Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Η αλήθεια για την τιμή της πατάτας

Κόλπα που δεν ξέρετε και  τρελά κέρδη από Δημάρχους με μίζες και κίνητρο για ψήφους
Μίζες στην πλάτη του αθώου καταναλωτή  , επικοινωνιακά παιχνίδια για τους χωρίς μεσάζοντες .(agrotismania Σχολιασμος)





Ρεπορτάζ : Τριάδα Μπράτσιου, Εύη Παπαδοσηφάκη, Κυρέλα Πέτρου,
Ως τηλεοπτικό θέαμα είναι όντως εντυπωσιακό. Ως δραστηριότητα στους ανά την Ελλάδα δήμους δίνει στους δημάρχους που το διοργανώνουν ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Ως event δικαιώνει τον ρόλο των ανά τη χώρα εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ωστόσο, μπορεί το κίνημα της πατάτας να αλλάξει τη δομή του εμπορίου, να αλλάξει τους συναλλακτικούς κανόνες και να φέρει επανάσταση στην αγορά των ειδών διατροφής; Οσο και αν το εν λόγω «κίνημα της πατάτας» είναι ελκυστικό ως θέαμα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ότι παγιώνει νέες συναλλακτικές πρακτικές μεταξύ παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών - ενδεχομένως βεβαίως να αποτελεί αφορμή εκσυγχρονισμού του όλου κυκλώματος «χωράφι - ράφι».

Η κίνηση αυτή - που σε μεγάλο μέρος της στηρίζεται σε εθελοντική εργασία - έχει προκαλέσει πληθώρα θετικών και αρνητικών αντιδράσεων, με τους υποστηρικτές της κίνησης να κάνουν λόγο για μία νέα εποχή στο εμπόριο και την κατάργηση των μεσαζόντων, ενώ οι ρεαλιστές αναφέρουν ότι εάν δεν υπήρχε ο εθελοντισμός, η τιμή διάθεσης θα ήταν πολύ υψηλότερη και εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια διάθεσης του χύμα προϊόντος (ατυποποίητο), αλλά και την δυνατότητα εξασφάλισης συνεχούς τροφοδοσίας της αγοράς.

Οι χονδρέμποροιΟ πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης δήλωσε στο «Κ» ότι «εμείς δεν είμαστε μεσάζοντες , αλλά αυτοί που αναλαμβάνουν το εμπορικό ρίσκο ολοκλήρωσης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων με την προώθησή τους στην κατανάλωση».

Ο κ. Χαραλαμπίδης διευκρινίζει ότι στο Νευροκόπι καλλιεργούνται πατάτες ποικιλίας «Μπάμπας» ή λευκόσαρκη, που είναι χαμηλής ποιότητας και κιτρινόσαρκες που είναι καλής ποιότητας «Αγκρια», «Τσέλη» και η «Σπούντα». Ο σπόρος για την ποικιλία μπάμπας κοστίζει κατά 50% φθηνότερα από τους υπόλοιπους σπόρους, αν και έχει μεγαλύτερη απόδοση 7-8 τόνους ανά στρέμμα, έναντι 2-3 τόνους που έχουν οι καλές ποικιλίες.

Αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση οι "μπάμπας". Θεωρεί ότι οι παραγωγοί στο Νευροκόπι παραπλανήθηκαν γιατί προπέρυσι, λόγω κακών καιρικών συνθηκών σε Ουκρανία, Ρωσία και άλλες χώρες αγόρασαν πατάτες από Ελλάδα και τότε είχαν απομείνει μόνο "μπάμπας". Αυτό οδήγησε τους παραγωγούς να σπείρουν το 2011 αυτή την ποικιλία, την οποία ο έμπορος την αγοράζει 12 λεπτά το κιλό, αλλά προέρχεται από μεγάλες συσκευασίες των 1000 κιλών που περιλαμβάνουν εκτός από πατάτα χώμα και πέτρες.

