο, από τα άλλα καλλιεργούμενα δένδρα. Συνιστάται μία λίπανση με 50-60 kg /στρ υπερφωσφορικό, το οποίο πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος κατά την προετοιμασία της φύτευσης, όπως και μία ποσότητα 2-2,5 τόνους / στρέμμα με κοπριά.

Οπως και στα άλλα φυτά που δέχονται κλάδεμα, έτσι και στο ιπποφαές διακρίνονται δύο είδη κλαδέματος:

Το κλάδεμα σχηματισμού. Αυτό το κλάδεμα αποσκοπεί στον τελικό σχηματισμό του μεγέθους και του σχήματος του θάμνου για τα επόμενα χρόνια της παραγωγικής ζωής του.
Το κλάδεμα καρποφορίας. Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, και έχει στόχο την ανάπτυξη ικανοποιητικής παραγωγής καρπών κάθε χρόνο.

Δύο τρόποι κλαδέματος σχηματισμού μπορούν να εφαρμοστούν στο ιπποφαές ώστε να δημιουργηθεί ένα δένδρο με έναν κεντρικό ελαφρά τροποποιημένο άξονα ή ένα δένδρο με κυπελλοειδή μορφή.

Το ιπποφαές συνήθως φθάνει σε ύψος 2-3m σε ηλικία 4 ετών. Στην ηλικία αυτή σχηματίζεται ο κύριος κορμός και οι βραχίονες του θάμνου ο οποίος πρέπει κάθε χρόνο να καθαρίζεται από τους πλάγιους βλαστούς που φύονται από τη βάση του αλλά και αυτούς που είναι στο εσωτερικό του κυπέλλου. Τα βλαστάρια που έχουν μεγάλο μήκος πρέπει να κλαδεύονται ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλάγιων βλαστών. Επίσης μετά από 3-4 χρόνια θα πρέπει σταδιακά να ανανεώνονται οι καρποφόροι βλαστοί ώστε να διατηρούνται τα φυτά για πολλά χρόνια παραγωγικά.

Το ιπποφαές μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους και με μοσχεύματα, (χλωρά μοσχεύματα, ξηρά μοσχεύματα, μοσχεύματα ριζών), με παραφυάδες ή με μικροπολλαπλασιασμό.

Οι καρποί του ιπποφαούς συγκομίζονται σχετικά δύσκολα επειδή οι μίσχοι τους είναι πολύ μικροί με αποτέλεσμα να παραμένουν σταθερά προσκολλημένοι στους βλαστούς. Επίσης στις περισσότερες των ποικιλιών του ιπποφαούς, οι βλαστοί φέρουν μακριά αγκάθια, πράγμα που δυσκολεύει τη συγκομιδή των καρπών με τα χέρια. Αν σε αυτό προσθέσουμε το μικρό μέγεθος των καρπών και την ευαισθησία που παρουσιάζουν στην πίεση των χεριών, τότε πολύ εύκολα συμπεραίνουμε ότι η μηχανική συγκομιδή αποτελεί μία αναγκαιότητα για εκείνον που θέλει να εκμεταλλευθεί οικονομικά την καλλιέργεια του ιπποφαούς. Η μηχανική συγκομιδή αποτελεί μία αναγκαιότητα για χώρες όπως είναι οι ευρωπαϊκές, όπου τα ημερομίσθια κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ασιατικές.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Οι κυριότερες μέθοδοι μηχανικής συγκομιδής είναι οι εξής:

α) Η γερμανική μέθοδος: Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην αποκοπή των καρποφόρων κλάδων με ψαλίδια, και στη συνέχεια με ένα ειδικό μηχάνημα που φέρει βούρτσες, γίνεται ο αποχωρισμός των καρπών. Η μέθοδος αυτή έχει τα μειονεκτήματα ότι, επειδή το φυτό δεν καρποφορεί στην ετήσια βλάστηση, έχουμε συγκομιδή καρπών κάθε δύο χρόνια και ότι γίνεται ισχυρό κλάδεμα των βλαστών μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή σε ακατάλληλη εποχή.

