Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Δωρεάν βιβλία διατήρησης τροφίμων

Κονσερβοποίηση και συντήρηση

                     

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝΕ ΟΛΟΙ





 ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η κονσερβοποίηση είναι ένας τρόπος συντήρησης των τροφίμων κατά τον οποίο ένα τρόφιμο τοποθετείται εντός δοχείου, σφραγίζεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία για να καταστραφούν τα αίτια που προκαλούν αλλοίωση του τροφίμου. Τα αίτια αυτά είναι οι μικροοργανισμοί και τα ένζυμα κυρίως.


Η συντήρηση των τροφίμων με κονσερβοποίηση είναι αποτελεσματική αν αυτή έχει επιτελεσθεί σωστά. Η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων δεν είναι ΑΣΤΕΙΟ. Μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή και ΘΑΝΑΤΟ. Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, όπως τα λαχανικά, πρέπει να υφίστανται θερμική επεξεργασία στους 115°C ή ανώτερες, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από το σημείο βρασμού του νερού. Έτσι η θέρμανση πρέπει να γίνεται σε βραστήρες πίεσης (αποστειρωτήρες).


Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή οξύτητα, όπως φρούτα, χυμοί φρούτων, πίκλες κλπ, μπορούν να υποστούν θερμική επεξεργασία σε νερό που βράζει.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, μπορεί να αναπτυχθεί ο μικροοργανισμός Clostridium botulinum, ο οποίος παράγει μια ισχυρή τοξίνη, θανατηφόρο για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τούτο μπορεί να συμβεί αν η θερμική επεξεργασία που έγινε δεν ήταν σωστή, υπήρχε ο μικροοργανισμός, αναπτύχθηκε και παρήγαγε την τοξίνη.


Για το λόγο αυτό:
ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ. Είναι προτιμότερο να χάσετε μια κονσέρβα παρά την υγεία σας.

Κονσερβοποίηση στο Σπίτι:

Η κονσερβοποίηση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και κρέας, εφαρμόζεται από χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπων στον κόσμο. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη χρησιμοποίηση προϊόντων που καλλιεργείτε κατά τους χειμερινούς μήνες. Όμως, για να απολαύσετε τα δικά σας προϊόντα, πρέπει να εφαρμόσετε ασφαλείς και κατάλληλες τεχνικές κονσερβοποίησης. Αν εφαρμοσθούν τέτοιες τεχνικές, θα απολαμβάνετε τα δικά σας προϊόντα καθ όλο το έτος.

Το πρώτο και πιο σπουδαίο σας βήμα είναι να μάθετε και να ακολουθήσετε μια υγιεινή μέθοδο κονσερβοποίησης. Η ακατάλληλη κονσερβοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένα τρόφιμα ή ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία σας.

Πριν ξεκινήσετε την κονσερβοποίηση στο σπίτι σας υποδεικνύουμε να συμβουλευθείτε το εργαστήριό μας ή κάποιο εργαστήριο σχεδιασμού θερμικών επεξεργασιών ή κάποια υπηρεσία ή κάποιο ειδικό.


Η Κατάλληλη Κονσερβοποίηση ξεκινά μα τα παρακάτω βήματα:

Καθαρίστε και αποστειρώστε τα σκεύη, εργαλεία και εξοπλισμό. Εξαντλητικό πλύσιμο των εργαλείων. Αποστείρωση των υλικών κονσερβοποίησης (βάζα, καπάκια, φλάντζες κλπ) σε βραστό νερό Αποκλεισμός μικροβίων.

Καθαρίστε και προετοιμάστε το τρόφιμο κατάλληλα. Διαλέξτε νωπά και υγιή φρούτα και λαχανικά.
λύνετε και προετοιμάστε ακολουθώντας τις οδηγίες για κονσερβοποίηση.
Κατά την προετοιμασία, υποδεικνύεται το προ-μαγείρεμα αντί της χρήσης απ ευθείας νωπού προϊόντος.

Εξασφαλίστε ότι η οξύτητα του προϊόντος είναι επαρκής. Η απουσία υψηλής οξύτητας μπορεί να προάγει επικίνδυνα βακτήρια. Αν γνωρίζετε το επίπεδο της οξύτητας, προσθέστε οξύ αν χρειάζεται. Ένας συνήθης τρόπος για να αυξήσετε την οξύτητα είναι να προσθέσετε χυμό λεμονιού.

Επεξεργαστείτε τα προϊόντα καταλλήλως. Μετά την πλήρωση και σφράγιση, θερμάνετε, κατά περίπτωση, σε βραστό νερό ή σε βραστήρα πίεσης επί τον απαραίτητο χρόνο. Μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο θέρμανση ΟΧΙ, όμως να τον ελαττώσετε.

Αποθήκευση:

Μετά την επεξεργασία, τα δοχεία (βάζα ή μεταλλικές κονσέρβες) αφήνονται να κρυώσουν αργά.
Μετά την ψύξη, σκουπίστε τα δοχεία για να απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα από την επιφάνεια.
Αποθηκεύσατε τα δοχεία σε δροσερό μέρος και μακριά από το ηλιακό φως και τη ζέστη.
Οι κονσέρβες που παρασκευάσατε μπορούν να αποθηκευθούν για 6 με 12 μήνες. Μπορούν να αποθηκευθούν για περισσότερο, αλλά δεν υποδεικνύεται.


Οι πληροφορίες προέρχονται από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Τροφίμων Foodtech και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών

