Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


11 βασι­κές τεχνι­κές επι­βί­ω­σης για άτομα χαμη­λών και μεσαίων εισοδημάτων

11 βασι­κές τεχνι­κές επι­βί­ω­σης για άτομα χαμη­λών και μεσαίων εισοδημάτων


Σε όλους μας είναι εμφα­νές πως οι δύσκο­λοι και­ροί έχουν έλθει για τα καλά. Και δεν είναι μόνο η οικο­νο­μική κρίση ή το ξεπού­λημα της χώρας μας. Τα περα­σμένα χρό­νια ο μέσος Έλλη­νας έχει χάσει ένα σημα­ντικό κομ­μάτι των εισο­δη­μά­των του και της αγο­ρα­στι­κής του δύνα­μης, ενώ επί­κει­ται και άλλη μεί­ωση χάρη στα μέτρα λιτό­τη­τας. Πλέον τα επί­σημα στοι­χεία μιλάνε για 1 στους 5 Έλλη­νες κάτω από το όριο της φτώ­χειας. Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, αυτό το νού­μερο είναι μεγα­λύ­τερο καθώς η στα­τι­στική δεν έχει αλλά­ξει από το 2008!
Είναι προ­φα­νές πως όσο λιγό­τερα χρή­ματα έχουμε, τόσο μεγα­λύ­τερο αντί­κτυπο θα έχει η τρα­γική αυτή κατά­σταση στη ζωή μας.
Για τον μέσο άνθρωπο που προ­σπα­θεί να επι­ζή­σει και να δια­τη­ρή­σει το επί­πεδο ζωής που είχε μάθει, τα πράγ­ματα δεν είναι ρόδινα. Το πιο πιθανό είναι πως τα ευρώ που έχετε στα χέρια σας, ή οποιο­δή­ποτε άλλο νόμι­σμα, δεν θα έχουν την ίδια αξία στο μέλ­λον με αυτή που έχουν σήμερα. Κατευ­θυ­νό­μα­στε προς μια οικο­νο­μική κρίση που θα κάνει όλες τις προη­γού­με­νες να φαντά­ζουν σαν επο­χές ευη­με­ρίας. Ειδικά στην Ελλάδα, με τα οικο­νο­μικά πει­ρά­ματα και τον βασα­νι­σμό της κοι­νω­νίας της για παρα­δειγ­μα­τι­σμό στους υπό­λοι­πους Ευρω­παί­ους, η κρίση μας χτυ­πάει πολύ πιο σκληρά από άλλες χώρες.
Το ζήτημα είναι αυτό: Αν θέλετε να προ­στα­τέ­ψετε τον εαυτό σας και την οικο­γέ­νεια σας σ’ αυτούς τους χαλε­πούς και­ρούς, θα πρέ­πει να αλλά­ξετε τον τρόπο που ζείτε. Αν οι υπό­λοι­ποι σας δεν δίνουν βάση σ’ αυτό, τότε απλά δεν έχουν αντι­λη­φθεί αυτό που γίνε­ται γύρω τους. Η οικο­νο­μία μας είναι πλέον μια κατα­σκευή από τρα­που­λό­χαρτα που μπο­ρεί να καταρ­ρεύ­σει ανά πάσα στιγμή. Αντί όμως να κοι­τούν για το κοινό καλό, οι πολι­τι­κοί λαμ­βά­νουν απο­φά­σεις που πλήτ­τουν βάναυσα τους κοι­νούς ανθρώ­πους, ενώ παράλ­ληλα ωφε­λούν κάποια μεγάλα συμ­φέ­ρο­ντα, εγχώ­ρια αλλά κυρίως ξένα.
Εδώ θα σας δώσω τα καλά νέα: Δεν χρειά­ζε­ται εμείς οι υπό­λοι­ποι να παί­ζουμε το παι­χνίδι τους. Ακόμα και μέσα σ’ αυτόν τον κυκε­ώνα γύρω μας, μπο­ρείτε να βρείτε μια σχε­τική οικο­νο­μική ασφά­λεια και να ανα­πτύ­ξετε έναν αξιο­πρεπή τρόπο ζωής για εσάς και την οικο­γέ­νειά σας. Εδώ σας προ­σφέ­ρουμε μερι­κές στρα­τη­γι­κές επι­βί­ω­σης για να αντι­με­τω­πί­σετε αυτό που έρχε­ται και να το ξεπεράσετε.
Προη­γου­μέ­νως, όμως, θα πρέ­πει να διευ­κρι­νί­σουμε κάτι. Δεν αρκεί να έχει κανείς λεφτά για να αντι­με­τω­πί­σει τις προ­κλή­σεις των και­ρών. Δεν μπο­ρεί να αγο­ρά­σει κάποιος πλέον την ευη­με­ρία, ξοδεύ­ο­ντας τα χρή­ματά του. Οι δια­φη­μί­σεις και ο πολι­τι­κός λόγος που ενθαρ­ρύ­νουν κάτι τέτοιο είναι το οικο­νο­μικό αντί­στοιχο του εθι­σμού στην μεθαμ­φε­τα­μίνη. Για λίγο μπο­ρεί να σας κάνει να αισθαν­θείτε καλά, όμως θα πρέ­πει να ξοδεύ­ετε ολο­ένα και περισ­σό­τερα χρή­ματα για να “την ακού­σετε”. Και μετά, ακόμα περισ­σό­τερα χρή­ματα και σύντομα θα ξοδεύ­ετε όλα σας τα χρή­ματα και δεν θα κατα­λα­βαί­νετε τίποτα, καθώς δεν θα έχει κανένα αντί­κτυπο πια σ’ εσάς. Στο τέλος θα δίνετε όλα σας τα λεφτά εκεί και τότε θα έλθει η κατάρ­ρευσή σας καθώς θα κατα­φτά­νουν οι ληγ­μέ­νοι λογα­ρια­σμοί και δεν θα μπο­ρείτε πια να ξεφύ­γετε από τις συνέ­πειες του ανό­η­του και ακρι­βού τρό­που ζωής σας.
Σας προ­τεί­νουμε να ακο­λου­θή­σετε τις ακό­λου­θες στρα­τη­γι­κές επιβίωσης:
1. Ξεκι­νή­στε κλεί­νο­ντας τα αυτιά σας στα ψέματα που λένε οι πολι­τι­κοί και οι πολυ­ε­θνι­κές. Σβή­στε την τηλε­ό­ρασή σας και μη δίνετε σημα­σία πια στις δια­φη­μί­σεις. Η ζωή σας δεν θα γίνει καλύ­τερη αν αγο­ρά­ζετε τα προ­ϊ­ό­ντα που βλέ­πετε στις δια­φη­μί­σεις. Δεν χρειά­ζε­στε μεγα­λύ­τερη τηλε­ό­ραση ή ακρι­βό­τερο αυτο­κί­νητο. Τα παι­διά σας δεν θα γίνουν εξυ­πνό­τερα αν φορούν ακριβά ρούχα γνω­στών σχε­δια­στών. Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, αν αγο­ρά­ζετε τα προ­ϊ­ό­ντα που βλέ­πετε στις δια­φη­μί­σεις, τότε η ποιό­τητα ζωής σας θα υπο­βαθ­μι­στεί. Θα έχετε πολύ λιγό­τερα χρή­ματα, περισ­σό­τερο στρες και η οικο­γέ­νειά σας θα υπο­φέ­ρει από τα προ­βλή­ματα που προ­έρ­χο­νται από την οικο­νο­μική εξάντληση.
2. Ο δανει­ζό­με­νος είναι δού­λος στον δανει­στή. Αυτό είναι προ­φα­νές από τις περι­πέ­τειες της χώρας μας. Γι’ αυτό, σε προ­σω­πικό επί­πεδο, απο­φύ­γετε το χρέος σαν την πανού­κλα. Επί­σης, αν και η κατά­σταση πιθα­νώς να αλλά­ξει στο μέλ­λον και οι πιστω­τι­κές κάρ­τες να γίνουν ένας ακόμα ανα­χρο­νι­σμός, προς το παρόν είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τητα που πρέ­πει να λάβουμε υπόψη μας. Γι’ αυτό σας προ­τεί­νουμε να ακο­λου­θή­σετε τις παρα­κάτω στρα­τη­γι­κές, ως προς τα χρέη σας:
  • Ποτέ πια να μην χρη­μα­το­δο­τείτε κατα­στά­σεις άμυα­λης κατα­νά­λω­σης με την πιστω­τική σας κάρτα. Δεν χρειά­ζε­στε νέες τσά­ντες, παπού­τσια, γκά­τζετ, χρω­μιω­μένα εξαρ­τή­ματα για το αυτο­κί­νητό σας ή λαμπερά ρούχα με τερά­στιες ταμπέ­λες με το όνομα τους σχεδιαστή.
  • Ποτέ ξανά μην πάρετε δάνειο με εγγύ­ηση τον μισθό σας ή κάποιο ακί­νητό σας.
  • Μεί­νετε μακριά από ενε­χυ­ρο­δα­νει­στή­ρια και μαγα­ζιά που αγο­ρά­ζουν χρυσό — θα τον χρεια­στείτε στο μέλλον!
  • Απο­πλη­ρώ­στε το στε­γα­στικό σας δάνειο όσο γίνε­ται πιο γρή­γορα. Όσο έχετε το ακί­νητο σας σε υπο­θήκη, ΔΕΝ είστε ο πραγ­μα­τι­κός του ιδιο­κτή­της, παρόλο που πλη­ρώ­νετε όλα τα τέλη και τις υπο­χρε­ώ­σεις του. Και τη στιγμή που θα χάσετε από­τομα το εισό­δημά σας, μπο­ρεί να βρε­θείτε ξαφ­νικά στον δρόμο, άστε­γοι, ενώ ο τρα­πε­ζί­της θα μετράει τα λεφτά του από την επι­κερδή συμ­φω­νία που έκανε σε βάρος σας.