β) Η μέθοδος της δόνησης των βλαστών του φυτού: Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην ίδια αρχή με εκείνη που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή των υπόλοιπων καρποφόρων δένδρων. Η αρχή αυτή συνίσταται στην εφαρμογή στον κορμό ή στα κλαδιά του δένδρου μίας δόνησης με τη βοήθεια ενός κατάλληλου μηχανισμού. Η δόνηση αυτή έχει μία διάρκεια και μία συχνότητα που ποικίλλει και με τη βοήθεια της οποίας αποσπάται ο καρπός από το δένδρο. Με αυτή τη μέθοδο έχουμε παραγωγή καρπών κάθε χρόνο.

γ) Με ένα μηχάνημα απορρόφησης των καρπών: Το μηχάνημα αυτό λειτουργεί όπως η ηλεκτρική σκούπα. Συνδέεται με το τρακτέρ, από όπου παίρνει την κίνηση, ενώ φέρει 2 - 8 φυσούνες με τις οποίες απορροφώνται οι καρποί.

Πληροφορίες:
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος - SymAgro, τηλ. 26510 07653 - 6944846475
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας, Tηλέφωνο: 24610 98 500, Φαξ: 24610 98 500.

Πηγή: eisodima.gr

Χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές


ιπποφαές - καλλιέργεια
Ιπποφαές - Καλλιέργεια
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές, αναρτώ αυτές τις ερωτήσεις και απαντήσεις από τη μίνι συνέντευξη που είχα σήμερα με το κ. Χρήστο Τράντη από το Ι.Π.Α.Δ.Μ. (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας).

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαές;

Δε χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί για τον τρόπο καλλιέργειας του φυτού και μετά να επιλέξει το χωράφι στο οποίο γίνει η φύτευση. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάστηκε πρόγραμμα κατάρτισης στο Ιπποφαές με εκπαιδευτές τον κ. Κάσσανδρο Γάτσιο γεωπόνο και συγγραφέα του βιβλίου "Ιπποφαές το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος" και τον κ. Σπύρο Μπίμπο γεωπόνο και φυτωριούχο.
Το πρόγραμμα διαρκεί 40 ώρες εκ των οποίων 30 ώρες θεωρία και 10 ώρες πρακτική εξάσκηση.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταλήγει σε Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή στο Συνεταιρισμό.

Που μπορεί κάποιος να βρει σπόρους, σπορόφυτα ή ότι όποιο άλλο αναπαραγωγικό υλικό για να ξεκινήσει με την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά για να προμηθευτεί κάποιος ώστε να φυτεύσει το χωράφι του.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας εισάγει, με τη συνδρομή του κ. Μπίμπου Σπύρου, φυτά από τη Γερμανία. Τα φυτά αυτά είναι δύο ετών με ανεπτυγμένο το ριζικό τους σύστημα και φέρουν πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο φορέα.
Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να προμηθευτεί κάποιος φυτά χωρίς να γνωρίζει αν είναι αρσενικά ή θηλυκά.
Μπορεί επίσης να προμηθευτεί θηλυκά και αρσενικά φυτά αλλά διαφορετικών ποικιλιών με αποτέλεσμα να μην συμπίπτουν οι ημερομηνίες άνθισής τους οπότε δεν θα γίνει η επικονίαση.
Μερικές φορές τα σπορύφυτα δεν γνωρίζουμε αν εξελιχθούν σε αρσενικά ή θηλυκά και επομένως δεν γνωρίζουμε τι να φυτέψουμε και που.
Μπορεί επίσης να γίνει μεταφύτευση των μικρών βλαστών που ξεφυτρώνουν στη ρίζα του φυτού.

Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για την καλλιέργεια (ελάχιστη έκταση, περιοχή, μικροκλίμα, παροχή νερού);

Το Ιπποφαές είναι ανθεκτικό σε κλίματα και θερμοκρασίες. Αντέχει από -45οC έως +45οC και από 0 έως 1.500 μέτρα υψόμετρο.
Φυσικά θέλει περιοχή με ικανοποιητική ηλιοφάνεια διότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται τα συστατικά του καρπού του.
Στην περιοχή μας (σημείωση Καλλιεργώ: Κοζάνη) τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν σε πρώτη φάση από 5 στρέμματα ο καθένας τους. Το χωράφι καλό είναι να μην κρατάει νερά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να έχουμε την πρώτη παραγωγή;

Οι πρώτοι καρποί του Ιπποφαούς παράγονται μετά από τρία χρόνια από τη φύτευση του.
Σε πλήρη παραγωγή όμως το φυτό έρχεται στα 4 -  5 χρόνια.

Προετοιμασία εδάφους (λίπανση, όργωμα, άλλο);

Η πρώτη ενέργεια αφορά την εδαφολογική ανάλυση του χωραφιού. Από μερικά σημεία του χωραφιού παίρνουμε λίγο χώμα το οποίο το στέλνουμε σε εργαστήριο για ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί η σύσταση του εδάφους.
Από τις αναλύσεις θα εξαρτηθεί η λίπανσή του.
Χρειάζεται κοπριά όμως. Περίπου 1 – 1,5 τόνους το στρέμμα.
Το χωράφι οργώνεται, ρίχνεται η κοπριά και σκορπίζεται σε όλη την έκταση του χωραφιού και μετά με μία φρέζα καλλιεργείται ελαφρώς ώστε να στρώσει για τη φύτευση.
Το επόμενο βήμα είναι η φύτευση του φυτού.

Πού μπορεί να διαθέσει ο αγρότης την παραγωγή του ιπποφαούς;

Η καλλιέργεια είναι συμβολαιακή.
Ο χυμός και το έλαιο του φυτού διατίθεται στη βιομηχανία τροφίμων, την καλλυντική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία.
Ως καρπό μπορεί κανείς να το βρει και αποξηραμένο. Η γεύση του είναι γλυκόξινη και μόνο σε συνδυασμό με άλλες τροφές μπορεί να καταναλωθεί με ευχαρίστηση.

Σε ποιούς φορείς μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει ιπποφαές;

Προς το παρόν σε κανέναν. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας είναι από τους λίγους αν όχι ο μοναδικός φορέας ο οποίος διαθέτει σχετική τεχνογνωσία σε αυτό το θέμα.

Υπάρχουν οικονομικές ενισχύσεις για τον αγρότη που θέλει να σχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαούς;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχουν. Μόνο ως ομάδα παραγωγών. Έπειτα οι ενισχύσεις θα διακοπούν σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ.

Υπάρχουν φυτώρια που μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει να καλλιεργήσει ιπποφαές;

Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στον κ. Μπίμπο Σπύρο. Τηλ.: 6945663828.

Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρούν περισσότερες πληροφορίες;

Μετά τις 17 Ιανουρίου 2011 (δεν είναι ακόμη έτοιμος), οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.agrimup.gr. Το όνομα agrimup ,προέρχεται από το: agriculture multi-use plants.

Ιπποφαές: Καλλιέργεια, τιμή, χρήσιμες πληροφορίες









Μια νέα καλλιέργεια σπέρνει… ελπίδες στους έλληνες. Πρόκειται για το Ιπποφαές, το οποίο μόλις τα τελευταία δυο χρόνια "δοκιμάζεται" επί ελληνικού εδάφους, από μεμονωμένους παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η υψηλή θρεπτική αξία, η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα, οι πολλαπλές χρήσεις του, αλλά και οι υψηλές λιανικές τιμές που επιτυγχάνει, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός φυτού, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Τιμή

Όπως πληροφορεί η Διεύθυνση Παραγωγής Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "στην Ευρωπαϊκή αγορά τα προϊόντα του ιπποφαούς πωλούνται σε υψηλές τιμές. Ενδεικτικά, ο χυμός του ιπποφαούς μπορεί να φτάσει τα 50-55 ευρώ το λίτρο, ενώ αντίστοιχα για το έλαιο του ιπποφαούς οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ το κιλό".