Συντήρηση Τροφίμων για Πολύ Καιρό

.
Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την αξία των τροφίμων είναι να τα συντηρήσουμε σωστά. Αν κάτι φρέσκο που παράγουμε στον κήπο ή αγοράζουμε οικονομικά σε μεγάλη ποσότητα μπορούμε να το συντηρήσουμε για πολύ καιρό η αξία του αυξάνεται. Όλα τα τρόφιμα έχουν μία ημερομηνία λήξης που ισχύει εφόσον τα συντηρήσουμε με τον τρόπο που μας προτείνει ο κατασκευαστής ή παραγωγός. Σε πολλές όμως περιπτώσεις είναι εφικτό να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής κάποιων τροφίμων ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.
.
Σημείωση: Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας καταναλώνοντας κάτι που έχει λήξει και που υπάρχει κίνδυνος να έχει αλλοιωθεί. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος και πολύ προσεκτικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
.
Είναι πάντα καλύτερα να αντικαθιστούμε κάτι που έχει χαλάσει και να παίρνουμε καινούριο. Το θέμα όμως τι γίνεται αν έχουμε πρόβλημα και δεν έχουμε κανένα περιθώρια απώλειας τροφίμων, αν αυτά έχουν κάποια πιθανότητα να είναι φαγώσιμα. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο λαμβάνουμε υπόψη το υποθετικό σενάριο που λέει ότι έχουμε ξεμείνει με τα τρόφιμα που έχουμε στο σπίτι μας και δεν έχουμε πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ ή αγορές, κάτι που σημαίνει ότι δεν πετάμε τίποτα!! Μπορεί αυτό το σενάριο να φαίνεται ακραίο αλλά θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεματολογία αυτού του κειμένου.
.
Πριν προχωρήσουμε πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται καλή διαχείριση, απογραφή και οργάνωση ώστε τα τρόφιμα να καταναλώνονται πριν από την ημερομηνία λήξης. Αν κάτι πλησιάζει την ημερομηνία λήξης θα πρέπει να το καταναλώνουμε, να το δίνουμε σε άπορους ή να το συντηρούμε με τρόπο που παρατείνει τον χρόνο ζωής.

Κονσέρβες

Οι κονσέρβες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής έτσι κι αλλιώς. Αν είναι καλής ποιότητας και τις φυλάξουμε σωστά, σε σκιερό και ξηρό μέρος, μακριά από φως και υγρασία, τότε θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το χρόνο ζωής τους. Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν χτυπήματα, τσαλακώματα ή ανοίγματα. Αν τύχει να έχουμε μία κονσέρβα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης είναι καλή ιδέα να την ανοίξουμε και να περιεργαστούμε το εσωτερικό, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε αν έχει πραγματικά χαλάσει.
.
.

Όσπρια και Σιτηρά

Όλα τα τρόφιμα αυτού του είδους, από φασόλια και φακές, μέχρι ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη, σιτάρι άλλα ολόκληρα δημητριακά κινδυνεύουν από την υγρασία και την οξείδωση, δηλαδή την επαφή με το οξυγόνο. Για να διατηρηθούν περισσότερο από όσο γράφουν στη συσκευασία και να μην υπάρχει κίνδυνος να μαζευτούν ζουζούνια, πρέπει να κλείσουν αεροστεγώς σε ειδική σακούλα ή πλαστικό δοχείο τροφίμων. Αν και υπάρχουν στην αγορά κάποιες συσκευασίες που σφραγίζουν αεροστεγώς τα τρόφιμα, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μόνοι μας. Για αυτό χρειαζόμαστε «απορροφητές οξυγόνου» (oxygen absorbers) που τοποθετούμε σε ειδική σακούλα ή δοχείο μαζί με τα τρόφιμα, πριν τα κλείσουμε και τα σφραγίσουμε. Σε περιβάλλον χωρίς καθόλου οξυγόνο όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ πολύ καιρό. Για παράδειγμα λέγεται ότι σπόροι από ολόκληρο σιτάρι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και για 25 χρόνια αν βρίσκονται σε εντελώς αποξυγονωμένο περιβάλλον. Εμένα μου ακούγονται πολλά τα 25 χρόνια, και ελπίζω ποτέ να μη χρειαστεί να φάω τόσο παλιό σιτάρι!!

Ελαιόλαδο

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΤα λάδια έχουνε ημερομηνία λήξης 1 με το πολύ 2 χρόνια. Αν έχεις δικές σου ελιές, αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπορείς να το φυλάξεις για ένα χρόνο. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται καλύτερα μέσα σε ντενεκεδένια κουτιά και πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα. Τα σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. Το σημαντικό είναι να τα έχουμε σε μέρος σκιερό, χωρίς υγρασία. Το σημαντικό όμως είναι ότι όλα τα λάδια διατηρούνται για περισσότερο καιρό αν φυλαχτούν στο ψυγείο. Και για ακόμα περισσότερο επέκταση του χρόνου ζωής, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη μπορείς να συντηρήσεις ελαιόλαδο χωρίς να ταγκιάσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Μέλι

ΜΕΛΙΤο μέλι μπορεί να συντηρηθεί για πολύ-πολύ καιρό. Το καλό είναι ότι η δομή του αποτρέπει την εισχώρηση οξυγόνου στο εσωτερικό. Αν το μέλι είναι κλεισμένο αεροστεγώς σε μεταλλικά κουτιά μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερο από όσο γράφει στη συσκευασία. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα μέλι σε τενεκεδένιο κουτί, αεροστεγώς κλεισμένο, φυλαγμένο σε στεγνό και σκιερό μέρος μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και 10 χρόνια! Μπορεί να χάσει κάποια γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του αλλά δε θα παύει να είναι μέλι, με την θρεπτική του αξία. Η διάρκεια ζωής του μελιού μπορεί να παραταθεί αν μπει στο ψυγείο.

Επίλογος

Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε πως είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής κάποιων τροφίμων. Έχει μεγάλη σημασία να μην ποτέ ρισκάρουμε την υγεία μας και αν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ασφάλεια κάποιου τροφίμου, να μην το καταναλώνουμε. Αν όμως αυξήσουμε την διατροφική μας ευφυΐα θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε πότε πραγματικά κάτι έχει αλλοιωθεί και πότε είναι επικίνδυνο να το φάμε.
.
Το σημαντικό είναι να φυλάμε τα τρόφιμα κλεισμένα σε ξηρό και σκιερό μέρος. Το φως, η υγρασία και η επαφή με το οξυγόνο προκαλεί φθορά. Το ψυγείο και η κατάψυξη επιμηκύνουν το χρόνο ζωής όλων των τροφίμων με το κόστος του ηλεκτρικού που χρειαζόμαστε για να λειτουργεί.
.
Σε μία εποχή παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να αποθηκεύουμε κάποια τρόφιμα για κάθε ενδεχόμενο.  Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί ποτέ να φάμε κονσέρβα που έχει φτάσει η ημερομηνία λήξης της και να έχουμε πάντα διαθέσιμα φρέσκα προϊόντα που θα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν κοντά στην ημερομηνία παραγωγής τους. Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι γίνεται και σε κάποιο ακραίο σενάριο πιστεύω πως όλοι θα προτιμούσαν μία κονσέρβα που έληξε εχθές από το να μείνουν νηστικοί για μία ή δύο ολόκληρες ημέρες…
.
Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση τροφίμων, υπάρχουν πολλά χρήσιμα tips στο βιβλίο Μαγειρική Οικονομία που θα βρείς εδώ. Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα, μπορείς να έρθεις σε ένα από τα Σεμινάρια Μαγειρικής Οικονομίας που διοργανώνουμε. Πληροφορίες για τα σεμινάρια θα βρείς εδώ.