  • Αν μπο­ρείτε, πλη­ρώ­νετε επι­πλέον χρή­ματα ένα­ντι του κεφα­λαίου του δανείου κάθε μήνα για να μειώ­νε­ται ο τόκος στη διάρ­κεια του δανείου. Δείτε τους όρους της συμ­φω­νίας που έχετε κάνει με την τρά­πεζα και αν δεν μπο­ρείτε να απο­πλη­ρώ­σετε νωρί­τερα, αλλάξτε τράπεζα!
  • Μην πάρετε ποτέ ξανά επι­σκευα­στικό, εορ­το­δά­νειο ή δια­κο­πο­δά­νειο ή οποιο­δή­ποτε άλλο κατα­να­λω­τικό δάνειο, ακόμα και αν σας το προ­φέ­ρουν με μικρό επι­τό­κιο (που αυξά­νει εύκολα μετά). Ποτέ, μα ποτέ μην ανα­χρη­μα­το­δο­τή­σετε χρέος από πιστω­τική κάρτα με κάποιο κατα­να­λω­τικό δάνειο, βάζο­ντας υπο­θήκη το σπίτι σας. Αυτό θέτει σε κίν­δυνο το σπίτι σας για κάποιες δικές σας ανό­η­τες κατα­να­λω­τι­κές συνή­θειες! Οι άνθρω­ποι με χαμηλά εισο­δή­ματα θα πρέ­πει να είναι πολύ προ­σε­κτι­κοί για τυχόν επι­θε­τικά δάνεια. Αν η περιου­σία σας είναι χωρίς βάρη, σε καμία περί­πτωση μην βάλετε υποθήκη!
Ένα σπίτι χωρίς χρέος είναι μια από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στρα­τη­γι­κές επι­βί­ω­σης για τους δύσκο­λους και­ρούς που έρχο­νται. Φυσικά, αν το κρά­τος σας αφή­σει να το έχετε και δεν το κατα­σχέ­σει ένα­ντι φόρων ή του ενοι­κίου που δεν του κατα­βά­λετε για να το έχετε. Το μέλ­λον είναι αβέ­βαιο και η όποια απο­λυ­ταρ­χία που πιθα­νώς να ξεπη­δή­σει από τις συν­θή­κες, ορι­σμέ­νες φορές οδη­γεί τα πράγ­ματα σε αδιέ­ξο­δες και αντι­πα­ρα­γω­γι­κές καταστάσεις.
Μια από τις ισχυ­ρό­τε­ρες στρα­τη­γι­κές επι­βί­ω­σης που έχετε είναι να παλέ­ψετε για να αλλά­ξουν τα πράγ­ματα. Για παρά­δειγμα, πρό­σφατα στην Ισλαν­δία έχουν προ­βεί σε σει­σά­χθεια όλου του χρέ­ους στο εσω­τε­ρικό. Αυτό επι­τρέ­πει στην ισλαν­δική οικο­νο­μία να ξεκι­νή­σει από την αρχή. Το πρό­βλημα είναι κατά βάση πολι­τικό και όχι οικο­νο­μικό και ας σας λένε το αντί­θετο τα κανάλια.
3. Συγκα­τοι­κή­στε. Πάνω από μια οικο­γέ­νειες μπο­ρούν να ζουν μαζί σε ένα μεγάλο σπίτι, αρκεί να υπάρ­χει αρμο­νία, συμπα­ρά­σταση και πραγ­μα­τική αλλη­λεγ­γύη (όχι ευρω­παϊ­κού τύπου). Σύντομα θα ξημε­ρώ­σει η μέρα που οι πολί­τες χαμη­λών εισο­δη­μά­των δεν θα μπο­ρούν να ζουν μόνοι τους σε ένα σπίτι, εκτός αν αυτό είναι δικό τους και χωρίς χρέη ή αν είναι τυχε­ροί να συμ­με­τέ­χουν σε κάποιο πρό­γραμμα εργα­τι­κών κατοι­κιών (που τώρα καταρ­γού­νται κι αυτά). Το ίδιο ισχύει για μητέ­ρες μόνες με παι­διά. Δύο ή τρεις μικρές οικο­γέ­νειες που ζουν μαζί μπο­ρούν να επι­βιώ­σουν με πολύ λιγό­τερα χρή­ματα απ’ όσα θα χρεια­ζό­ντου­σαν αν είχαν δικό τους χωρι­στό νοι­κο­κυ­ριό. Η συγκα­τοί­κηση είναι μια λύση ανά­γκης που όμως μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε ένα πολύ υψη­λής ποιό­τη­τας τρόπο ζωής με όλους να συνει­σφέ­ρουν στο κοινό καλό. Τα παι­διά θα έχουν άλλα παι­διά να μεγα­λώ­νουν, όσοι δεν δου­λεύ­ουν έξω θα μπο­ρούν να συντη­ρούν εύκολα το σπίτι και να μαγει­ρεύ­ουν. Το βασικό είναι η αρμο­νία και η προ­σοχή στις σχέσεις.
Η συγκα­τοί­κηση μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει και για την αγορά σπι­τιού. Τρεις οικο­γέ­νειες μπο­ρούν να συμ­μα­χή­σουν και να αγο­ρά­σουν ένα τερά­στιο σπίτι (αρκεί να μπο­ρούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στα τέλη και στους φόρους).
4. Αν μπο­ρείτε και οι συν­θή­κες το επι­τρέ­πουν, εγκα­τα­λείψτε το αυτο­κί­νητο. Αυτό είναι μια επι­λογή που στο μέλ­λον θα σας γλι­τώ­σει πολλά χρή­ματα. Η λει­τουρ­γία του αυτο­κι­νή­του είναι ήδη ακριβή με το κόστος των καυ­σί­μων, τα τέλη, το δάνειο από­κτη­σης, το κόστος της ασφά­λειας και της οδι­κής βοή­θειας. Όπως πάνε τα πράγ­ματα, σύντομα αυτό θα αυξη­θεί κατα­κό­ρυφα. Πλέον είναι πολύ πιο συμ­φέ­ρον να παίρ­νετε το λεω­φο­ρείο ή το μετρό και καμιά φορά ταξί ή να νοι­κιά­ζετε ένα αυτο­κί­νητο μερι­κές φορές το χρόνο, παρά να έχετε στην κατοχή σας αυτο­κί­νητο. Αυτό σημαί­νει βέβαια πως θα πρέ­πει να ζείτε σε μια περιοχή με κάποιες συγκοι­νω­νίες και πρό­σβαση σε εμπο­ρι­κές περιο­χές. Αν ζείτε σε περιο­χές αμι­γούς κατοι­κίας πάνω σε λόφους μακριά από το εμπο­ρικό κέντρο του δήμου που ζείτε, ξανα­σκε­φθήτε το. Η αλλαγή κατοι­κίας σας συμ­φέ­ρει από κάθε άποψη.
5. Μην αγο­ρά­ζετε άλλα και­νούρ­για πράγ­ματα. Μειώ­στε, ξανα­χρη­σι­μο­ποι­ή­στε, ανα­κυ­κλώ­στε, επι­σκευά­στε, ξανα­φτιάξτε, ανε­χθήτε ή ζήστε χωρίς αυτά. Αγο­ρά­στε πράγ­ματα από παζά­ρια και στο­κά­δικα. Μην αγο­ρά­ζετε και­νούρ­για έπι­πλα για να ται­ριά­ζουν με τις κουρ­τί­νες σας. Μην αγο­ρά­ζετε και­νούρ­γιες συσκευές γιατί τις είδατε στην τηλε­ό­ραση, ακριβά ρούχα και είδη δια­κό­σμη­σης για το σπίτι σας. Πάντα να κοι­τά­ζετε την αγορά μετα­χει­ρι­σμέ­νων πριν κοι­τά­ξετε αλλού. Μόνο αν δεν βρείτε εκεί αυτό που ψάχνετε, τότε και μόνο τότε, κοι­τάξτε στα και­νούρ­για. Αν αγο­ρά­ζετε για να καλύ­ψετε κάποιες συναι­σθη­μα­τι­κές και όχι πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, ανα­ζη­τή­στε βοή­θεια από ψυχο­λόγο. Ποτέ μην ξοδεύ­ετε χρή­ματα για να αισθαν­θείτε καλύ­τερα ή γιατί είστε ανα­στα­τω­μέ­νοι για κάτι.
6. Να χρη­σι­μο­ποιείτε ενέρ­γεια με εξαι­ρε­τική προ­σοχή. Μην ξοδεύ­ετε ρεύμα και αντι­κα­τα­στή­στε όλες τις λάμπες σας με λάμπες οικο­νο­μίας ή LED. Ξεφορ­τω­θήτε τις παλιές ενερ­γο­βό­ρες ηλε­κτρι­κές συσκευές. Εγκα­τα­στή­στε ηλιακό θερ­μο­σί­φωνα, αν μπο­ρείτε, η επέν­δυση αξί­ζει στη χώρα μας. Μαγει­ρεύ­ετε με γκάζι. Το κόστος του ρεύ­μα­τος αυξά­νε­ται και σύντομα αυτό θα γίνει πολύ χει­ρό­τερο. Σκε­φθήτε επί­σης έξω από το κουτί. Εγκα­τα­στή­στε μικρά ηλιακά πάνελ, μπα­τα­ρίες και μια μονάδα ελέγ­χου. Με αυτό τον τρόπο θα εξα­σφα­λί­σετε πως θα έχετε του­λά­χι­στον φως το βράδυ. Δεν χρειά­ζε­ται να μπείτε στην περι­πέ­τεια να που­λάτε το ρεύμα στην ΔΕΗ με ακρι­βές κατα­σκευές, που δεν είναι καθό­λου βέβαιο ότι θα συνε­χί­σει να επι­δο­τεί­ται. Δεν είναι ιδιαί­τερα δύσκολο να εγκα­τα­στή­σετε τα δικά σας φτηνά μονο­κρυ­σταλ­λικά ηλιακά πάνελ (σε αντί­θεση με τα ακριβά πολυ­κρυ­σταλ­λικά), τα οποία μπο­ρείτε να φτιά­ξετε οι ίδιοι, για να σας προ­σφέ­ρουν φως σε συν­δυα­σμό με λάμπες LED ή ρεύμα για το laptop, το ραδιό­φωνο ή την τηλε­ό­ρασή σας. Το Ίντερ­νετ είναι γεμάτο με οδη­γίες πώς να τα κατα­σκευά­σετε. Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα είναι δευ­τε­ρεύ­ουσα προ­τε­ραιό­τητά σας, καθώς δεν θέλετε να που­λή­σετε ρεύμα, αλλά να κατα­να­λώ­νετε μικρές ποσότητες.