Προοπτικές

Σε ημερίδα για το ιπποφαές, που οργανώθηκε το 2011 στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο γεωπόνος και συγγραφέας του μοναδικού βιβλίου για το ιπποφαές στην Ελλάδα κ. Κάσσανδρος Γάτσιος, ο οποίος έδωσε συμβουλές σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
 «Οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Συνολικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011 σε όλη τη χώρα υπάρχουν 80.000 έως 100.000 φυτά και προβλέπονται άλλα τόσα μέσα στο 2012. Επειδή, πρόκειται για νέα καλλιέργεια, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι κάπως συγκρατημένοι όσον αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων και το καλύτερο θα είναι να γίνουν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα προχωρήσουν και στην πρώτη μεταποίηση», σημείωσε ο κ. Γάτσιος.


Σπάνιο φυτό

Το ιπποφαές, που το όνομά του παραπέμπει ετυμολογικά σε φωτεινό-λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο , φαός : λάμψη φως), διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες για τις οποίες υπάρχουν αναφορές σε κείμενα του Διοσκουρίδη, πατέρα της φαρμακολογίας, αλλά και του Θεοφράστου, μαθητή του Αριστοτέλη. Οι καρποί είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, οργανικά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Η περιεκτικότητά του, δε, σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Στην αρχαιότητα, η πιο γνωστή του χρήση σχετιζόταν με τη θεραπεία των άρρωστων αλόγων. Τα φύλλα και οι καρποί του φυτού, καταναλώνονταν από τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να αποκτούν περισσότερη δύναμη, να αναρρώνουν γρήγορα αλλά και να διαθέτουν λαμπερό τρίχωμα. Στη Μογγολία, σύμφωνα με το θρύλο, τα στρατεύματα του Τζένγκις Χαν, έπιναν χυμό από το ιπποφαές για γρήγορη επούλωση των πληγών τους.

 Η κοινή ονομασία του στα αγγλικά είναι sea-buckthorn, γράφεται με (-) για να μην συγχέεται με το buckthorn, που αποτελεί κοινή ονομασία του φυτού ράμνος (λευκαγκαθιά). Επίσης, απαντάται και με τις ακόλουθες κοινές ονομασίες στην αγγλική γλώσσα "sea buckthorn", seabuckthorn, sallow thorn, sandthorn or seaberry. (Γερμανικά: Sanddorn, Ιταλικά: Olivella spinosa, Γαλλικά: Grisset, Ισπανικά: Espino falso)

Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί ατομικά και συλλογικά. Στην δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσε π.χ. να να υπάρχει μία ομάδα παραγωγών που θα το καλλιεργούν, η οποία θα παραδίδει τη καλλιέργεια σε μια άλλη ομάδα που θα κάνει τη μεταποίηση της καλλιέργειας σε παρασκευάσματα διαφόρων προϊόντων για διάφορες χρήσεις και θα είναι υπεύθυνη για την τελική διοχέτευση των προϊόντων στην αγορά εγγυώμενες τις υψηλότερες τιμές που μπορούν να υπάρξουν για να έχουν όφελος οι παραγωγοί.

Έτσι δημιουργήθηκε πριν περίπου 1 χρόνο ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας» στην Αιανή Κοζάνης. Αυτοί που ίδρυσαν το συγκεκριμένο συνεταιρισμό είναι 12 καλλιεργητές οι οποίοι αφού έλαβαν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που συνολικά διήρκεσε 40 ώρες με λέκτορα τον γεωπόνο και ειδικευμένο στη καλλιέργεια του ιπποφαούς κ. Κάσσανδρο Γάτσιο, όπου καλλιέργησαν συνολικά 70 στρέμματα του φυτού ως τον Μάρτιο του 2011. Αυτές οι καλλιέργειες αναμένεται να δώσουν τους καρπούς τους προς εκμετάλλευση κατά τον Μάρτιο του 2014.

Η εναλλακτική καλλιέργεια του ιπποφαούς προωθείται με εντατικούς ρυθμούς στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα παραγωγών συνεταιριστικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Πελοποννησιακό ιπποφαές» με απώτερο σκοπό την μεταποίηση και τη διάθεση του καινοτόμου αυτού προϊόντος στην αγορά.