Αυτός ο τρόπος πώλησης από το Νευροκόπι είπε ότι αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία». Στην τιμή αυτή προστίθεται η διαδικασία διαλογής, συσκευασίας άλλα 8-10 λεπτά και μεταφορικά 2-3 λεπτά. Συνολικό κόστος για τον έμπορο 0,22-0,25 λεπτά.  Στην Κεντρική Λαχαναγορά ο έμπορος πουλά την πατάτα στον λιανέμπορο από 0,25-0,28 ευρώ.

Παράλληλα η Κεντρική Λαχαναγορά έχει το δελτίο τιμών και γνωρίζουν όλοι σε ποια τιμή αγοράζει και πουλά ο έμπορος. Κατά τον κ. Χαραλαμπίδη ο έμπορος χονδρικής δεν εκμεταλλεύεται τον παραγωγό πατάτας.

Τα σουπερμάρκετΟπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι αγορών δύο εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ, οι επιχειρήσεις σουπερμάρκετ λόγω του μεγάλου όγκου προϊόντος που διαχειρίζονται, συνεργάζονται απ' ευθείας με τους παραγωγούς και τους μεγάλους ανά περιοχή συνεταιρισμούς και όχι με χονδρεμπόρους, αφού κάτι τέτοιο θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την πατάτα Νευροκοπίου, και οι δύο αλυσίδες -όπως και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις σουπερμάρκετ - προμηθεύονται πατάτες, από τον Συνεταιρισμό Νευροκοπίου. Την συγκεκριμένη εποχή είθισται να έχει ολοκληρωθεί η διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου, καθώς παράγεται κατά τη θερινή περίοδο και από τον Αύγουστο και μετά διατηρείται μέσα σε ψυκτικούς θαλάμους. Οπως αναφέρουν τα στελέχη των δύο αλυσίδων, εφέτος η περίοδος διάθεσης διήρκεσε περισσότερο, καθώς υπήρξε μεγάλη παραγωγή και από άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες πατάτας Νευροκοπίου να μείνουν αδιάθετες στα ψυγεία.

Προκειμένου να μην οδηγηθούν στη χωματερή, αναφέρουν ότι, οι παραγωγοί τις διαθέτουν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Χαρακτηριστικά το στέλεχος μίας εκ των δύο αλυσίδων, αναφέρει ότι «εμείς εφέτος, παρατείναμε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου την διάθεση πατάτας Νευροκοπίου στα καταστήματά μας, λόγω της μεγάλης προσφοράς, ωστόσο διακόψαμε, καθώς υπήρχαν πολλά παράπονα από πελάτες για την ποιότητα του προϊόντος, πράγμα φυσιολογικό, μετά από τόσους μήνες συντήρησής τους σε ψυγεία».

Οπως οι ίδιοι αναφέρουν στην αρχή της παραγωγικής περιόδου, η τιμή που προμηθεύονταν πατάτα από τον Συνεταιρισμό άγγιζε τα 50 λεπτά το κιλό, για να φθάσει τον προηγούμενο μήνα τα 30-33 λεπτά το κιλό.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κεντρική Αγορά Αθηνών η τιμή της πατάτας διαμορφώνεται από 0,25 έως 0,55 ευρώ το κιλό, αναλόγως ποιότητας, με μέση τιμή τα 0,40 ευρώ το κιλό, έναντι 0,65 ευρώ, πέρυσι.

Μία άλλη παράμετρος που τίθεται, είναι αυτή της ποιότητας, καθώς το "κίνημα της πατάτας" διαθέτει το προϊόν σε χύμα μορφή και όχι στα διχτάκια, που υποχρεούνται να διαθέτουν το προϊόν, τα σουπερμάρκετ.

Οι παραγωγοίΤο «κίνημα της πατάτας» ξεκίνησε από την Κατερίνη με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας « Ο τόπος μου» και γρήγορα διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Βόρειας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στην Κατερίνη μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο πωλήθηκαν συνολικά 75 τόνοι πατάτας.