7. Αρχί­στε να απα­σχο­λή­στε μερικά με κάτι που κάνετε παράλ­ληλα με την κύρια απα­σχό­λησή σας, αν έχετε. Ανα­πτύξτε μια τέχνη και γίνετε καλοί σ’ αυτή. Σύντομα αυτό μπο­ρεί να γίνει η κύρια απα­σχό­ληση σας. Τούτο μπο­ρεί να είναι κάτι απλό, όπως το να ψήνετε ψωμί, να φτιά­χνετε πίτες από το σπίτι, να καλ­λιερ­γείτε κήπους, να πλέ­νετε και να σιδε­ρώ­νετε για άλλους. Αγο­ρά­στε φτηνά κάποια πράγ­ματα και που­λή­στε τα για ένα μικρό κέρ­δος σε παζά­ρια ή σε αγο­ρές ανταλ­λα­γής ειδών που εμφα­νί­ζο­νται δειλά-δειλά. Καθα­ρί­στε σπί­τια. Καλ­λιερ­γή­στε λαχα­νικά και που­λή­στε τα στη γει­το­νιά σας. Μάθετε να φτιά­χνετε ψωμί και τυριά. Ποτέ μα ποτέ μην μπείτε σε κατα­στά­σεις που κάποιοι θα σας διδά­σκουν πώς να βγά­ζετε λεφτά ή να γίνετε μέλος πολυ­ε­πί­πε­δων πυρα­μι­δι­κών ομά­δων πωλή­σεων. Ανα­πτύξτε μια τίμια δου­λειά, προ­σφέ­ρετε υπη­ρε­σίες ή προ­ϊ­ό­ντα που οι άνθρω­ποι χρειά­ζο­νται σε τακτική βάση. Διδάξτε τα παι­διά σας να κάνουν το ίδιο.
8. Καλ­λιερ­γή­στε όσα περισ­σό­τερα τρό­φιμα μπο­ρείτε. Φυτέψτε πράγ­ματα που σας αρέ­σει να τρώτε, που είναι εύκολα να καλ­λιερ­γη­θούν και που έχουν μεγάλη αξία. Αν έχετε δική σας ακί­νητη περιου­σία, φυτέψτε δέντρα που παρά­γουν φρούτα και καρύ­δια, αλλά και θάμνους με βατό­μουρα. Με αυτά μπο­ρείτε να φτιά­χνετε φρέ­σκες μαρ­με­λά­δες, ζελέ και πίτες. Φτιάξτε τυριά και γίνετε καλοί σ’ αυτό. Όταν καλ­λιερ­γείτε τρό­φιμα ή μεγα­λώ­νετε οικό­σιτα ζώα είναι σαν να φυτρώ­νει χρήμα στον ίδιο σας τον κήπο. Ακο­λου­θή­στε τις οδη­γίες για την καλ­λιέρ­γεια τρο­φί­μων αλλού στον ιστό­τοπό μας. Μαγει­ρεύ­ετε με απλά καθη­με­ρινά υλικά και βότανα. Ψωνί­ζετε με φειδώ και έξυπνα.
9. Απο­τα­μιεύ­ετε χρή­ματα κάθε μήνα. Ακόμα και αν είναι 5 ευρώ, ή ίσως 10 δραχ­μές αύριο, από κάθε μισθό που παίρ­νετε, να το φυλάτε. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλή­ξεις και τα έκτα­κτα έξοδα μπο­ρούν να σας στεί­λουν στο ενε­χυ­ρο­δα­νει­στή­ριο, στο μαγαζί αγο­ράς χρυ­σού ή να σας τινά­ξουν στον αέρα τις πιστω­τι­κές κάρ­τες που σας έχουν απο­μεί­νει. Αυτά οδη­γούν πολ­λές φορές σε πραγ­μα­τικά οικο­νο­μικά προ­βλή­ματα. Να κρα­τάτε πάντα κάποια χρή­ματα για φαγητό και πάντα να έχετε από­θεμα βασι­κών τρο­φί­μων για 2–3 μήνες μέσα στα ντου­λά­πια σας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μονώ­σετε τον εαυτό σας από τις από­το­μες αλλα­γές στις τιμές των τρο­φί­μων στα σου­περ­μάρ­κετ και τους κιν­δύ­νους ξαφ­νι­κών κατα­στά­σεων ανά­γκης και κρίσεων.
10. Προ­σέ­χετε την παγίδα των δύο εισο­δη­μά­των. Πολ­λές οικο­γέ­νειες νιώ­θουν πως τους αρκούν δύο εισο­δή­ματα για να επι­βιώ­σουν. Πολ­λές φορές αυτό όντως ισχύει. Παρόλα αυτά, με τις πρό­σφα­τες αλλα­γές στα εργα­σιακά και την πορεία των μισθών, τίποτα δεν είναι σίγουρο πια, ακόμα και για τους δημό­σιους υπάλ­λη­λους. Θα πρέ­πει να καθί­σετε να υπο­λο­γί­σετε αν τα δύο εισο­δή­ματα σας φτά­νουν. Αν έχετε παι­διά, υπο­λο­γί­στε αν το κόστος της εργα­σίας των γονέων καλύ­πτε­ται από το εισό­δημα. Υπο­λο­γί­στε κάποια επι­πλέον έξοδα όπως τη μετα­φορά των παι­διών στον παι­δικό σταθμό ή στους παπ­πού­δες ή το κόστος της μπέι­μπι σίτερ. Παράλ­ληλα, ο επι­πλέον χρό­νος που ξοδεύει ένας γονιός εργα­ζό­με­νος από το σπίτι, πιθα­νώς να γλι­τώ­σει χρή­ματα από άλλες δρα­στη­ριό­τη­τες, όπως τα μετα­φο­ρικά από και προς την εργα­σία. Ένας γονιός που δου­λεύει από το σπίτι μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει σε οικο­γε­νειακή επι­χεί­ρηση μερι­κής απα­σχό­λη­σης η οποία θα μπο­ρούσε να έχει στη­θεί. Επί­σης μην ξεχνάτε πως αν τα πράγ­ματα πάνε στο χει­ρό­τερο, η διδα­σκα­λία των παι­διών μας στο σπίτι, του­λά­χι­στον στο επί­πεδο δημο­τι­κού ή αν είστε άνερ­γος καθη­γη­τής, είναι δυνατή και πολ­λές φορές μια μεγάλη ευλο­γία για τις οικογένειες.
11. Μην υπο­κύ­ψετε στην απελ­πι­σία και μην αισθά­νε­στε λύπηση για τον εαυτό σας. Να σπέρ­νετε ευλο­γία και καλο­σύνη και θα θερί­σετε ευλο­γία και καλο­σύνη. Να ζείτε πιο φει­δωλά και βιώ­σιμα. Δεν θα σας κάνει αυτό πολί­τες δευ­τέ­ρας κατη­γο­ρίας, αλλά θα σας οδη­γή­σει σε ένα τρόπο ζωής με ευη­με­ρία και χωρίς πολλά προ­βλή­ματα. Από εδώ και πέρα θα πρέ­πει να νιώ­θουμε λύπη για τους ανθρώ­πους που είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι σε έναν υπερ­κα­τα­να­λω­τικό τρόπο ζωής και επι­διώ­κουν να τον δια­τη­ρή­σουν έτσι. Η αυτο­ε­κτί­μησή τους εξαρ­τά­ται άμεσα από το πόσα πράγ­ματα έχουν στην κατοχή τους. Δεν είναι ποτέ ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι, πάντα θέλουν ολο­ένα και περισ­σό­τερα πράγ­ματα, θέλουν και­νούρ­για πράγ­ματα, θέλουν καλύ­τερα πράγ­ματα. Αν δεν ξοδεύ­ουν χρή­ματα για να το πετύ­χουν αυτό, τότε νιώ­θουν κατά­θλιψη. Μπο­ρεί να έχουν ακριβά ρούχα και πολλά πράγ­ματα στην κατοχή τους, όμως στην πραγ­μα­τι­κό­τητα δεν είναι τίποτε άλλο από σκλά­βοι των τρα­πε­ζών, των πολυ­ε­θνι­κών και των εται­ρειών πιστω­τι­κών καρ­τών. Αυτοί οι άνθρω­ποι θα αντι­με­τω­πί­σουν μεγάλη δυσκο­λία και θα έχουν πολλά προ­βλή­ματα μέχρι να προ­σαρ­μο­στούν στις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες της ζωής τα επό­μενα χρό­νια. Αν το κατα­φέ­ρουν ποτέ…
Όσο ακο­λου­θείτε αυτές τις στρα­τη­γι­κές, τόσο περισ­σό­τερο θα έχετε περισ­σό­τερο έλεγχο πάνω στη ζωή σας και θα είστε λιγό­τερο ευά­λω­τοι σε κρί­σεις και κατα­στά­σεις εκτά­κτου ανά­γκης. Αν ανα­διορ­γα­νώ­σετε τη ζωή σας, θα μειώ­σετε το στρες, τον κίν­δυνο και τα ψυχο­λο­γικά προ­βλή­ματα που μας πνί­γουν όλους. Και το πιο σημα­ντικό: Θα έχετε περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να επι­βιώ­σετε στους πολύ δύσκο­λους και­ρούς που ξημερώνουν.
πηγη kevio.gr
Πώς να ξεκινήσετε ένα κοινοτικό λαχανόκηπο