Απαντήσεις σε ερωτήσεις:

1. Πώς θα μάθω περισσότερα και πώς θα ξεκινήσω;
Ενα πολύ καλό ξεκίνημα είναι η παρακολούθηση σεμιναρίου από ειδικευμένους γεωπόνους. Υπάρχει το ανωτέρω σεμινάριο που διαρκεί συνολικά 40 ώρες. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά ιπποφαούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας προχωρά σε εισαγωγή τους από τη Γερμανία. Χρειάζεται πάντως μεγάλη προσοχή για το εάν τα φυτά είναι αρσενικά ή θηλυκά γιατί άλλου είδους καλλιέργεια χρειάζονται τα αρσενικά και άλλη τα θηλυκά.

2. Προϋποθέσεις καλλιέργειας ιπποφαούς
Το ιπποφαές αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες (-45 με +45 βαθμούς κελσίου) και μπορεί να καλλιεργηθεί από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και 1500 μέτρα υψόμετρο. Βέβαια χρειάζεται να καλλιεργηθεί σε περιοχή με όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται ανθεκτικότεροι οι καρποί του.

3. Επιδότηση για καλλιέργεια ιπποφαούς
Δεν υπάρχουν ακόμα επιδοτήσεις για καλλιέργεια ιπποφαούς.

4. Διάθεση παραγωγής ιπποφαούς
Μονάχα με υπογραφή επίσημου συμβολαίου μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Το λάδι και ο χυμός του ιπποφαούς δίνεται σε φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων και σε βιομηχανίες που παρασκευάζουν καλλυντικά. Ο καρπός του μπορεί να βρεθεί και αποξηραμένος.

Προετοιμασία εδάφους
Πρώτα χρειάζεται να γίνει εδαφολογική ανάλυση για τη καταλληλότητα η όχι του χωραφιού. Εφόσον βρεθεί κατάλληλο το χωράφι στη συνέχεια χρειάζεται κοπριά γύρω στον 1 με 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Αφού στρωθεί η κοπριά στο έδαφος μετά πρέπει να ξεκινήσει η φύτευση του ιπποφαούς.

5. Χρόνος παραγωγής
Αφού ολοκληρωθεί η φύτευση, το ιπποφαές χρειάζεται 3 χρόνια για να είναι έτοιμοι οι αρχικοί καρποί του που φυτεύτηκαν. Για να ολοκληρωθεί όμως η καλλιέργεια χρειάζονται 4 με 5 χρόνια από την αρχική φύτευση.


Αρωμα ανανά

Όλα τα τμήματα του φυτού είναι αξιοποιήσιμα, κάτι που καθιστά την καλλιέργειά του αρκετά προσοδοφόρα. Οι καρποί αποτελούν το εδώδιμο τμήμα του φυτού, είναι αρκετά θρεπτικοί με ένα μοναδικό άρωμα που θυμίζει ανανά. Ωστόσο, δεν συνηθίζεται να καταναλώνονται νωποί, καθώς είναι όξινοι και ελαιώδεις. Έτσι η συνηθέστερη χρήση τους είναι στην παρασκευή μαρμελάδων, χυμών, συντηρητικών, κομποστών και αφεψημάτων. Ευρεία χρήση βρίσκουν τα αιθέρια έλαια των σπόρων, που αποτελούν και το πολυτιμότερο προϊόν από φαρμακευτική άποψη. Συμπληρώματα διατροφής με ιπποφαές, κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά.

  
Φυτό παντός καιρού

Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος και ανθεκτικός θάμνος, με το ύψος του να φτάνει τα 2-4 μέτρα. Υπάρχει αυτοφυές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, με τη δημιουργία νέων βελτιωμένων ποικιλιών να έχει ξεκινήσει τα τελευταία 70 χρόνια. Πολλές ποικιλίες του έχουν δημιουργηθεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης, τη Γερμανία και τη Φινλανδία, με τις έρευνες να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στην Κίνα συγκομίζονται καρποί από 10 εκατ. στρέμματα αυτοφυών φυτών ενώ καλλιεργούνται άλλα 3 εκατ. στρέμματα.