Στη Θεσσαλονίκη το «κίνημα της πατάτας» οργανώθηκε με πρωτοβουλία του τμήματος Γεωπονικής του ΑΠΘ και ήδη έχουν διατεθεί 50 τόνοι. Η απευθείας πώληση προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, στην Κατερίνη θα συνεχιστεί με το ελαιόλαδο, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των εθελοντών κ. Ηλία Τσολακίδη.

Κάτι ανάλογο σχεδιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Δημήτρης Καμπούρης για τη διανομή αμνοεριφίων το Πάσχα, ενώ στο δήμο Θερμαικού θα προστεθεί το ρύζι.

Ο παραγωγός πατάτας κ. Σάββας Συμεωνίδης από το Νευροκόπι Δράμας τόνισε στο «Κ« ότι συμμετέχει στην ομάδα παραγωγών που διαθέτει τις πατάτες απευθείας στους καταναλωτές. Θεωρεί ότι η τιμή των 25 λεπτών το κιλό είναι συμβολική και ίσα που καλύπτει τα έξοδα παραγωγής και αγοράς σπόρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ηλεκτρονική αγοράΤο "κίνημα της πατάτας" οδήγησε τα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην προετοιμασία πλατφόρμας «Ηλεκτρονικής αγοράς» αγροτικών προϊόντων. Όπως γνωστοποίησαν, μιλώντας πρόσφατα με δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς κ. Γ. Στεργίου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να μπαίνουν σε λίγο καιρό, ομάδες παραγωγών ή μεμονωμένοι παραγωγοί και θα αναρτούν τις τιμές και τις διαθέσιμες ποσότητες οπωροκηπευτικών και από αυτή τη βάση δεδομένων θα ενημερώνονται χονδρέμποροι και λιανεμπορικές επιχειρήσεις για το εύρος των τιμών και τον παραγωγό προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Για να επιτευχθεί η ηλεκτρονική αγορά- πώληση, αργότερα απευθείας και στον καταναλωτή, θα δημιουργηθεί μια παράλληλη πλατφόρμα εύρεσης μέσων μεταφοράς εμπορευμάτων. Η πλατφόρμα αυτή θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κομνηνός επισήμανε ότι το χονδρεμπόριο στην ελληνική αγορά έχει υποστεί μεγάλη μείωση του τζίρου, καθώς από τη μία πλευρά οι αλυσίδες σουπερμάρκετ προχωρούν όλο και περισσότερο σε απευθείας αγορές προϊόντων από τους παραγωγούς και από την άλλη πλευρά λόγω των χαμηλών τιμών ο κόσμος προτιμά τις λαϊκές αγορές.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου προέτρεψε τους παραγωγούς να μπουν στις λαϊκές αγορές καθώς η αδειοδότηση των παραγωγών είναι άμεση (το πολύ σε μια εβδομάδα έχει εκδοθεί η άδεια) και σημείωσε ότι η εθελοντική συμμετοχή είναι αυτή που χαρακτηρίζει την επιτυχία του εγχειρήματος της πώλησης της πατάτας Νευροκοπίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στο μεταξύ αυτή την παράμετρο του κόστους από το χωράφι στο ράφι επισημαίνουν και οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες όμως, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί της στο ''Κ'' υποχρεούνται εκ των πραγμάτων, να στραφούν σε καθετοποίηση των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να σταθούν στην αγορά και να προσφέρουν τα αγροτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.
πηγη http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1681027&nt=103

Με ή χωρίς μεσάζοντες στα ύψη η τιμες ..

Το Νευροκόπι έβγαλε τα μάτια του με τα ιδία του χεριά.  Άνοδο κατά 37,6% παρουσίασε η τιμή της πατάτας το φετινό καλοκαιρι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, πολλοί ήταν οι παράγοντες που μετέτρεψαν την πατάτα σε... χρυσάφι. Η παραγωγή του 2012 ήταν εξαιρετικά καλή, και τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η σοδειά ήταν πολύ μεγάλη.