Πώς να ξεκινήσετε ένα κοινοτικό λαχανόκηπο


Urban Community Garden
Οι κοινοτικοί κήποι είναι ένας παλιός θεσμός σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αν και στη χώρα μας είχαν μέχρι τώρα αγνοηθεί, η οικονομική κρίση στην οποία βουλιάζουμε όλο και βαθύτερα αρχίζει να κάνει ελκυστική μια τέτοια λύση σε πολλούς Έλληνες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν σε λίγο επισιτιστικά προβλήματα.
Τί είναι ο κοινοτικός κήπος;
Είναι ένας λαχανόκηπος σε μια ανοιχτή έκταση της πόλης, συνήθως σε ένα άδειο οικόπεδο, που τον καλλιεργεί από κοινού μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό την παραγωγή φρέσκων λαχανικών για δική τους χρήση ή διανομή σε φίλους, συγγενείς και έχοντες ανάγκη. Κάθε συμμετέχων κηπουρός καλλιεργεί ένα μικρό κηποτεμάχιο ή δύο. Συνήθως τα κηποτεμάχια ενός κοινοτικού κήπου έχουν εμβαδόν 10–30 τετραγωνικά μέτρα.
Ποιός ο σκοπός του κοινοτικού κήπου;
Ο σκοπός ενός κοινοτικού κήπου δεν είναι η εμπορική εκμετάλλευση της γης και της εργασίας, αλλά η παραγωγή συμπληρωματικών τροφίμων για το σπίτι και η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας σε μια γειτονιά – πράγματα που όσο περνά ο καιρός αρχίζουν να αποκτούν κρίσιμη σημασία για όλους μας. Παλαιότερα, για πολλούς ήταν η άσκηση ενός δημιουργικού χόμπυ, αλλά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ένας κοινοτικός κήπος παίρνει μάλλον τον χαρακτήρα επείγουσας ανάγκης παρά ψυχαγωγίας.
Γιατί κοινοτικός (δηλαδή ομαδικός) κήπος;
Μέσα στις αστικές συνθήκες ζωής είναι μάλλον αδύνατο να δημιουργήσεις μόνος σου ένα λαχανόκηπο αν δεν έχεις δικό σου χώρο για καλλιέργεια. Αν διαμένει κανείς σε μονοκατοικία με αρκετό χώρο γύρω, τότε σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει ένα λαχανόκηπο στην αυλή, στη βεράντα, ακόμα και στην ταράτσα. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των κατοίκων των μεγαλουπόλεων διαμένει σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, οπότε μόνο μέσα από μια ομαδική προσπάθεια μπορεί να έχει πρόσβαση σε καλλιεργήσιμη γη. Από την άλλη πλευρά, με την ομαδική καλλιέργεια τα έξοδα μοιράζονται, όπως μοιράζεται και η καλλιεργητική τεχνογνωσία – πράγμα κρίσιμο για πολλούς κατοίκους πόλεων, ιδίως τους πρωτάρηδες κηπουρούς.
Η λύση
Πάρτε την πρωτοβουλία να ξεκινήσετε εσείς ένα κοινοτικό κήπο. Θα συνεργασθείτε με τους γείτονές σας και άλλα μέλη της κοινότητάς σας για να καλλιεργείτε θρεπτικά και υγιεινά λαχανικά και φρούτα που θα ξέρετε ότι προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Θα μπορείτε να εφοδιάζετε το σπίτι σας με την πλούσια σοδειά σας, καθώς επίσης φίλους και συγγενείς και μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων ανθρώπους που η κρίση τους έφερε στο σημείο να πεινάνε.
Πόσος χρόνος χρειάζεται
Λίγες ώρες για να συμμετάσχετε σε ένα υπάρχοντα κήπο. Αρκετές μέρες για να ξεκινήσετε ένα καινούργιο κήπο. Το ξεκίνημα ενός κοινοτικού κήπου παίρνει χρόνο. Πρέπει να γίνουν πολλές συνεννοήσεις, να βρεθεί ο χώρος, να συμφωνηθούν πράγματα, να οργανωθεί η ομάδα των αρχικών κηπουρών κ.ά. Πρέπει όμως να θυμάστε ότι το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την  προσπάθεια!
5 σπουδαίοι λόγοι για να ξεκινήσετε ένα κήπο
  • Εξασφαλίζετε φρέσκα λαχανικά στο σπίτι σας.
  • Διασυνδέεστε με τη γειτονιά σας.
  • Βοηθάτε φίλους, συγγενείς και έχοντες ανάγκη.
  • Καλλιεργείτε ένα πνεύμα συνεργασίας με το άμεσο κοινωνικό σας περιβάλλον, γεγονός πολύτιμο για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
  • Δημιουργείτε ένα χώρο πράσινου στη γειτονιά σας.

ΒΗΜΑ 1: ΑΡΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Φτιάξτε μια οργανωτική επιτροπή
  • Συζητήστε με φίλους, συγγενείς και γείτονες για να δείτε ποιός ενδιαφέρεται να σας βοηθήσει στο ξεκίνημα του κήπου.
  • Μαζί με όσους ενδιαφέρονται φτιάξτε μια οργανωτική επιτροπή (τρία με πέντε άτομα είναι αρκετά).
  • Συγκαλέστε μια αρχική συνάντηση της επιτροπής. Εκεί συζητήστε:
    • Ποιός είναι ο σκοπός σας.
    • Ποιοί είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σας.
    • Ποιός επιλέγει τους επικεφαλής και πώς.
    • Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.
    • Πώς θα μοιραστεί η δουλειά. Ποιός κάνει τί;
  • Κάντε ένα κατάλογο με το τι χρειάζεται να γίνει και αναθέστε στα μέλη της επιτροπής συγκεκριμένες δουλειές. Π.χ. ποιός θα ασχοληθεί με ζητήματα χρηματοδότησης, ποιός θα βρίσκει νέους συνεργάτες, ποιός θα συντονίζει τις κατασκευές (φράχτη, χώρο αποθήκευσης) κλπ.
  • Σχεδιάστε ένα εναρκτήριο γεγονός, όπου θα προσκαλέσετε άλλους γείτονες, τις οικογένειές σας, φίλους και οργανώσεις της γειτονιάς – και “πουλήστε” τους την ιδέα να συμμετάσχουν στον κοινοτικό σας κήπο.
Θέστε κάποιους βασικούς κανόνες
Είναι πολύ σημαντικό να θεσπίσετε από την αρχή μερικούς βασικούς κανόνες για τον κήπο σας (βλ. παρακάτω “Δείγματα κανόνων”). Συνεργασθήτε με την οργανωτική επιτροπή για να καταγράψετε τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
  • Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή (περιοχή κατοικίας, συνδρομή, συμφωνία με τους κανόνες);
  • Πώς θα διανεμηθούν τα κηποτεμάχια (ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας, την περιοχή κατοικίας, την ανάγκη, σε ομάδες – π.χ. νέοι, ηλικιωμένοι κλπ.);
  • Πόσο μεγάλα θα είναι τα κηποτεμάχια (ή μήπως πρέπει να υπάρχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με το μέγεθος των οικογενειών ή άλλους παράγοντες);
  • Πώς πρέπει να σχεδιαστούν τα κηποτεμάχια;
  • Θέλουμε να είναι οργανικός ο κήπος;
  • Αν η ομάδα ζητάει συνδρομή, πώς θα χρησιμοποιηθεί το χρήμα; Ποιές υπηρεσίες θα προσφερθούν στους κηπουρούς ως αντάλλαγμα;
  • Θα συνεργάζεται η ομάδα σε ορισμένες δουλειές (όπως σκάψιμο ή φρεζάρισμα την άνοιξη, φύτεμα φυτών για εδαφοκάλυψη ή κομποστοποίηση);
  • Όταν εγκαταλείπει κάποιος ένα κηποτεμάχιο, πώς θα επιλέγεται ο επόμενος καλλιεργητής;
  • Πώς θα αντιμετωπίζει η ομάδα πιθανούς βανδαλισμούς;
  • Θα υπάρχει κηποτεμάχιο για παιδιά; Και αν ναι, θα είναι δωρεάν για τους γονείς που έχουν ήδη κηποτεμάχιο;
  • Θα συνεδριάζουν τακτικά οι κηπουροί; Και αν ναι, πόσο συχνά και για ποιό σκοπό;
  • Θα μοιράζονται οι κηπουροί τα εργαλεία, τους σωλήνες και άλλα παρόμοια πράγματα;
  • Πώς θα γίνεται η βασική συντήρηση του κήπου, ιδίως το ξεχορτάριασμα, τόσο μέσα στα κηποτεμάχια όσο και στις κοινές περιοχές (π.χ. δίπλα στους φράχτες και στους χώρους συγκέντρωσης);
  • Θα υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι κηπουροί; Και αν ναι, πώς θα επιβάλλονται;
  • Θα πρέπει η ομάδα σας να αποκτήσει νομική μορφή και να σκεφτεί να αγοράσει τον χώρο του κήπου;
Συγκαλέστε την εναρκτήρια σύσκεψη
Αφού καταλήξετε με την οργανωτική επιτροπή στα βασικά χαρακτηριστικά του κήπου, συγκαλέστε την εναρκτήρια σύσκεψη με όλους τους υποψήφιους κηπουρούς που εξασφαλίσατε ώς εκείνη τη στιγμή. Μόλις ξεκινήσει η σύσκεψη, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:
  • Αυτοσυστηθήτε και συστήστε την οργανωτική επιτροπή.
  • Εξηγήστε τι είναι ένας κοινοτικό κήπος και γιατί θέλετε να ξεκινήσετε έναν.
  • Ακούστε τις αντιδράσεις και τις πρώτες σκέψεις του κόσμου.
  • Φροντίστε να συζητηθούν τα εξής:
    • Τι είδους κήπο θέλετε. Παραδείγματος χάρη, έναν κοινό χώρο προς όφελος μιας συγκεκριμένης ομάδας (όπως για τροφοδότηση συσσιτίων ή ηλικιωμένων στη γειτονιά σας); Ή μήπως χωριστά κηποτεμάχια για οικογενειακή χρήση;
    • Ποιές ειδικές δεξιότητες μπορεί να προσφέρουν οι παρόντες – παραδείγματος χάρη, ένας δικηγόρος μπορεί να βοηθήσει (αν και δεν είναι αναγκαίο) στην κατάστρωση εγγράφων που έχουν σχέση με τη χρήση της γης.
    • Πόσο αποφασισμένοι είναι όλοι γι’ αυτή την προσπάθεια; Τα ζητήματα χρήσης της γης συχνά υποχρεώνουν να περάσει κανείς από γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους. Η ομάδα σας θα χρειαστεί αποφασισμένους ανθρώπους για να βγάλουν πέρα αυτό το έργο.
  • Κανονίστε την επόμενη σύσκεψη και καθιερώστε μηνιαίες ίσως συσκέψεις.
    • Καθώς θα αναπτύσσονται τα ζητήματα, θα χρειαστείτε ένα χώρο για να συζητάτε τα πάντα με τα μέλη.
    • Η συμμετοχή στις συσκέψεις θα ποικίλει, αλλά καλό θα είναι να ξέρουν οι κηπουροί σας πως έχουν ένα βήμα για να θέτουν κάποια ζητήματα.
    • Αν κανείς δεν βλέπει την ανάγκη για μια σύσκεψη, ακυρώστε την.
  • Πάρτε τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και τα email όλων πριν λήξει η σύσκεψη. Η επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός κοινοτικού κήπου. Φτιάξτε μια λίστα με τα στοιχεία των μελών για να μπορείτε να επικοινωνείτε κάθε φορά που χρειάζεται.