Ξένα


Housekeeper



Πηγές: http://books.google.com/, http://www.moa.gov.cy, http://journeytoforever.org/, http://www.archive.org

Βιβλία για φαγώσιμα χόρτα και εδώδιμα φυτά

Τίτλος: Εδώδιμη αρωματική χλωρίδα της περιοχής Ελούντας Μεραμβέλου-Τα εδώδιμα άγρια χόρτα
Συγγραφέας: Φραγκούλη Μαρίνα
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 88
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Κρήτη
Χρόνος έκδοσης: 2009

Τίτλος: Χρησιμοποιούμενα αυτοφυή εδώδιμα χόρτα της περιοχής Χανίων
Συγγραφέας: Γογονάκη Κατερίνα
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 116
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο
Χρόνος έκδοσης: 2010

Τίτλος: Η χλωρίδα της Κρήτης
Συγγραφέας: Οικονομοπούλου Κατερίνα, Βουζουνιεράκης Παναγιώτης
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 83
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Κρήτη
Χρόνος έκδοσης: 2008

Τίτλος: Μελέτη της χλωρίδας ενός βιολογικού, ενός συμβατικού και ενός εγκαταλελειμμένου ελαιώνα
Συγγραφέας: Τζανέλλη Γεωργία
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 116
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο
Χρόνος έκδοσης: 2006

Τίτλος: Τα αντιοξειδωτικά στα άγρια χόρτα και λαχανικά της παραδοσιακής Ελληνικής διατροφής
Συγγραφέας: Νικηφοράκης Εμμανουήλ, Συλλιγάρδου Μαρία
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 89
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Σητεία
Χρόνος έκδοσης: 2005

Συγγραφέας: Αντωνίου Μαρία
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 342
Εκδότης: Χαροκόπειο Παν/μιο-Τμήμα επιστήμης διαιτολογίας-Διατροφής
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: Σεπτέμβριος 2006

Αρωματικά φυτά/Κυνηγάκης Νικόλαος (2009)

Βαφικά φυτά της Κρήτης και τεχνικές βαφής/Παπαδάκη Ελένη (2010)

Τα ιθαγενή καλωπιστικά φυτά και η χρήση τους στην κηποτεχνία-Δημήτρης Μ. Σφακάκης (2009)

STURTEVANTS edible plants of the world-U. P. HEDRICK with updated botanical names by Michael Moore *Νέο*
Illustrated By Photographs, And By Numerous Line Drawings by Lucy Hamilton Aring
Although little known these days, Saunders (1859-1941) cast a large shadow in the first several decades of the 20th Century, writing many widely read books on western wildflowers, the Anasazi, edible plants, and the Indian, Spanish and Anglo folklore and culture of California, the Sierras and the Southwest. He was also a major and influential contributer to Sunset Magazine in its salad years.
Contents:
Wild Plants With Edible Tubers, Bulbs Or Roots
Wild Seeds of Food Value
The Acorn and Some Other Wild Nuts
Little Regarded Wild Fruits and Berries
Wild Plants with Edible Stems and Leaves
Beverage Plants
Vegetable Substitutes for Soap
Some Medicinal Wildings
Miscellaneous Uses of Wild Plants

Πηγές βιβλίων: E-Thesis, Ιδρυματικό Καταθετήριο της Βιβλιοθήκης του TEI Κρήτης  ΕΣΤΙΑ 
http://books.google.comhttp://www.archive.orghttp://www.swsbm.com

Δωρεάν γεωργικά-γεωπονικά βιβλία

Ελληνικά και ξένα βιβλία για κηπευτικές, γεωπονικές, αγροτικές εργασίες
Βιοδυναμικά ημερολόγια σποράς - φυτέματος 2011-2012
 

Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους ∆ηµοτικούς Κήπους της Αθήνας άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες -όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία- αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό που περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβίωση του.


Γεωπονικά
Συγγραφέας: Κασσιανός Βάσσος
Εκδότης: Henricus Beckh
Τόπος έκδοσης: Lipsiae, in aedibus B. G. Teubneri
Χρόνος έκδοσης: 1895
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική

Γεωπονικόν
Περιγραφή: Βιβλίον καλούμενον Γεωπονικόν/214 σελ. 16 εκ.
Συγγραφέας: Αγάπιος Μοναχός
Εκδότης: Εν τη Τυπογραφία του ποτέ Δημητρίου Θεοδοσίου
Τόπος έκδοσης: Ενετίησιν
Χρόνος έκδοσης: 1796;
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Γεωργική και οικιακή οικονομία/Τόμος 1
Συγγραφέας: Γρηγόριος Παλαιολόγος
Εκδότης: Βασιλική τυπογραφία
Τόπος έκδοσης: Ναύπλιο
Χρόνος έκδοσης: 1833
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Γεωργική και οικιακή οικονομία/Τόμος 2
Συγγραφέας: Γρηγόριος Παλαιολόγος
Εκδότης: Βασιλική τυπογραφία
Τόπος έκδοσης: Ναύπλιο
Χρόνος έκδοσης: 1835
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Πρακτική-Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία
Συγγραφέας: Οικονομόπουλος, Ηλίας Ι.
Εκδότης: Φέξης
Τόπος έκδοσης: Αθήναι
Χρόνος έκδοσης: 1901
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Το κρασί
Συγγραφέας: Πύρλας, Παν.
Εκδότης: [Τύποις Αδελφών Μπλαζουδάκη]
Τόπος έκδοσης: Αθήναι
Χρόνος έκδοσης: 1918

Περί φυτών ιστορίας-Τόμος 1 -Περί φυτών ιστορίας-Τόμος 2 
Περιγραφή: 516 σελίδες
Συγγραφέας: Θεόφραστος
Εκδότης: William Heinemann
Τόπος έκδοσης: Λονδίνο
Χρόνος έκδοσης: 1915-16
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική, Αγγλική

Οι αγροτικές εργασίες του Cato και Varro στη ρωμαϊκή εποχή
Συγγραφέας: Marcus Porcius Cato
Εκδότης: Gutenberg
Τόπος έκδοσης: [Χ.Τ.]
Χρόνος έκδοσης: 2004
Γλώσσα: Αγγλική