Τα τελευταία χρόνια, το φυτό και τα προϊόντα του έχουν διαδοθεί και στη Βόρεια Αμερική, όπου έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για εξάπλωση της καλλιέργειάς του. Είναι φυτό που αντέχει τόσο σε πολύ χαμηλές όσο και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (από -45 βαθμούς Κελσίου έως 45 βαθμούς Κελσίου), έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φως και λίγες σε νερό. Ανάλογα τώρα με την ηλικία του φυτού, την ποικιλία και τις μεθόδους παραγωγής, κάθε δέντρο "δίνει" 5-18 κιλά προϊόντος. Εκτιμήσεις αναφέρουν, πως το κόστος προετοιμασίας της καλλιέργειας για τον πρώτο χρόνο ανέρχεται σε 800 ευρώ το στρέμμα. Ως προς την στρεμματική απόδοση, αυτή σε γενικές γραμμές κινείται στα 2.000 ευρώ το στρέμμα (οι νωποί καρποί). Από τη βλάστηση μέχρι την έναρξη της καρποφορίας απαιτείται περίοδος 4-5 ετών, με τη μέγιστη παραγωγή να εντοπίζεται στο 7ο-8ο έτος. Από την ανθοφορία μέχρι την ωρίμανση του καρπού μεσολαβούν 12-15 εβδομάδες.
  
Νέα τάση

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Παραγωγής Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την εμπορική εκμετάλλευσή του, την ίδια στιγμή που από αρκετούς θεωρείται η νέα σημαντική τάση στον τομέα των τροφίμων με οφέλη για την υγεία. Στη χώρα μας, η παραγωγή του ιπποφαούς ξεκίνησε προ διετίας περίπου και η πρώτη παραγωγή αναμένεται στο τέλος του 2012, οπότε και θα κριθεί αν η ποιότητα των προϊόντων είναι κατάλληλη.

Σήμερα το ιπποφαές καλλιεργείται στην Κοζάνη, την Πέλλα, την Κρήτη, τη Φθιώτιδα και πιλοτικά ένα στρέμμα στην Εύβοια. Προ των πυλών βρίσκεται και η καλλιέργειά του στη Ροδόπη. Μέχρι στιγμής καλλιεργούνται συνολικά, περισσότερα από 2.200 στρέμματα.

Το ιπποφαές, εκτός των χρήσεων που σχετίζονται με την εμπορία των καρπών και των φύλλων του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για βελτίωση της γονιμότητας υποβαθμισμένων εδαφών, την προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση, τη φύτευση πυρόπληκτων εκτάσεων και την ανάπλαση βιομηχανικών περιοχών.

Πηγές: ΠΑΣΕΓΕΣ, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Goji berry-Αληθινά Σενάρια ΕΤ3 (BINTEO)



Goji Berry: Καλλιέργεια, τιμή, χρήσιμες πληροφορίες






Το «Γκότζι Μπέρι» είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Επίσης, αναφορές γίνονται στο γεγονός ότι, είναι καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ο οποίος βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και επιδρά ευεργετικά στην όραση. Γενικά, υπάρχουν αναφορές ότι, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.  Για το λόγο αυτό θεωρείται «Υπερτροφή» και έχει τη φήμη «ελιξήριο της μακροζωίας».Η γεύση μοιάζει με της σταφίδας, ενώ οι καρποί μπορούν να μαγειρευτούν ή να φαγωθούν και ωμοί.