ΒΗΜΑ 2: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Μερικοί κήποι είναι οικονομικά αυτάρκεις μέσω των συνδρομών των μελών. Συζητήστε με τα μέλη της ομάδας σας το κατά πόσο είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν και μέχρι ποιό ποσό.
Σκεφθήτε επίσης μήπως μπορείτε να βρείτε έναν ή δύο χορηγούς. Αν και είναι δύσκολο στη σημερινή κρίση να βρεθούν χορηγοί, ίσως κάποια επιχείρηση ή κάποιος ευκατάστατος φίλος σας να θελήσει να βοηθήσει. Συζητήστε μαζί του τι θα ήθελε να προσφέρει, όπως π.χ. γη, εργαλεία, σπόρους ή χρήμα.
Πριν αρχίσετε να συλλέγετε χρήματα, θυμηθήτε πως πρέπει να ανοίξετε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Πρέπει να συζητήσετε με την ομάδα σας πού θα δαπανηθούν τα χρήματα και ποιός θα έχει πρόσβαση στον λογαριασμό.

ΒΗΜΑ 3: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Βρήτε τον χώρο
Η ανεύρεση κατάλληλου χώρου θα απαιτήσει χρόνο. Γι’ αυτό οπλισθήτε με υπομονή!
Κάντε μια αρχική έρευνα και φτιάξτε ένα κατάλογο με πιθανούς χώρους για την περίπτωση που η πρώτη σας επιλογή δεν οδηγήσει πουθενά. Όταν ψάχνετε για χώρο, κάντε τα εξής:
  • Καταγράψτε τη διεύθυνση ή την κοντινότερη διασταύρωση. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη.
  • Μετρήστε την έκταση. Ο κήπος σας δεν χρειάζεται να είναι τεράστιος, αλλά θα χρειαστείτε χώρο για αρκετά κηποτεμάχια.
  • Βεβαιωθήτε πως τον βλέπει ο ήλιος και έχει νερό. Ο κήπος πρέπει να δέχεται 6 τουλάχιστον ώρες ήλιου κάθε μέρα και να βρίσκεται κοντά σε παροχή νερού.
  • Τεστάρετε το χώμα. Βεβαιωθήτε πως το έδαφος είναι εύφορο και κυρίως πως δεν είναι μολυσμένο.
Εξασφαλίστε τον χώρο
Μόλις εσείς και η οργανωτική επιτροπή βεβαιωθείτε πως βρήκατε τον κατάλληλο χώρο, θα χρειαστεί να κάνετε τα εξής:
  • Εντοπίστε τον ιδιοκτήτη του πιθανού χώρου (καλό είναι να κάνετε το ίδιο και για τις επόμενες επιλογές χώρου).
    • Καταλήξτε πόσα είσθε πρόθυμοι να πληρώνετε για ενοίκιο. Προσπαθήστε να πείσετε τον ιδιοκτήτη να σας τον νοικιάσει όσο φτηνότερα γίνεται. Οι περισσότερες πάντως ομάδες κοινοτικών κήπων στο εξωτερικό νοικιάζουν τον χώρο έναντι ενός ευρώ ή ενός δολαρίου τον χρόνο. Σε αντάλλαγμα προσφέρουν καθαριότητα του χώρου, φράξιμο, ένα πράσινο πνεύμονα σε ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο και τη χαρά στον ιδιοκτήτη πως έκανε μια καλή πράξη.
    • Από το Κτηματολόγιο ή άλλες πηγές βρήτε τα στοιχεία και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη. Μη σας απασχολεί εάν είναι δημόσια ή ιδιωτική γη – ακόμα και το δημόσιο μπορεί να σας παραχωρήσει προσωρινά μια έκταση που δεν χρειάζεται, εφ’ όσον βέβαια βγάλετε άκρη με τη γραφειοκρατία.
  • Γράψτε μια επιστολή στον ιδιοκτήτη (αρχίστε με την πρώτη σας επιλογή χώρου και αν η απάντηση δεν είναι ευνοϊκή, προχωρήστε στους επόμενους). Με την επιστολή σας:
    • Ζητήστε την άδεια να χρησιμοποιήσετε το ακίνητό του ως κοινοτικό κήπο. Πρέπει να του “πουλήσετε” την ιδέα σας, γι’ αυτό βάλτε τα δυνατά σας.
    • Κάντε ένα κατάλογο του τι θα κερδίσει η γειτονιά από τον κήπο και υπογραμμίστε ότι οι κηπουροί θα κρατάνε τον χώρο καθαρό και ξεχορταριασμένο.
    • Αν έχετε εξασφαλίσει κάποιους χορηγούς, πρέπει να τους αναφέρετε.
  • Λίγες μέρες μετά την  αποστολή της επιστολής, κάντε στον ιδιοκτήτη ένα τηλεφώνημα ή επισκεφθήτε τον στο σπίτι του αν δεν απάντησε στο τηλέφωνο.
  • Αν ο ιδιοκτήτης σας πει όχι, προχωρήστε στον επόμενο του καταλόγου σας.
  • Μόλις ένας ιδιοκτήτης σας πει ναι, προχωρήστε στη σύνταξη του συμφωνητικού ενοικίασης. Μπορεί αυτό να ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι. Εν ανάγκη, αξιοποιήστε τις γνώσεις ενός φίλου ή γείτονα δικηγόρου.
    • Προσπαθήστε η ενοικίαση να είναι για τρία τουλάχιστον χρόνια, αν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης.
    • Βεβαιωθήτε πως το συμφωνητικό περιλαμβάνει άρθρο που απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από κάθε ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που ενδεχομένως συμβούν στον χώρο του κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό θα καθησυχάσει τον ιδιοκτήτη και θα διευκολύνει τη συμφωνία.