H γεωργία του Columella σε 12 βιβλία και το βιβλίο του σχετικά με τα δέντρα
Συγγραφέας: L. Junius Moderatus Columella
Εκδότης:[Χ.Ε.]
Τόπος έκδοσης: Λονδίνο
Χρόνος έκδοσης: [Χ.Χ.]
Γλώσσα: Αγγλική

Ξένα γεωργικά βιβλία




Περιοδικά
Τίτλος: Ελληνική Γεωργία
Περιγραφή: Σύγγραμμα κατά μήναν εκδινόμενον/106 τεύχη
Επιμελητής έκδοσης: υπό Π. Γενάδιου
Εκδότης: Εκ του τυπογραφείου του μέλλοντος
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρονολογία έκδοσης: 1885-1896
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική


Πηγές βιβλίων: http://anemi.lib.uoc.grhttp://books.google.comhttp://www.archive.org, http://www.soilandhealth.org

Σημείωση: Όλα τα βιβλία, υπάρχουν σαν σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα και δεν “ανήκουν” στο blog.
Τα περισσότερα προσφέρονται δωρεάν από ξένες ή Ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και Πανεπιστήμια, ή από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και είναι για προσωπική και μόνο χρήση.
Τα βιβλία είναι μόνο για ενημέρωση και η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενό τους.
Αν κάποιος από τους συνδέσμους των βιβλίων δεν λειτουργεί και δεν σας παραπέμπει στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακαλώ ενημερώστε με ένα μήνυμα εδώ, είτε με ένα email στο ftiaxnw@gmail.com, για να το ελέγξω.

Πληροφορίες
Η σελίδα ανανεώνετε συχνά και προσθέτονται νέα βιβλία από το διαδίκτυο, τα οποία για ένα διάστημα σημειώνονται με την ένδειξη  *Νέο*

Διαβάστε ακόμη:

Δωρεάν βιβλία για καλλιέργεια


Καλλιέργειες λαχανικών
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στο νομό Θεσσαλονίκης-Σωτηράκογλου, Αθανάσιος (2006)

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς στο νομό Ηρακλείου-Λεϊμονή, Ευαγγελία (2004)

Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη-Μπαμιεδάκη, Μαρία (2007)

Η πατατοκαλλιέργεια στη Νάξο , Λιοφάγου-Δέσποινα (2005)

Βιολογική καλλιέργεια μαρουλιού (Lactuca sativa)στην Κρήτη-Ζούμη Μαρίνα

Η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης η συμβολή της στην επίλυση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού προβλήματος-Μαντζιάρη Κωνσταντίνα (2009)

Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Καλλιέργεια του κρεμμυδιού-Σταυρίδη Πελαγία (2008)

Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη-Τζωρακολευθεράκης, Ιωάννης (2005)

Η καλλιέργεια του σκόρδου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες-Λέκκας, Στυλιανός (2006)

Καλλιέργειες βοτάνων και αρωματικών φυτών
Καλλιέργεια της αλόης και η χρήση της στη φαρμακευτική-ιατρική κοσμετολογία-Παπαδάκη Θάλεια-Αγγελική (2009)

Βιοκαλλιέργεια αρωματικών φυτών ρίγανης και θρύμπας το 2003-Μαργέλου, Κατερίνα (2005)

Αρωματικά φυτά-Φραντζεσκάκης Γιάννης

Καλλιέργειες δέντρων
Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, Λεβεντάκη Χρυσούλα (2011)

Η ελιά και οι αρρώστιες της ελιάς / Αλεξάνδρου Ν. Γεωργακοπούλου

Πρόληψη και αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς στα εντομοκτόνα/Δεμέτζος, Νικήστρατος (2005)


Καλλιέργεια και διακίνηση των εσπεριδοειδών στα Δωδεκάνησα-Χατζηχριστοδούλου, Αγγέλα(2006)

Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια αμπελιού στη Σαντορίνη/Ρούσσου Άννα (2007)

Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας σουλτανίνας-Μαυρογιαννάκης Γεώργιος (2010)

Καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός της ροδιάς-Πετράκης, Νικόλαος (2007)

Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού-Κυριακάκης Γιώργος (2010)

Ασθένειες λαχανικών
Εισροές φυτοπροστατευτικών προϊοντων στη βιολογική γεωργία με βάση τον κανονισμό 2092/91- Βαγιανός, Αναστάσιος και Λεβεντάκης, Χρήστος (2003)

Καταπολέμηση μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών καρποφόρων δέντρων και αμπέλου-Κάρδαση, Τριανταφυλλιά (2006)

Μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες της καρπουζιάς και τρόποι αντιμετώπισης τους , Παπουτσάκης Λευτέρης (2008)

Παθογόνα της οικογένειας Peronosporaceae και οι κυριότερες ασθένειες που προκαλούν, Ροβίθη Ελένη (2011)

Οι Κυριότερες Μυκητολογικές Ασθένειες Της Ελιάς , Μιχελάκης, Ευάγγελος (2006)

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της αμπέλου , Παπαδάκη, Ανδρονίκη (2005)

Οι ασθένειες των ζαχαρότευτλων , Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος (2005)

Εναλλακτικοί μέθοδοι έναντι του Βρωμιούχου Μεθυλίου για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών των κολοκυνθοειδών σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. , Φανουράκη, Αιμιλία (2004)

Βιολογική καταπολέμηση του ωιδίου (Leveillula taurica) τηςτομάτας, με ανταγωνιστικούς μύκητες

Τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης των κηπευτικών καλλιεργειών. , Αρώνη, Κωνσταντίνα (2004 )

Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης των λαχανικών , Καλαϊτζάκης, Ιωάννης (2003)

Η τέφρα σήψη της αμπέλου και τρόποι αντιμετώπισης της , Μαρίνου, Χριστίνα (2006)

Αντιμετώπιση ασθενειών σε βιολογική καλλιέργεια αγγουριάς στην Κρήτη-Μανουσιδάκη Στεφανία (2008)

Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης της πατάτας , Κουγιέντης, Γεώργιος (2003)

Ασθένειες πεπονιάς και τρόποι αντιμετώπισης-Κοκκινάκη Ζαχαρένια (2008)

Η ολοκληρωμένη διαχείρηση των μυκητολογικών ασθενειών της τομάτας σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες-Μαρής, Γεώργιος (2004)

Η βερτισιλλίωση της τομάτας και τρόποι αντιμετώπισης της-Κατζουράκης, Γεώργιος

Χρήση φυτικών υπολειμμάτων ελαιόφυλλων και ελαιοπυρήνα σε καλλιέργεια τομάτας-Σοφιάδου Ευανθία (2010)