Πέρυσι το χειμώνα για ένα κιλό πατάτα έδιναν μόλις 38 λεπτά του ευρώ, ενώ ο καταναλωτής την αγόραζε στο εμπόριο έως και 60 λεπτά του ευρώ. Το κίνημα της πατάτας έδωσε λύση στους παραγωγούς οι οποίοι διέθεταν απευθείας στον καταναλωτή έναντι 25 λεπτών του ευρώ το κιλό. Έτσι, ξεφορτώθηκαν το εμπόρευμα και τουλάχιστον δεν είχαν ζημία.
Ωστόσο, η παραγωγή του 2012 ήταν προβληματική με την  κακοκαιρία να πλήττει τις πατατοκαλλιέργειες, ενώ μειώθηκαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι πολύ μικρή.
 Βέβαια ο καταναλωτής την αγόραζε στο εμπόριο έως και 1,20 ευρώ.
Μάλιστα, φέτος  η πατάτα δεν διανεμήθηκε από το κίνημα "Χωρίς μεσάζοντες" για τον απλό λόγο ότι οι παραγωγοί διεκδικούσαν τιμή 0,50 ευρώ το κιλό, δηλαδή ακριβώς διπλάσια από εκείνη του 2012! αρα το θεμα ειναι οτι τα κινηματα τι να τα κανει ο παραγωγος ?

Το Νευροκόπι , έβγαλε τα μάτια του με τα ιδία του χεριά …….
Γιατί να περιμένει ο παραγωγός τα κινήματα και να μην την πουλήσει μονός του … Ένας παραγωγός είναι επιχειρηματίας  , πρέπει να είναι μέσα στην αγορά να βρει πελάτες και να πουλάει … Αν κάθε παραγωγός είχε το πελατολόγιο του γιατί να είναι σαν τσίρκο στους δρόμους και περιμένει ένα κίνημα ..  Συν αθηνα και χειρα κινη , λενε παιδια .. Μην περιμενουμε παντα από τους αλους να μας πουλάνε τα προϊόντα μας, και εμείς με το καφεδάκι στο καφενείο  και τους αλβανούς στα χωράφια , αυτά πρέπει να κοπούν ..
Νομίζω ότι για την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα να βγάλει ένα νόμο και κόψει τα κίνημα σε μια μέρα , πάρτε παράδειγμα την Ε.Ρ.Τ . Γιατί οι παράγωγη πρέπει  να βγουν σιγά στην αγορά , και να μαζέψουν πελάτες , γιατί τα κινήματα δεν είναι και ότι καλύτερο για την ανάπτυξη της χώρας . Κάνουν δουλεία αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα . Τα κινήματα Κανουν ένα λάθος .Βαλαν στο καταναλωτή ότι τα προϊόντα είναι παν φθηνα σε κόστος ξευτίλας.  Παιδιά δεν είναι έτσι. Απλά το Νευροκόπι είχε σημάνει κόκκινο συναγερμό ,η τα πετάμε, η τα πουλάμε στο κόστος.  Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνια δεν είναι ιδία για τους παραγωγούς  … Εμείς καταλάβαμε ότι με το 0,25 που πουλούσε το Νευροκόπι της πατάτες ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ , έβγαλε τα μάτια του με τα ιδία του χεριά .…….

Αλτερναρίωση πατάτας


Alternaria solani
Hyphomycetes

Συμπτώματα

Προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού, στελέχη, φύλλα, καρπούς (τομάτα), κόνδυλοι (στην πατάτα). Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η δημιουργία κηλίδων σε ομόκεντρους κύκλους, που μοιάζουν με «στόχους».