ΒΗΜΑ 4: ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Μόλις εξασφαλίσετε τον χώρο, τότε αρχίζει η πραγματική απόλαυση της δημιουργίας του κοινοτικού σας κήπου.
Ο σχεδιασμός του κήπου
Όταν σχεδιάζετε τον κοινοτικό σας κήπο, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας καντριγιέ χαρτί. Σχεδιάζοντας, πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:
  • Διάδρομοι. Οι κηπουροί θα χρειαστούν αρκετό χώρο για να περνούν και να μεταφέρουν τα εργαλεία, την κομπόστ και την κοπριά, καθώς και τη συγκομιδή του κήπου. Θα χρειαστούν κοινοί διάδρομοι μεταξύ κηποτεμαχίων και εσωτερικοί διάδρομοι ανάμεσα στα παρτέρια κάθε κηποτεμαχίου. Κάντε τους κοινούς διαδρόμους αρκετά φαρδιούς ώστε να αποφεύγονται ζημιές και εκνευρισμοί.
  • Ορίστε τα κηποτεμάχια. Οριστικοποιήστε το μέγεθος και τον αριθμό των κηποτεμαχίων.
  • Παιδικά κηποτεμάχια. Εάν έχετε αποφασίσει να συμπεριλάβετε παιδικά κηποτεμάχια, μην ξεχάσετε να αφιερώσετε ένα ειδικό τμήμα του κήπου γι’ αυτό τον σκοπό.
  • Φράχτης. Θα πρέπει να προβλέψετε και να κατασκευάσετε ένα φράχτη γύρω από τον κήπο για λόγους ασφαλείας και για να κρατάτε μακριά τα ζώα.
  • Αποθηκευτικοί χώροι. Πρέπει να προβλέψετε ένα μέρος για τη φύλαξη των εργαλείων και του υπόλοιπου εξοπλισμού, καθώς επίσης και περιοχή κομποστοποίησης και συγκέντρωσης της κοπριάς.
  • Παρτέρια λουλουδιών και θάμνων. Καλό είναι να φυτέψετε διακοσμητικά φυτά στην περίμετρο του κήπου γιατί αυτό θα βοηθήσει στις καλές σχέσεις με μη συμμετέχοντες γείτονες, αλλά και τις δημοτικές αρχές.
Η οργάνωση του κήπου
Η προετοιμασία του κήπου σας για φύτευση είναι απαιτητική δουλειά. Γι’ αυτό, επιστρατεύστε πολλούς εθελοντές!
Πρώτα απ’ όλα, ξοδέψτε μια ολόκληρη μέρα για τον καθαρισμό του κήπου. Εν ανάγκη νοικιάστε ένα βαρύ μηχάνημα, έναν εκσκαφέα λόγου χάρη, για να γίνει σωστά η δουλειά. Μόλις ο χώρος καθαριστεί, είναι ώρα να αρχίσει η πραγματική δουλειά:
  • Πριν απ’ όλα, καταστρώστε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η ομάδα σας θα συγκεντρώνεται για να στήσει τον κήπο.
  • Συγκεντρώστε τους πόρους σας – χώμα, κομπόστ, κοπριά, εδαφοκάλυψη, πασσάλους, πλέγμα περίφραξης κλπ. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε δωρεάν υλικά από φίλους, χορηγούς, τοπικές επιχειρήσεις κ.ά.
  • Οργανώστε τους εθελοντές σε διάφορες ομάδες εργασίας. Μερικοί θα απλώσουν το χώμα, άλλοι θα χαράξουν τα όρια των κηποτεμαχίων ή θα κατασκευάσουν (αν χρειάζεται) υψωμένα παρτέρια, κάποιοι θα κατασκευάσουν τον φράχτη κλπ.
  • Αφού ετοιμαστούν όλα, βάλτε όλους τους κηπουρούς να μαρκάρουν τα κηποτεμάχιά τους.
  • Κατασκευάστε ένα στεγανό χώρο ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις του κήπου και για τα μηνύματα που θα κρατούν ενήμερα τα μέλη και για τη στρατολόγηση νέων κηπουρών.

ΒΗΜΑ 5: ΦΥΤΕΨΤΕ!

Ξεκινήστε αμέσως τη δουλειά! Φυτέψτε τα πρώτα σας λαχανικά και βοηθήστε τους πρωτάρηδες να φυτέψουν τα δικά τους.
Και μη ξεχάσετε να διοργανώστε μια εκδήλωση για να αναγνωριστεί η σκληρή δουλειά όλων όσων συνέβαλαν στο ξεκίνημα του κοινοτικού σας κήπου. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι οι κοινοτικοί κήποι υπάρχουν πάνω απ’ όλα για να δημιουργούν και να δυναμώνουν το κοινοτικό πνεύμα. Και οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις βοηθούν πολύ να κρατούν τον κόσμο ενθουσιασμένο.