Έντομα και εχθροί των καλλιεργειών
Τα ωφέλημα έντομα και ο ρόλος τους στη βιολογική γεωργία: η περίπτωση της ελιάς , Μακρυγιαννάκη, Μαρίνα (2004)

Ανθεκτικότητα των ακάρεων στα ακαρεοκτόνα , Πάκος Κωνσταντίνος (2009)

Οι κυριότεροι εντομολογικοί εχθροί καλλωπιστικών φυτών και οι μέθοδοι αντιμετώπισης τους-Παραουλάκης, Γεώργιος

Η βιολογική καταπολέμηση των εχθρών των καλλωπιστικών φυτών σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ηρακλείου-Βαρθακούρη Αναστασία

Οι κυριότεροι εχθροί δέντρων και αμπέλου και η αντιμετώπιση τους στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής-Κουνελάκης Νικόλαος (2006)

Μελέτη της αποτελεσματικότητας τεσσάρων βιολογικών παραγόντων στην αντιμετώπιση του θρίπα. , Γουμενάκη, Ιωάννα and Μυλωνάκη, Εμμανουέλα (2005)

Κυριότεροι εχθροί βολβωδών λαχανικών-Σκουλάς Κωνσταντίνος (2009)

Τα σπουδαιότερα γένη φυτοπαρασιτικών νηματωδών, Πετυχάκη Ιωάννα (2008)


Έντομα αποθηκών και μέθοδοι αντιμετώπισής τους/Αθανασιάδης Χρήστος (2007)

Καλλιεργητικές συμβουλές
Η λίπανση στην βιολογική γεωργία

Διάσπαση φυτοφαρμάκων στο έδαφος- Μαυρομανωλάκης, Κώστας (2007)

Πηγές: http://nefeli.lib.teicrete.gr/, http://anemi.lib.uoc.gr
Σημείωση: Όλα τα βιβλία, υπάρχουν σαν σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα και δεν “ανήκουν” στο blog. Τα περισσότερα προσφέρονται δωρεάν από ξένες ή Ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και Πανεπιστήμια, ή από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και είναι για προσωπική και μόνο χρήση.
Τα βιβλία είναι μόνο για ενημέρωση και η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενό τους.
Αν κάποιος από τους συνδέσμους των βιβλίων δεν λειτουργεί και δεν σας παραπέμπει στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακαλώ ενημερώστε με ένα μήνυμα εδώ, είτε με ένα email στο elefsid@gmail.com για να το ελέγξω.

Βιβλίο για την καλλιέργεια σαλιγκαριού



Είναι ένα από βασικά εγχειρίδια για την καλλιέργεια σαλιγκαριού


Κατεβαστέ το Βιβλιο  μας
download  κατεβασε εδω

Γίνε κι εσύ αγρότης ......




Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα παρότρυνσης των νέων Ελλήνων να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία και να στραφούν στην αγροτική ζωή. Ολοένα και περισσότερο βλέπουμε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εμφανίζονται περιχαρείς νέοι που ανακοινώνουν την απόφασή τους για «επιστροφή στην φύση» και την «ενεργοποίησή» τους σε αγροτικού τύπου οικονομικές δραστηριότητες.

Μακρύς ο κατάλογος των προς απασχόληση εργασιών, στον οποίο η σαλιγκαροτροφία, οι βιολογικές καλλιέργειες και οι δενδροκαλλιέργειες κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Η εικόνες που βομβαρδίζουν τους «ενδιαφερόμενους», είναι ειδυλλιακές. Τα ποσά που αναφέρονται «κολάζουν» και τους πλέον οκνηρούς. Η… αγροτική εργασία ομοιάζει με διασκέδαση που μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας… Όμως, είναι έτσι -όπως εμφανίζεται στους νέους- η αγροτική ζωή ή μπροστά στα μάτια όλων μας εξυφαίνεται μία μεγάλη απάτη, που αποσκοπεί στο να μοιράσει φρούδες ελπίδες και να εισπράξει «ζεστό χρήμα» για τους έξυπνους από όσους αποφασίσουν να πούνε το μεγάλο «ναι»; Πόσο πραγματική είναι άραγε η εικόνα ενός αγρότη, ο οποίος μπορεί περιχαρής να δουλεύει πίσω από υπολογιστές, διάφορα συστήματα αυτοματισμού και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, χωρίς να χρειάζεται να ιδρώνει για την παραγωγή, να αγχώνεται για την πώλησή της και να τρέμει την ημερομηνία πληρωμών, τις καιρικές αλλαγές ή και καταστροφές...;

Προφανώς –για τους γνωρίζοντες- η αγροτική ζωή δεν είναι εύκολη και δυστυχώς οι αγροτικές εργασίες την κάνουν ακόμη πιο δύσκολη. Για όσους έχουν γνωρίσει αγρότες (όχι τους μεγαλοκτηματίες των χιλιάδων στρεμμάτων, που κυκλοφορούν με Ferrari), είναι γνωστό πως η αγροτική οικογένεια είναι άκρως εξαρτώμενη οικονομικά από πολλούς παράγοντες (κυρίως από την οικονομική κυβερνητική πολιτική, τις τράπεζες, τους γεωπόνους, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες) και στις ημέρες μας βρίσκεται σε κατάσταση «προθανάτιου ρόγχου», αφού η οικονομική πολιτική της τροϊκανής κυβέρνησης δεν επιθυμεί την ισχυρή Ελληνική γεωργία και προσανατολίζεται στην τροφική εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό. Έτσι, οι συνεχείς αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, σπόρους και λιπάσματα, αλλά και η αύξηση της φορολόγησης (μέσω αυθαίρετων αντικειμενικών κριτηρίων) και της αύξησης των ασφαλίστρων (υπέρ ΕΛΓΑ), τείνουν να μειώνουν το αγροτικό παραγόμενο προϊόν και την εν γένει αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Ίσως, αυτά θα ήταν τα πρώτα στα οποία θα έπρεπε να εστιάσουν όσοι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες, αφού κύριο μέλημα είναι η εξασφάλιση ικανών εσόδων που θα εξασφαλίζουν την διαβίωσή τους.

Ας δούμε, όμως, μερικά παραδείγματα, για να γίνει πιο κατανοητό το grande colpo που στήνεται με την προώθηση των νέων στην γεωργία (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε ενάντιοι στον συγκεκριμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, ο οποίος όμως θα πρέπει να στηριχθεί με συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής φύσεως προκειμένου να καταστεί… βιώσιμος).