Οι κινέζοι καταναλώνουν τον καρπό είτε νωπό, είτε αποξηραμένο, είτε παρασκευάζοντας σούπες ή ως απόσταγμα που δίδει έναν ιδιαίτερο τύπο κρασιού. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.  Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βιταμίνες C, B1, B2 και Β-καροτίνη, καθώς και μια σειρά από μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά (25100μονάδες ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity  - Αμερικανική κλίμακα μέτρησης) και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πλήθος υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών και διατροφικών ινών, απαραίτητων για το σώμα. Τα 100 γραμμάρια αποξηραμένου καρπού περιέχουν 370 θερμίδες, 18 αμινοξέα (8 αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό), 21 ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο κ.ά.), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνη Ε και βιταμίνη C (περισσότερη ανά μονάδα βάρους από τα πορτοκάλια), 11 mg σιδήρου (περισσότερο από το σπανάκι ανά 100gr), διάφορες φυτοστερόλες (Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης) και λιπαρά οξέα όπως τα Ω-6 και το λινολεϊκό οξύ, που αποτελούν ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας

Το Goji Berry στην Ελλάδα

Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Το Goji Berry άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης. Το συγκεκριμένο φυτό αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα. Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα ημερίδα για το εν λόγω δέντρο. «Οι νέοι αγρότες ψάχνουν το ενδεχόμενο εναλλακτικών καλλιεργειών. Η περιοχή της Μακεδονίας έχει τα ροδάκινα, τα μήλα και τα σταφύλια.

Το Γκότζι Μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης. Κάποιοι το τολμούν» δηλώνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Νάουσας Ζαφείρης Τσουκαλάς. Εκτός όμως από τους νέους αγρότες και αρκετοί παλαιότεροι αρχίζουν να κάνουν «στροφή» στις εναλλακτικές καλλιέργειες, δηλώνοντας απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο κόπος τους με άλλα φυτά δεν ανταμείβεται. «Οι νέοι αγρότες δεν ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ψάχνουν κάτι καινούριο και πιο αποδοτικό. Και οι παλαιότεροι όμως δείχνουν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι το λάδι, τα ροδάκινα και τα μήλα δεν είναι τόσο αποδοτικά. Βλέπουν τον κόπο τους να μην αποδίδει και αναζητούν νέες καλλιέργειες» πρόσθεσε η τεχνολόγος – γεωπόνος, Ελένη Παναγιώτου. Στην Ελλάδα, το «Γκότζι Μπέρι» καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό ή σκέτο.

Καλλιέργεια,  Ενδεικτικές τιμές, Διάθεση παραγωγής

Το φυτό «Γκότζι Μπέρι» είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και τη Μογγολία.  Η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 2,0 μέτρα επί της γραμμής και 2,0 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Συνολικά απαιτούνται 250 φυτά ανά στρέμμα. Η παραγόμενη ποσότητα καρπού μπορεί να ξεπεράσει στην τριετία τον 1 τόνο ανά στρέμμα. Το φυτό περιορίζεται με κλάδεμα στη μορφή του θάμνου. Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε σπόρο καθώς δεν υπάρχει στο ελληνικό εμπόριο. Μπορείτε βέβαια να ψάξετε στο internet αλλά με προσοχή κυρίως σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε επαγγελματική καλλιέργεια. Αν αγοράσετε δενδρύλλια  προσέξτε ώστε να λάβετε το ανάλογο πιστοποιητικό σχετικά με την ποικιλία και την ηλικία των δένδρων.

Το ύψος του δένδρου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 έως 5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί όμως να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος. Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1ο – 2ο  χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει το 3ο – 4ο έτος. Η συλλογή του καρπού είναι δύσκολη, καθώς γίνεται με το χέρι και για το λόγο αυτό το προτιμούν αγρότες που καλλιεργούν λίγα στρέμματα. Κατά την εποχή συλλογής του Goji, ο αγρότης θα πρέπει κάθε 3-4 ημέρες να μαζεύει τους καρπούς. Οι καλύτερες εποχές για φύτεμα είναι την 'Ανοιξη και το Φθινόπωρο, αλλά και τις άλλες εποχές μπορεί να επιτευχθεί επιτυχές φύτεμα. Όταν ο καιρός ζεστάνει ξεκινούν να βγαίνουν φυλλαράκια και κατά το Μάιο με Ιούνιο ανθίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού όπως η Κίνα και η Αμερική, η καλλιέργεια του Goji Berry  μπορεί να αποφέρει πολύ καλή στρεμματική απόδοση. Βέβαια στις κλιματικές συνθήκες / χώμα της Ελλάδας η απόδοση μπορεί να διαφέρει καθώς αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια του φυτού στη χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο. Καλλιέργεια ενός (1) στρέμματος Goji Berries είναι δυνατό να αποφέρει από 600 έως και πάνω από 1.000 κιλά στην τριετία). Με τιμή από 5,5 έως 6 ευρώ/κιλό μπορεί να αποδώσει από 3.300 έως και 6.000 ευρώ το στρέμμα. Βέβαια για να λάβετε τα χρήματα θα πρέπει να βρείτε προηγουμένως  που θα τα διαθέσετε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που μπορούν να απορροφήσουν την ελληνική παραγωγή ενώ στην Καρδίτσα και στις Σέρρες δημιουργούνται και συνεταιριστικές μονάδες παραγωγής - επεξεργασίας - προώθησης του Γκότζι σε αγορές του εξωτερικού.