ΒΗΜΑ 6: ΜΟΙΡΑΣΘΗΤΕ ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ

Οι κήποι παράγουν, παράγουν και συνεχίζουν να παράγουν! Καλύπτουν τις οικογενειακές σας ανάγκες σε φρέσκα λαχανικά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η παραγωγή του κήπου σας θα αφήνει πλεόνασμα. Μερικοί επιλέγουν να μοιράζονται τα καλούδια που τους δίνει η γη με φίλους, συγγενείς και γείτονες. Άλλοι χαρίζουν τη σοδειά που περισσεύει σε τράπεζες τροφίμων, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στα συσσίτια του Δήμου και της Εκκλησίας που προσφέρουν τρόφιμα ή ένα πιάτο φαί στους έχοντες ανάγκη.
Ίσως αξίζει επίσης να σκεφθείτε να οργανώστε εκπαιδευτικά σεμινάρια όπου θα μαθαίνετε άλλους πώς να στήσουν ένα κοινοτικό κήπο ή ακόμα και ένα δικό τους οικογενειακό κήπο στην αυλή τους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα βασικά ενός κοινοτικού κήπου
Αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, η πείρα δείχνει πως ένας κοινοτικό κήπος θα πρέπει πάντοτε να διαθέτει:
  • Τουλάχιστον 15 κηποτεμάχια που καλλιεργούνται από μέλη της ομάδας.
    • Τα κηποτεμάχια πρέπει να βρίσκονται στο πιο ηλιόλουστο μέρος του κήπου.
    • Χωρίς κηποτεμάχια για ατομική συμμετοχή, είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της κοινότητας.
    • Τα κηποτεμάχια με υψωμένα παρτέρια, που είναι πιο ακριβά, δεν πρέπει να έχουν πλάτος μεγαλύτερο από120 εκατοστά(για να διευκολύνεται η πρόσβαση στα φυτά και από τις δύο μεριές χωρίς να χρειάζεται να πατήσει κανείς πάνω στο παρτέρι) και μήκος 2,4 με 3,6 μέτρα. Συνιστάται να κατασκευάζετε τα υψωμένα παρτέρια σας στις τυποποιημένες διαστάσεις της διαθέσιμης ξυλείας ή έστω σε διαστάσεις που μπορεί η ξυλεία να κοπεί χωρίς μεγάλη φύρα.
    • Τα κανονικά κηποτεμάχια μπορούν να έχουν διαστάσεις από 3 Χ3 μέτραέως 6 Χ6 μέτρα. Οι διάδρομοι μεταξύ παρτεριών και κηποτεμαχίων πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 90 έως 120 εκατοστά για να χωράνε τα καροτσάκια.
    • Το χώμα τόσο στα υψωμένα παρτέρια όσο και στα κανονικά κηποτεμάχια πρέπει να βελτιώνεται με χωνεμένη κομπόστ ή κοπριά για να ενισχυθεί η γονιμότητα και να αυξηθεί η περιεκτικότητά του σε οργανική ύλη.
  • Ένα απλό ποτιστικό σύστημα με μια σωλήνα κάθε τέσσερα κηποτεμάχια.
    • Το πότισμα με το χέρι με σωλήνα είναι το πιο πρακτικό και οικονομικό σύστημα για τα χωριστά κηποτεμάχια – και σχεδόν απαραίτητο όταν ξεκινάτε τα φυτά από σπόρους.
    • Το πότισμα στάγδην ή με σωλήνα εμποτισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιοχές του κήπου για μεταφυτευμένα και ριζωμένα φυτά, αλλά κυρίως για βαθύρριζα οπωροφόρα δέντρα και διακοσμητικά φυτά.
    • Αν κανείς από την ομάδα σας δεν έχει γνώσεις για το πότισμα, καλό είναι να καταφύγετε σε κάποιον ειδικό όταν σχεδιάζετε το ποτιστικό σας σύστημα – παραδείγματος χάρη, σε κατάστημα ποτιστικών συστημάτων ή στο φυτώριο που σας προμηθεύει με φυντάνια.
  • Ένα φράχτη με ύψος 2,4 μέτρα περιμετρικά με πύλη για φορτηγά.
    • Από την εμπειρία μας, ένας τέτοιος φράχτης είναι το κλειδί της επιτυχίας.
    • Μην υπολογίζετε ότι θα εκμηδενίσετε όλες τις πράξεις βανδαλισμού ή κλοπής, αλλά ο φράχτης θα βοηθήσει να τις κρατήσετε σε ανεκτά επίπεδα.
  • Μια αποθήκη εργαλείων ή άλλη κατασκευή για τη φύλαξη εργαλείων, εφοδίων και υλικών.
    • Τα ανακυκλωμένα μεταλλικά κοντέινερ γίνονται εξαιρετικοί αποθηκευτικοί χώροι και δεν καταστρέφονται από βανδαλισμούς.
  • Πάγκους ή τραπέζια πικνίκ όπου οι κηπουροί μπορούν να καθίσουν, να χαλαρώσουν και να κάνουν διάλειμμα – υπό σκιά.
    • Αν δεν υπάρχουν δέντρα με σκιά στον κήπο, μια απλή κρεβατωσιά μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλο ή σωλήνα για να σκαρφαλώσουν αναρριχητικά φυτά – όπως μπουκαμβίλια, κλήμα, αγιόκλημα κ.ο.κ.
  • Μια επιγραφή με το όνομα του κήπου, τους χορηγούς (αν υπάρχουν) και το όνομα και τηλέφωνο του υπευθύνου για περισσότερες πληροφορίες.
  • Μια κοινή περιοχή κομποστοποίησης για όλους τους κηπουρούς.
    • Οι ξύλινες παλέτες είναι εύκολο να βρεθούν και όταν τις στήσουμε όρθιες ανά τρεις σε σχήμα Π και καλύψουμε το εσωτερικό με συρμάτινο πλέγμα, φτιάχνουν έξοχα δοχεία κομποστοποίησης.
Δείγμα κανόνων του κοινοτικού κήπου
Ένας κοινοτικός κήπος μπορεί να αποκτήσει νομική μορφή σωματείου ή μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε δικηγόρο που θα τακτοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες. Εάν, αντίθετα, επιλέξετε τον μη-τυπικό δρόμο, τότε όλα θα έχουν τον χαρακτήρα μιας ιδιωτικής συμφωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας και θα βασίζονται στο αληθινό πνεύμα κοινότητας, συνεργασίας, καλής πίστης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εντούτοις ένας απλός κανονισμός, τον οποίο θα υπογράφει κάθε μέλος που θα γίνεται δεκτό, είναι απαραίτητος για να θυμίζει τι δεσμεύεται να πράττει ο καθένας όσο είναι μέλος της ομάδας.
Στον κανονισμό του κοινοτικού κήπου θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι παρακάτω υποχρεώσεις των μελών – ή έστω εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στον δικό σας κήπο:
  • Θα καταβάλλω κάθε χρόνο συνδρομή ……. ευρώ (ή δραχμών) για την κάλυψη των εξόδων του κήπου. Η συνδρομή καταβάλλεται τον Ιανουάριο κάθε έτους ή κατά την εγγραφή μου ως μέλος.
  • Θα έχω φυτέψει τα λαχανικά που επιλέγω μέχρι τις (ημερομηνία) και θα διατηρώ φυτεμένο το κηποτεμάχιό μου ολόκληρο το καλοκαίρι.
  • Αν χρειαστεί να εγκαταλείψω το κηποτεμάχιό μου για οποιονδήποτε λόγο, θα ειδοποιήσω εγκαίρως την οργανωτική επιτροπή.
  • Θα ξεχορταριάζω τακτικά το κηποτεμάχιό μου, καθώς και την περιοχή που το περιβάλλει.
  • Αν δεν φροντίζω το κηποτεμάχιό μου, η οργανωτική επιτροπή θα μου δώσει προθεσμία μιας εβδομάδας για να το καθαρίσω. Αν δεν κάνω τίποτα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, συμφωνώ να δοθεί σε άλλον το κηποτεμάχιο ή να φρεζαριστεί.
  • Δεν θα αφήνω να μαζεύονται σκουπίδια και παλιόχαρτα στο κηποτεμάχιό μου ούτε στους γειτονικούς διαδρόμους και φράχτες.
  • Θα συμμετέχω στο φθινοπωρινό καθάρισμα του κήπου.
  • Θα φυτεύω ψηλά φυτά σε σημεία που δεν θα σκιάζουν τα γειτονικά κηποτεμάχια.
  • Θα μαζεύω μόνο τη δική μου σοδειά, εκτός αν μου δοθεί άδεια από άλλον χρήστη κηποτεμαχίου να μαζέψω λαχανικά από το δικό του.
  • Συμφωνώ να δουλέψω εθελοντικά …….. ώρες κάθε χρόνο για τις αναγκαίες κοινές εργασίες στον κήπο (επισυνάπτεται κατάλογος με τις εθελοντικές εργασίες για τον κήπο).
  • Δεν θα φέρνω οικιακά ζώα στον κήπο.
  • Συμφωνώ πως ούτε η ομάδα του κήπου ούτε η οργανωτική επιτροπή ούτε ο ιδιοκτήτες της γης είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις μου. Για τον λόγο αυτό, δεν τους θεωρώ, ούτε θα τους θεωρήσω στο μέλλον, υπεύθυνους για κάθε υπαιτιότητα, βλάβη, απώλεια ή απαίτηση που τυχόν θα προκύψει σε σχέση με τη χρήση του κήπου από εμένα ή οποιονδήποτε από τους επισκέπτες μου.
Η αίτηση συμμετοχής
Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει στην οργανωτική επιτροπή μια αίτηση συμμετοχής στην ομάδα. Η αίτηση δεν γίνεται για να δημιουργείται γραφειοκρατία (άλλωστε πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι…) αλλά για να υπάρχουν κάπου τα στοιχεία επικοινωνίας με το νέο μέλος. Ούτε χρειάζεται να είναι φιγουράτη η αίτηση. Πρέπει πάντως να περιλαμβάνει περίπου τις παρακάτω πληροφορίες:
Ονοματεπώνυμο
Διεύθυνση, ταχκωδ
Τηλέφωνο
Κινητό
Προτιμητέο κηποτεμάχιο 1 2 3 4
Θα ήθελα ένα κηποτεμάχιο δίπλα στον φίλο/η μου.… .… .… .… .… …Τσεκάρετε ποιά ισχύουν για σας:
Είμαι ηλικιωμένος/η
Είμαι άτομο με σωματικά προβλήματα
Είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθώ με την κηπουρική
Βανδαλισμοί
Οι βανδαλισμοί είναι ο φόβος των κοινοτικών κηπουρών. Θα βρεθούν μερικοί καλοθελητές που μπορεί να τρυπήσουν τον φράχτη τη νύχτα, να ξεριζώσουν μερικά μαρούλια, να κλέψουν δυό-τρία κιλά τομάτες ή να κάνουν άλλες πιο εκτεταμένες ζημιές. Εντούτοις ο φόβος των κηπουρών τείνει να μεγαλοποιήσει τις πιθανές ζημιές. Για να αποτρέψετε τους βανδαλισμούς, καλό θα είναι να υιοθετήσετε τις παρακάτω δοκιμασμένες μεθόδους:
  • Φτιάξτε μια τεμπέλα για τον κήπο. Κάντε έτσι γνωστό σε ποιούς ανήκει ο κήπος και ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα της γειτονιάς.
  • Οι φράχτες μπορεί να γίνουν από οποιοδήποτε υλικό. Από τη μια πλευρά λειτουργούν σαν όρια της ιδιοκτησία και από την άλλη αποθαρρύνουν την παράνομη είσοδο. Οι χαμηλοί φράχτες και οι φράχτες από κοτετσόσυρμα είναι μόνο για να κρατάνε έξω από τον κήπο σκύλους και άλλα ζώα.
  • Δημιουργήστε ένα σκιερό χώρο συναντήσεων μέσα στον κήπο ώστε να γίνεται γνωστή η παρουσία σας.
  • Από το ξεκίνημα, προσκαλέστε όλη τη γειτονιά να συμμετάσχει. Τα άτομα που αποκλείονται από τον κήπο είναι δυνητικοί βάνδαλοι.
  • Προσκαλέστε τα παιδιά της γειτονιάς να ’ρθουν να μάθουν πώς να καλλιεργούν. Τα παιδιά αυτά θα είναι οι καλύτεροι προστάτες του κήπου.
  • Φυτέψτε τριανταφυλλιές και άλλα αγκαθωτά φυτά κατά μήκος του φράχτη για να εμποδίσετε όσους σκαρφαλώνουν σ’ αυτόν.
  • Γίνετε φίλοι με τους γείτονες που τα παράθυρά τους βλέπουν στον κήπο. Φιλέψτε τους λουλούδια και λαχανικά για να έχουν τον νου τους.
  • Μαζεύετε όλα τα ώριμα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση για να αποθαρρύνετε το παράνομο μάζεμά τους.
  • Φυτέψτε πατάτες, άλλα ριζόφυτα και αντιδημοφιλή λαχανικά, όπως το λάχανο, κατά μήκος του φράχτη ή των διαδρόμων.
  • Φυτέψτε βυσσινί ποικιλίες κουνουπιδιού και φασολιών ή άσπρες μελιτζάνες για να μπερδέψετε τους βανδάλους.
  • Φυτέψτε ένα “κήπο βανδάλων” στην είσοδο. Βάλτε μια ταμπέλα που γράφει: “Αφού πρέπει να πάρεις τρόφιμα, τουλάχιστον πάρε από εδώ”. Γράψτε και στα αγγλικά για τους μετανάστες: “If you must take food, please take it from here”.
Κηπουροί που τα εγκαταλείπουν
Παραδοσιακά, οι κοινοτικοί κήποι έχουν υψηλούς ρυθμούς αντικατάστασης κηπουρών. Πολλοί υπογράφουν για κηποτεμάχιο και δεν συνεχίζουν ή πάνε διακοπές και δεν ξαναεμφανίζονται στον κήπο μετά την επιστροφή τους. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η κηπουρική είναι σκληρή δουλειά για μερικούς, ιδίως μέσα στις καλοκαιρινές ζέστες. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε στον κανονισμό του κοινοτικού σας κήπου έναν όρο που θα λέει ότι οι κηπουροί χάνουν το δικαίωμα να έχουν κηποτεμάχιο εάν δεν φυτέψουν εντός ενός μηνός ή αν δεν συντηρούν τον κήπο τους. Παρότι πρέπει να δίνεται στους κηπουρούς κάθε ευκαιρία να συνεχίσουν, εάν ύστερα από αρκετές ειδοποιήσεις (με επιστολή ή τηλέφωνο) τίποτα δεν αλλάζει, τότε είναι καιρός να δοθεί σε άλλον το κηποτεμάχιο.
Καλό είναι λοιπόν κάθε χρόνο η οργανωτική επιτροπή να πραγματοποιεί μια εκστρατεία ανανέωσης των μελών της ομάδας κάνοντας επαφές με ενορίες της περιοχής και άλλες ομάδες, τοιχοκολλώντας αγγελίες και γενικά προωθώντας τον κήπο και τα διαθέσιμα κηποτεμάχια.
Ανθρώπινα προβλήματα και λύσεις
Οι θυμωμένοι γείτονες και οι κακοί κηπουροί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα κοινοτικό κήπο. Συνήθως τα δύο αυτά προβλήματα συνδέονται μεταξύ τους. Οι γείτονες διαμαρτύρονται στην  αστυνομία ή το δημαρχείο για βρώμικους και ακατάστατους κήπους ή για οχλαγωγία και τραμπουκισμούς.
Οι περισσότεροι κήποι δεν σηκώνει να έχουν κακές σχέσεις και προβλήματα με γείτονες, τοπικούς πολιτικούς, την αστυνομία ή πιθανούς χορηγούς. Γι’ αυτό τον λόγο, καταστρώστε εξαρχής προσεκτικά τον κανονισμό του κήπου σας ώστε να υπάρχουν διαδικασίες αποβολής μελών όταν τα κηποτεμάχιά τους δεν είναι καθαρά και περιποιημένα ή όταν δεν τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας και γενικά όταν η συμπεριφορά τους ενοχλεί και δημιουργεί προβλήματα στους υπολοίπους. Ένας καλά οργανωμένος κήπος με καλή ηγεσία και αποφασισμένα μέλη μπορεί να ξεπεράσει όλα σχεδόν τα εμπόδια.
Πηγή: http://www.kevio.gr/