Ξεκινώντας από την δενδροκαλλιέργεια, πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για μία σημαντική οικονομική επένδυση, αφού απαιτεί αγορά δενδρυλλίων, δημιουργία συστήματος ποτίσματος, συνεχή μέριμνα με καθαρισμό ζιζανίων (γενικά αγριόχορτων), κλαδεμάτων και γενικότερα μίας υποδομής που πέρα από την αρχική επένδυση απαιτεί συνεχή οικονομική στήριξη για σειρά ετών (τουλάχιστον 4-5) μέχρις ότου αρχίσει η καρποφορία και τα έσοδα για τον δενδροκαλλιεργητή. Απαιτείται, επίσης, η δημιουργία γεώτρησης και σύνδεση παροχής ηλεκτροδότησης (πάγια μηνιαία τέλη). Γενικά, για την καλύτερη περίπτωση (μη ασθένειας των δενδρυλλίων) απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα για τα πρώτα χρόνια. Χρήματα τα οποία θα επιστραφούν αργά στον νέο αγρότη – επενδυτή, αφού θα πρέπει στη συνέχεια να εισπράττει ικανό χρηματικό ποσό για την διαβίωσή του, ευελπιστώντας ταυτόχρονα σε «περίσσευμα» το οποίο θα επιστρέφει ως απομείωση του αρχικού του κεφαλαίου… Το εγχείρημα φαντάζει μάλλον πολύ δύσκολο, αφού πέρα από το όλο κεφάλαιο ο νέος αγρότης θα πρέπει να συνυπολογίσει όλα τα χρήματα που θα χρειαστεί για να επιβιώσει στα χρόνια αναμονής της πρώτης πραγματικής παραγωγής.

Μεταφερόμενοι στις βιολογικές καλλιέργειες, το πρώτο εμπόδιο που συναντά ο νέος αγρότης – επενδυτής, είναι η στρεμματική επάρκεια. Δυστυχώς, απαιτούνται πολύ μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις και η αγορά τους είναι σχεδόν αδύνατη. Εάν όμως υποθέσουμε πως γίνεται η αγορά της γης, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε και μία νεκρή παραγωγική περίοδο, αφού ο νόμος απαιτεί την «κάθαρση» του εδάφους από κάθε υποψία πρόσθετων χημικών. Εάν ο νέος αγρότης αποφασίσει να ενοικιάσει την προς καλλιέργεια γη, τότε θα διαπιστώσει πως -όταν θα αρχίσει να εισπράττει από τις παραγωγές- τα έσοδα δεν του επιτρέπουν καν να ζήσει, αφού σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει και την αγορά ή ενοικίαση των αγροτικών μηχανημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή (παράγοντας που ισχύει για όλους τους τύπους και είδη καλλιεργειών). Το δέλεαρ των αυξημένων σε τιμές πώλησης αγροτικών προϊόντων ίσως να είναι αρκετά ισχυρό, αλλά… μπορεί ένας (μη φτωχός νέος) να αφιερώσει τουλάχιστον μία πενταετία για να περιμένει την «ημέρα σύγκρισης», όταν δηλαδή θα εισπράξει από την βιολογική του παραγωγή και θα συγκρίνει με όσα αυτή του έχει κοστίσει; Εάν ναι, θα πρέπει να έχει αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια πριν ασχοληθεί με την βιολογική καλλιέργεια. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ασχοληθεί κανείς νέος σήμερα -με τις βιολογικές καλλιέργειες- ο οποίος δεν διαθέτει 200 ή 300 χιλιάδες ευρώ!!!

Η περίφημη σαλιγκαροτροφία, είναι ένας κλάδος που συναρπάζει πολλούς, αφού δίνει την εντύπωση μίας αγροτικής ζωής παρόμοιας με αυτής του σαλιγκαριού, δηλαδή αρκούντος νωχελική. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται στρεμματική έκταση –προϋπολογισμένης επαρκούς οικονομικής ανταπόδοσης- η οποία θα πρέπει να περιφραχθεί, να σπαρθεί με κατάλληλο χόρτο –τροφή του τύπου προς εκτροφή σαλιγκαριών-, να δημιουργηθεί σύστημα ποτίσματος (με όλα τα απαιτητά γι αυτό π.χ. γεώτρηση και ηλεκτροδότηση), συνεχής παρακολούθηση για περίπτωση ασθένειας (απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση για να μην καταστραφεί ολόκληρη ετήσια «σοδειά»).
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει περίοδος αναμονής τουλάχιστον δύο ετών, ενώ απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση από ειδικούς (λόγω της ευαισθησίας του «προϊόντος» παραγωγής).
Τονίζουμε πως είναι πολύ εύκολη η απώλεια «σοδειάς» λόγω ασθένειας του εδάφους ή των σαλιγκαριών, ενώ η στρεμματική επένδυση υπολογίζεται γύρω στα 3.000 – 5.000 ευρώ, μέσα στα οποία υπολογίζεται και η αρχική αγορά σε «μάνες», η οποία και επαναλαμβάνεται κατ’ έτος.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και φυσικά συμπεριλαμβάνουν έναν μόνιμο παράγοντα κινδύνου, τις καιρικές συνθήκες. Εάν, λοιπόν, δεν συμβούν ακραίες καιρικές συνθήκες και δεν καταστραφεί ολόκληρη οικονομική χρονιά (οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημία και ως εκ τούτου θεωρούνται απολύτως τυπικές και γίνονται προκειμένου να δικαιολογούν την «ασφαλιστική κάλυψη» - είσπραξη που είναι απαιτητή – εκβιαστική και σε περίπτωση μη καταβολής της ο αγρότης δεν μπορεί να πουλήσει την παραγωγή του…) και αφού έχει καταβληθεί συνεχής εργασία πλέον του γνωστού φυσιολογικού ωραρίου, τότε ο αγρότης θα μπορεί να εισπράξει ένα ποσό που έχει προϋπολογίσει, πάντα με βάση την αρχική του επένδυση.
Επίσης, μέσα στα γενικά και μόνιμα έξοδα οι υποψήφιοι αγρότες θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις συνεισφορές στον ΟΓΑ, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Τέλος, καλό θα είναι οι προϋπολογισμοί να γίνονται με βάση τις χειρότερες συνθήκες, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους… «επενδυτές».