Στους καρπούς της τομάτας οι κηλίδες είναι μαύρες και βυθισμένες, ενώ στους κονδύλους της πατάτας είναι καστανές και μπορεί να εκτείνονται σε μεγάλο τμήμα του καρπού.
Στις τομάτες τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί η ανισορροπία στη θρέψη μεταξύ ασβεστίου και καλίου.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο μύκητας που ευθύνεται γι’ αυτή την ασθένεια είναι ο Alternaria solani.
Οι μολύνσεις ξεκινούν από υπολείμματα καλλιέργειας ή από αυτοφυή μολυσμένα φυτά και ευνοούνται από χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες βλαστάνουν τα σπόρια. Απαραίτητη είναι ωστόσο η ύπαρξη ελεύθερης υγρασίας με τη μορφή σταγόνων επάνω στις φυτικές επιφάνειες.

Αλτερναρίωση στελέχους τομάτας


Alternaria alternata f.sp. lycopersici
Alternaria alternata f.sp. lycopersici (συν. Alternaria alternata, Alternaria tenuis)
Hyphomycetes

Συμπτώματα

Προκαλούνται έλκη στη βάση των στελεχών, που μπορεί να το περιβάλλουν ολόκληρο προκαλώντας την ξήρανση του φυτού. Προσβάλλονται και οι καρποί, όπου δημιουργούνται βυθισμένες καστανόμαυρες κηλίδες σε μεγάλες περιοχές.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στο μύκητα Alternaria alternata f.sp. lycopersici. Οι μολύνσεις γίνονται με υγρό καιρό, με παρουσία ελεύθερης υγρασίας στα φυτά και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (20-25 oC).

Κλαδοσπορίωση αγγουριάς


Cladosporium cucumerinum
Hyphomycetes

Προσβάλλει όλα τα κολοκυνθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, κολοκύθι, καρπούζι). Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην αγγουριά.

Συμπτώματα

Η ασθένεια προκαλεί κηλίδωση σε φύλλα και καρπούς. Ο μύκητας επιζεί ως σαπρόφυτο στο έδαφος, επίσης στα φυτικά υπολείμματα και μέσα στο θερμοκήπιο, στα διάφορα υλικά.

Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού.
Στα φύλλα αρχικά εμφανίζονται πολυάριθμες ανοιχτοπράσινες υδατώδεις κηλίδες. Μετά αποκτούν γκρίζο χρώμα με χλωρωτική άλω. Εκεί οι ιστοί νεκρώνονται και πέφτουν, ώστε τα φύλλα φαίνονται κουρελιασμένα. Όταν η προσβολή γίνει σε νεαρά φυτά, αυτά σαπίζουν. Με συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται το μυκήλιο που έχει ελαιώδες χρώμα.

Εντονότερες και σοβαρότερες είναι οι προσβολές στους καρπούς (ιδιαίτερα στους νεαρούς), όπου οι αρχικές μικρές κηλίδες θυμίζουν νύγματα εντόμων. Αργότερα γίνονται καστανές, βυθίζονται και δημιουργούνται έλκη, από όπου εκκρίνονται κολλώδεις, καστανές σταγόνες. Σε αυτές τις προσβολές αναπτύσσονται δευτερογενή παθογόνα και οι καρποί σαπίζουν.

Στα κολοκύθια η ζημιά μοιάζει με τους κρατήρες, που προκαλεί η ανθράκωση.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Cladosporium cucumerinum. Ευνοείται από υγρό καιρό και θερμοκρασίες κάτω από 20 oC. Έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας με παράλληλη ύπαρξη υγρασίας αυξάνουν την ευαισθησία των φυτών στις προσβολές από τον μύκητα.

Η μόλυνση γίνεται από τα κονίδια. Η βλαστική υφή διαλύει την εφυμενίδα και το μυκήλιο αρχίζει να αναπτύσσεται ενδοκυτταρικά.

Ο μύκητας εκκρίνει ένζυμα που με την εξέλιξη της ασθένειας διαλύουν το κυτταρικό τρίχωμα των φυτικών ιστών και το πρωτόπλασμα, καταστρέφοντας τελείως τα κύτταρα.

Περονόσπορος κολοκυνθοειδών

Ασθένειες / Κηπευτικά


Pseudoperonospora cubensis
Peronosporaceae, Peronosporales, Oomycetes, Φυκομύκητες

Προκαλεί σοβαρές έως καταστρεπτικές προσβολές στην αγγουριά.