Πεπόνι: χαρακτηριστικά και καλλιέργεια


Περιγραφή φυτού
Ξεχωρίζει για το σχήμα του, τον όγκο του, το χρώμα της φλούδας του, τη γλυκιά του γεύση και το δυνατό του άρωμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διαφέρουν μεταξύ τους. Έτσι βρίσκουμε πεπόνια, κίτρινα, πρασινωπά, λεπτόφλουδα, με λεία επιφανεια και πολλά άλλα.
Ιστορικά στοιχεία
Τόπος καταγωγής του θεωρείται η Ινδία και η Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές όπως αυτή της Μεσογείου. Σήμερα, καλλιεργείται σε όλες τις ηπείρους, κυρίως στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στη Τουρκία. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα παραγωγικές θεωρούνται οι περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, όπου και είναι πολύ ευνοϊκές οι κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξή του.
Καλλιέργεια
Που καλλιεργείται
Τα πεπόνια, μπορούν να καλλιεργηθούν στον κήπο, στο μπαλκόνι σας σε μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες και φυσικά, στο μποστανάκι σας. Υπάρχουν στο εμπόριο και ποικιλίες νάνες για να μην πιάνουν πολύ χώρο. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο γιατί το πεπόνι θέλει να αναπτύσσεται άνετα και σίγουρα ιδανικότερος γι’ αυτό είναι ένας κήπος, αλλά δεν έχετε τίποτα να χάσετε…Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!
Κολπάκι: Βάλτε το στο πιο φωτεινό σημείο! Το πεπόνι για να αναπτυχθεί σωστά θέλει ήλιο.

Πως καλλιεργείται
Μπορείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργειά του από σπόρους ή έτοιμα σπορόφυτα που θα προμηθευτείτε σε κάποιο φυτώριο ή γεωπονικό κατάστημα
Αν λοιπόν προτιμήσετε τους σπόρους, ξεκινήστε 2-3 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα σε προστατευμένες θέσεις και όταν οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν, τα ήδη ανεπτυγμένα σπορόφυτά σας μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στην οριστική τους θέση. Βέβαια, ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι να τους σπείρετε απευθείας στο χώμα, στην τελική τους θέση.
Κολπάκι: Βάλτε 2-3 σπόρους μαζί, για να επιλέξετε και να αφήσετε το πιο δυνατό σπορόφυτο καθώς μεγαλώνουν.
Πότε καλλιεργείται
Φυτεύετε την άνοιξη για να απολαύσετε τα αρωματικά σας πεπόνια το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό να προστατέψετε τις πεπονιές σας από τα τελευταία κρύα του χειμώνα. Αφού περάσουν τα κρύα, φυτεύουμε τους σπόρους, δηλαδή  κατά το  Μάρτιο – Απρίλιο και μετά, ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα.
Να θυμάστε ότι τα πεπόνια αγαπούν πολύ τη ζέστη και για να μπορέσουν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν οι σπόροι, η θερμοκρασία του χώματος θα πρέπει να είναι περίπου 25 °C.

Πως γίνεται η φύτευση
Τα πεπόνια είναι λαίμαργοι καταναλωτές θρεπτικών στοιχείων. Πρίν τα καλλιεργήσετε είναι σημαντικό να εμπλουτίσετε το χώμα με θρεπτικά στοιχεία. Επιλέξτε χώματα καλής ποιότητας απαλλαγμένα από ζιζάνια και εχθρούς. Το χώμα που προτιμούν οι πεπονιές είναι το ελαφρά όξινο (pH 6-6,5) με καλή αποστράγγιση. Διαθέστε λίγα παραπάνω χρήματα όταν αγοράζετε χώμα για τα λαχανικά σας. Θα σας ανταμείψει…
Φύτευση σπορόφυτων πεπονιού σε μποστανάκι.
Παραπάνω περιγράψαμε πως είναι ένα μποστανάκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε τότε μην ξεχάσετε να κάνετε τρύπες για αποστράγγισης στον πάτο του, με ένα τρυπάνι. Επίσης, όπως κάνετε και στις γλάστρες σας και εδώ πρέπει να βάλετε χαλίκι ή ελαφρόπετρα στον πάτο για καλύτερη αποστράγγιση.
Βήμα 1  Προσθέστε χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία
Βήμα 2  Ανοίξτε ένα λάκο λίγο μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος του σπορόφυτου
Βήμα 3  Βγάλτε προσεκτικά το σπορόφυτο από το γλαστράκι του για να μην σπάσουν οι ρίζες του
Βήμα 4  Φυτέψτε το
Βήμα 5  Κλείστε το λάκο και πιέστε ελαφρά το χώμα
Βήμα 6  Επαναλάβετε στην επόμενη θέση. Αφήστε μεταξύ των φυτών απόσταση 50-80 εκατοστά περίπου.
Βήμα 7  Ποτίστε  προσεκτικά και πάντα κοντά στη ρίζα. Ποτέ πάνω στα φύλλα γιατί μόλις τα δει ο ήλιος βρεγμένα κινδυνεύουν να καούν.
Κολπάκι:  Αν ξεκινήσετε από σπόρους για να μεγαλώσετε τα δικά σας σπορόφυτα, τότε μπορείτε να τους ποτίζετε μέχρι να μεγαλώσουν με ένα ψεκαστηράκι.

Πότε γίνεται η συλλογή και πως
Μαζέψτε τα πεπόνια από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά περίπου 2,5-3 μήνες μετά τη σπορά. Όταν το χρώμα τους αρχίζει να γίνεται κίτρινο και να μυρίζουν όμορφα, έφτασε η ώρα. Το κοτσάνι τους έχει αρχίσει να σκίζεται. Κόβετε τον κεντρικό μίσχο 4-5 εκ. από τον καρπό.
Μπορείτε να τα κόψετε και λίγο πριν την τελική ωρίμανση γιατί το πεπόνι είναι σαν τη μπανάνα, συνεχίζει να ωριμάζει και μετά τη συγκομιδή.
Κολπάκι: Αφού το μήκος των βλαστών ξεπεράσει το 1μ. μπορείτε να κόψετε τις άκρες τους και έτσι το φυτό θα δέσει πιο πολλά πεπόνια σε πιο λίγο χώρο.

Τι πρέπει να προσέξετε
1.    Τα πεπόνια θέλουν νερό όταν το χώμα τους είναι στεγνό. Χρειάζονται λιγότερο πότισμα από τα καρπούζια.
2.    Ένα μήνα περίπου πριν τη συγκομιδή ελαττώστε κατά πολύ το πότισμα. Έτσι, η σάρκα τους γίνεται πιο εύγεστη.
3.    Αφαιρέστε τα ζιζάνια, διότι παίρνουν τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα που έχουν ανάγκη τα πεπόνια σας .
4.    Η επόμενη σπορά στο ίδιο σημείο θα πρέπει να γίνει μετά από 3-4 χρόνια, γιατί η πεπονιά απορροφά το άζωτο και το κάλιο από το χώμα.
5.    Τα πεπόνια θα αναπτυχθούν από τα θηλυκά άνθη, τα οποία εμφανίζονται μετά τα αρσενικά.
6.    Δεν θα πρέπει το πεπόνι να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το χώμα
7.    Το ευχάριστο άρωμα που αναδύει η φλούδα του είναι ενδεικτικό για την συγκομιδή του
8.    Η γονιμοποίηση του πεπονιού γίνεται από τις μέλισσες.
9.    Σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι όταν μεγαλώσει το πεπόνι βάλτε στο πάτωμα μία παλέτα για να αναπτυχθούν εκεί οι καρποί του. Αν έρχονται σε επαφή απευθείας με το πάτωμα θα καταστραφούν.
Πίνακας σύνοψης
Εποχή φύτευσης    Μάρτιο- Απρίλιο
Αποστάσειςφύτευσης    50-80εκ.
Συγκομιδή    Ιούλιο – Σεπτέμβριο
Προσέξτε    Δεν πρέπει να εμπλουτίζουμε το έδαφος με υπερβολικές ποσότητες κοπριάς, δίοτι η σάρκα του γίνεται άνοστη λόγω σχηματισμού σακχάρων.
Συμβουλή    Ο καρπός κόβεται με το κοτσάνι του.
Πηγή: kipouroi.gr

E-mail:


Name:



E-mail:



Comment:








e-mail elefsid@gmail.com