Στο κείμενό μας χρησιμοποιήσαμε μόνο αγροτικές και όχι κτηνοτροφικές καλλιέργειες κι αυτό επειδή η κτηνοτροφία (η έναρξη αλλά και η λειτουργία της) είναι κατά πολύ ακριβότερη και ως εκ τούτου απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα αρχικά κεφάλαια (για εγκαταστάσεις, αγορά πρωταρχικού ζωϊκού κεφαλαίου, τροφές κ.α.). Σημειώνουμε, επίσης, πως στις ανωτέρω προσεγγίσεις δεν συνυπολογίσαμε τον παράγοντα «χρήση εργατών» οι οποίοι είναι απαιτητοί σε αρκετά στάδια της αγροτικής οικονομίας και φυσικά είναι πρόσθετα οικονομικά βάρη για τον επενδυτή αγρότη.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η ενασχόληση με την αγροτική είναι κατά πολύ πιο δύσκολη από την ειδυλλιακή εικόνα που θέλουν να μας δείχνουν στις τηλεοπτικές οθόνες. Αν κανείς αναρωτηθεί «γιατί συμβαίνει αυτό;» τότε η απάντηση βρίσκεται στα ποσά των χρημάτων που απαιτούνται για την είσοδο στην αγροτική ζωή. Και αφού αυτά τα ποσά δεν είναι μικρά (και με πολύ μικρές εγγυήσεις επιστροφής τους), όλοι καταλαβαίνουμε πως στην πραγματικότητα το κράτος βρήκε έναν ακόμη τρόπο να αδειάσει τις τσέπες των αφελών. Γιατί, μόνο αφελής μπορεί να είναι κάποιος νέος που χωρίς να έχει ήδη αγροτική γη και χωρίς να διαθέτει μηχανήματα, αρκούμενος μόνο σε ένα –κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο- ποσό, θα αποφασίσει να γίνει αγρότης, έχοντας απέναντί του ένα κράτος το οποίο έχει προγράψει την Ελληνική αγροτική καλλιέργεια.

Αυτό που εμείς συμβουλεύουμε (κι επειδή δεν είμαστε -και ούτε θα γίνουμε ποτέ- ειδικοί ή Σύνδεσμοςπαντογνώστες) σε όσους σήμερα σκέφτονται να γίνουν αγρότες:
Επισκεφθείτε αγροτικές περιοχές και μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά με αγρότες, ζητήστε τους να σας πούνε τις δυσκολίες που οι ίδιοι περνάνε, κάντε τους ερωτήσεις για όλα, κρατήστε σημειώσεις και τέλος, αποφασίστε, αφού πρώτα αποκτήσετε σφαιρική πληροφόρηση για το μεγάλο βήμα που πρόκειται να κάνετε στην ζωή σας. Γιατί, ενδέχεται να είναι ένα βήμα στο κενό, για το οποίο κανείς δεν θα δεχτεί να αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που καταστραφείτε… τουναντίον, ενδέχεται να ακούσετε και την φράση "ας πρόσεχαν" ή ακόμη και το "δεν ήξεραν... δεν ρώταγαν;"!

πηγη Κωνσταντίνος

Τρία Βότανα που αφήνουν μεγάλα κέρδη !!!


Τρία βότανα που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μοιάζουν να αποτελούν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση για νέα πηγή εισοδήματος.