Το Σαββάτο 31 Μαρτίου 2012 διεξήχθη η Καταστατική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Υπερτροφών Θεσσαλίας. Τα 53 ιδρυτικά μέλη ανέλαβαν την ευθύνη της καλλιέργειας 300 περίπου στρεμμάτων, με δυνατότητα διεύρυνσης της συνεταιριστής ομάδας, για την καλλιέργεια 1000 στρεμμάτων. Πέραν των καλλιεργήσιμων εκτάσεων προβλέπεται επένδυση, για τη δημιουργία Συνεταιριστικής Βιομηχανικής Μονάδας, ξήρανσης και μεταποίησης του πρωτογενούς προϊόντος ύψους περίπου 500.000 Ευρώ, στη Ματαράγκα Καρδίτσας. (Καλλιέργειες: Γκότζι (Goji), Μύρτιλο, Aρώνια/Αρώνια ΥΠΑΑΤ, Ιπποφαές).

Goji Berry -Η υπέρ-τροφή από το Θιβέτ



Γκότζι (Goji) – το μουρο της ευτυχιας, είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.Τα είδη του γκότζι είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα.
Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.
Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji Berries καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος.
Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα γκότζι: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.
Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.
Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.
Στην εμπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από γκότζι, μεταξύ των οποίων αρκετοί “χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία, αν και κανένας από τους ισχυρισμούς αυτούς δεν έχει αποδειχθεί από ιατρική έρευνα.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα φύλλα σε συνδυασμό με το φλοιό της ρίζας για να παρασκευάσουν ένα τσάι. Το γκότζι μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία.
Το Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα ή με φάρμακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση.
Ο καρπός του Goji
περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6)
έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών
έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους)
περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία
περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας
έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες
Ο χυμός του Goji
δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες
καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη
περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση
ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία
ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα
έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B
χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους
καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος
χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας
σε κλινική έρευνα σε ηλικιωμένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων
μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΦΕΛΗ
Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.
Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Goji Berry 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.
Έχει ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων.
Επίσης έχουν 11% πρωτείνη, που είναι καταπληκτικό για φρούτο.
Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).
Σε εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), ανεδείχθη η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών.
Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.
Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.
Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).
Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.
Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)
Στο μούρο αυτό θα βρούμε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης μυικής μάζας, ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.
Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης : φλαβονοειδή,απαραίτητα και μη αμινοξέα, συνολικά 18 αμινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γυρη των μελισσών , καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθμα οργανικά μεταλλικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των : ψευδάργυρος Φωσφόρος Σίδηρος Χαλκός Σελήνιο και του γερμανίου.
Τα Goji Βerries ή Wolf Berries είναι ίσως τα πιο πλούσια διατροφικά φρούτα του πλανήτη. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων (έξη φορές περισσότερα από τη γύρη των μελισσών) συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων (όπως η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη).

Το διαβάσαμε από το: Goji Berry -Η υπέρ-τροφή από το Θιβέτ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/09/goji-berry.html#ixzz2awb1KcNt

E-mail:


Name:



E-mail:



Comment:








e-mail elefsid@gmail.com