Το τσάι του βουνού, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο, μπορεί να είναι ευρέως γνωστά σε όλους μας ως εξαιρετικά ροφήματα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, ωστόσο η καλλιέργειά τους εμφανίζει μεγάλες προοπτικές
ανάπτυξης με κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες αποδόσεις που φθάνουν να ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα. Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διεθνείς αγορές η ζήτηση για προϊόντα φυσικής προέλευσης είναι αυξανόμενη.
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα σε ποικιλότητα και είδη αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια των περισσότερο γνωστών και εμπορικών ειδών.
Ο νεοεισερχόμενος παραγωγός προτείνεται να αρχίσει με περισσότερα του ενός είδη, τόσο ετήσια αλλά και πολυετή φυτικά υλικά. Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή, καθ' ον χρόνο τα πολυετή αναπτύσσονται, για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους, συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο.
Εκτάσεις τεσσάρων-πέντε συνολικά στρεμμάτων είναι συνήθως πάρα πολύ μικρές για πραγματικά έσοδα, διαθέτοντας χύδην ξηρά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών, θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
4 έως 6 ευρώ το κιλό η τιμή πώλησης
Με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να ανέρχεται σε 400 κιλά ξηρής δρόγης (ξηρά φύλλα) και την τιμή πώλησης στην Ελλάδα να διαμορφώνεται από 4 έως 6 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια του μελισσόχορτου υπόσχεται σημαντικά κέρδη.
Το μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα, αυτοφυής, είναι γνωστό ως κιτροβάλσαμο με άρωμα λεμονιού και χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική του αξία.
Το μελισσόχορτο, για να ευδοκιμήσει, απαιτεί εδάφη με τιμές pH 6-7, πλούσια, ποτιστικά, καλά στραγγιζόμενα, σε ημιορεινές και δροσερές πεδινές περιοχές. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, το υπέργειο τμήμα καταστρέφεται, ενώ το πλούσιο, αβαθές ριζικό σύστημα επιζεί και βγάζει νέους βλαστούς την επόμενη άνοιξη. Είναι καλλιέργεια ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Η αναγκαιότητα σε λίπανση προσδιορίζεται με εδαφολογική ανάλυση. Συνήθως απαιτείται προσθήκη αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Αν το μελισσόχορτο καταπονηθεί από έλλειψη νερού, παίρνει σκούρο πράσινο χρώμα, μειώνεται η παραγωγή και υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος, έτσι γίνεται πότισμα ανά 10-15 ημέρες.
Συγκομίζεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα με χορτοκοπτικό μηχάνημα, συλλέγεται και μεταφέρεται για ξήρανση (σε θερμοκρασίες μικρότερες 40οC), ή απευθείας απόσταξη. Τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας γίνεται μία συγκομιδή προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεκινά η άνθιση. Από το δεύτερο έτος μπορούν να γίνουν δύο συγκομιδές, η πρώτη αρχές Ιουλίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση μπορεί να φτάσει τα 1.200 κιλά νωπό βάρος ή 400 κιλά ξηρά φύλλα. Η παραγωγική ζωή της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Τα νωπά ή ξηρά φύλλα χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή ποτών. Είναι σημαντικό μελισσοτροφικό φυτό.
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο του νωπού φυτικού υλικού κυμαίνεται από 0,01-0,13% το οποίο εξάγεται με απόσταξη. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία για να αποδώσει το άρωμα του λεμονιού. Πρόσφατα χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία ως αντιβακτηριακό, αντισπασμωδικό και αντιοξειδωτικό.
Χαμομήλι: Τα μυστικά για αποδοτική σοδειά
Το βιολογικό αποξηραμένο χαμομήλι πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 8 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης διπλασιάζονται όταν βέβαια πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Το χαμομήλι είναι ετήσια πόα προερχόμενη από την Ευρώπη και ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους κυρίως την περίοδο της άνθισής του, γι' αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου.
Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα αμμώδη η ανάπτυξή του περιορίζεται ενώ ακατάλληλα είναι τα βαριά εδάφη με πολλή υγρασία. Το χαμομήλι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ισχυρά όξινα εδάφη.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο χωράφι στα πεταχτά ή με σπαρτικές μηχανές σιταριού ή με άλλο είδος μηχανής με κατάλληλη ρύθμιση ώστε οι γραμμές να απέχουν 40-50 cm.
Η σπορά του βοτάνου αυτού γίνεται από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Φεβρουαρίου. Για να έχουμε ομοιόμορφη σπορά ο σπόρος ανακατεύεται με στεγνή ποταμίσια άμμο.
Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο.
Το χαμομήλι είναι φυτό ξηρικό αλλά η κανονική εδαφική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξή του.
Οι ανάγκες σε λίπανση πρέπει να προσδιοριστούν μετά από εδαφολογική ανάλυση. Αν απαιτείται λίπανση, τότε το λίπασμα πρέπει να ρίχνεται σε μικρές ποσότητες ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη των φυτών που οδηγεί σε υποβάθμιση στην ποιότητα του προϊόντος. Συνήθως χρησιμοποιείται φωσφορική αμμωνία και θειικό κάλιο. Αν η ποσότητα του αζώτου είναι υψηλή, τότε δημιουργείται μεγάλος αριθμός φύλλων ιδιαίτερα ανεπτυγμένων με συνέπεια να εμποδίζεται η συλλογή αλλά και να προκαλείται πτώση του φυτού.
Η συλλογή γίνεται με εργαλεία ή μηχανές ειδικές, τον Μάιο. Αν τα άνθη δεν είναι καλά ανοιγμένα και συλλεχθούν, τότε καταστρέφεται η ποιότητα γιατί κατά την αποξήρανση παίρνουν σκούρο χρώμα. Η συλλογή του χαμομηλιού πρέπει να γίνεται αργά το πρωί, ώστε τα φυτά να είναι απαλλαγμένα από τη δροσιά. Απαγορεύεται η συλλογή των φυτών μετά από βροχή. Το χαμομήλι δίνει κατά μέσο όρο παραγωγή 300-400 κιλά χλωρά φύλλα ανά στρέμμα και φτάνει έως και 100 κιλά ξηρά φύλλα ανά στρέμμα.
Η απόδοση του αιθέριου ελαίου κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,9%. Περίπου 120 συστατικά έχουν αναγνωριστεί στο χαμομήλι σαν δευτερογενείς μεταβολίτες.
Χρησιμοποιείται σαν ρόφημα, στην αρωματοθεραπεία, στην κοσμετολογία κ.α. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται γιατί παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη, αντισπασμολυτική, αντιβακτηριακή, ηρεμιστική, αντιαλλεργική, αντιοξειδωτική, αντιπυρετική, αντιμικροβιακή δράση.
Το κόστος των ριζωμάτων
Η αγορά ριζωμάτων και φυτωρίων από τα εξειδικευμένα φυτώρια συχνά κοστίζει αρκετά (αν υπολογισθεί κατά μέσο όρο ότι κοστίζουν περισσότερο από 0,15 - 0,25 ευρώ ανά φυτό στην Ελλάδα και 0,05 - 0,18 ευρώ σε εξειδικευμένα φυτώρια της Ε.Ε.). Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 600 - 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό και να επεκτείνει την καλλιέργεια.
ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Διπλάσια η απόδοση για βιολογική καλλιέργεια
Με τη στρεμματική απόδοση στο τσάι του βουνού να είναι διπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να φθάσουν τα 800 ευρώ.
Το φυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά τα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη αλλά αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών. Εχει ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, και αντοχή στην έλλειψη νερού. Το φυτό είναι ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες όταν καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.
Το τσάι του βουνού ή σιδερίτης είναι φυτό ποώδες, πολυετές και αυτοφυές των ορεινών περιοχών της χώρας μας. Με το όνομα τσάι του βουνού αναφέρονται διάφορα είδη του γένους Sideritis ssp. της οικογένειας Lamiaceae. Τα πιο σημαντικά είδη σιδερίτη που βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι: Sideritis athoa (τσάι Αθω), Sideritis euboea (τσάι Ευβοίας), Sideritis scardiaca (τσάι Ολύμπου), Sideritis raeseri (τσάι Παρνασσού), Sideritis clandestina (τσάι Ταϋγέτου).
Η συγκομιδή γίνεται συνήθως τον Ιούλιο, όταν τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη άνθιση και τα ανθοφόρα στελέχη αρχίζουν να ξυλοποιούνται, οπότε η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο είναι μεγαλύτερη. Κόβεται ολόκληρη η ταξιανθία και μέρος του βλαστού, μήκους 5-6 εκ. με μαχαίρι ή δρεπάνι. Στη συνέχεια μεταφέρονται για ξήρανση σε υπόστεγα ώσπου να αποκτήσουν το επιθυμητό πρασινοκίτρινο χρώμα. Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της φυτείας είναι 5-8 χρόνια, με την απόδοση τον 3ο-4ο χρόνο να φτάνει τα 100 κιλά ανά στρέμμα.
Ιδιότητες - Χρήσεις
Χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος, που παράγεται με την προσθήκη μικρής ποσότητας ξηρής δρόγης σε νερό που βράζει. Το ρόφημα πλούσιο σε σίδηρο, τονωτικό, αποχρεμπτικό, με αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αντιοξειδωτική δράση, καταναλώνεται κυρίως τη χειμερινή περίοδο για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, θεωρείται σημαντικό μελισσοτροφικό φυτό.

http://kalliergo.gr/enimerosi/86-feeds-e-geoponoi/2480

E-mail:


Name:



E-mail:



Comment:








e-mail elefsid@gmail.com