Συμπτώματα

Στα φύλλα προκαλεί χλωρώσεις σε εκτεταμένες γωνιώδεις περιοχές μεταξύ των νεύρων. Με την εξέλιξη της προσβολής τα φύλλα ξηραίνονται και πέφτουν. Ολόκληρα τα φυτά μπορεί επίσης να ξεραθούν. Με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται η λευκή εξάνθιση του μύκητα που αποτελείται από κονιδιοφόρους και κονίδια.

Παθογόνο-Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια προκαλείται από τον Pseudoperonospora cubensis. Τα θερμοκήπια αγγουριού προσβάλλονται ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ο μύκητας μολύνει με τα ζωοσποριάγγεια από τα στομάτια των φύλλων με παρουσία ελεύθερης υγρασίας (σταγόνες νερού επάνω στις φυτικές επιφάνειες) για ορισμένο χρόνο.

Η θερμοκρασία ωστόσο είναι λιγότερο καθοριστικός παράγοντας, επειδή ο μύκητας αναπτύσσεται και μολύνει σε μεγάλο εύρος, ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, σε σύγκριση με άλλους περονοσπόρους.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί μέσα στο θερμοκήπιο. Γι’ αυτό συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί ανά εβδομάδα

Περονόσπορος τομάτας



Phytophthora infestans
Συμπτώματα

Προσβάλλεται η βλάστηση και οι καρποί. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος («λαδιές»). Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χνούδι (εξάνθιση) του μύκητα. Στους μίσχους και στους βλαστούς οι νεκρώσεις των ιστών παίρνουν επίμηκες σχήμα.
Οι καρποί προσβάλλονται αρχικά στην περιοχή του ποδίσκου.
Η προσβολή μπορεί να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρο τον καρπό.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο περονόσπορος της τομάτας προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora infestans. Για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20 οC). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της τομάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του (π.χ. Δυτική Ελλάδα).

Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ο καλός ψεκασμός και η προστασία της νεαρής αναπτυσσόμενης βλάστησης, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής.

Συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων ως προς αναμενόμενη προσβολή, καιρικές συνθήκες και επίκαιρο επέμβασης. Στις κρίσιμες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες με βροχερό καιρό και θερμοκρασίες 20-25 οC) συστήνεται να προτιμώνται μίγματα με διασυστηματικά προϊόντα.

Ωίδιο αγγουριάς

Ασθένειες / Κηπευτικά


Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea, Leveillula taurica
Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea, Leveillula taurica

Erysiphaceae, Erysiphales, Ασκομύκητες

Στα κολοκυνθοειδή συναντάμε προσβολές και από τα τρία παθογόνα, που συχνά μπορεί να συνυπάρχουν.

Συμπτώματα

Στην προσβολή από Erysiphe cichoracearum εμφανίζονται στην αρχή μικρές, στρογγυλές κηλίδες, που με την εξέλιξη της ασθένειας επεκτείνονται, αποκτούν χλωρωτική άλω και καλύπτονται από την λευκή χαρακτηριστική εξάνθιση.
Η ανάπτυξη του μύκητα προκαλεί παραμορφώσεις σε φύλλα και στελέχη. Οι κηλίδες στα φύλλα εξελίσσονται σε νεκρωτικές και τα καταστρέφουν. Μικρά μαύρα στίγματα που μπορεί να υπάρχουν επάνω στα προσβεβλημένα φύλλα είναι τα κλειστοθήκια του μύκητα.

Η προσβολή από τον Sphaerotheca fuliginea είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας αγγουριάς, πεπονιάς και κολοκυθιάς.
Στην αρχή εμφανίζονται ανοιχτόχρωμες κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων που στη συνέχεια επεκτείνονται, αποκτούν γκρίζο χρώμα και καλύπτουν ολόκληρο το έλασμα.
Η προσβολή εμφανίζεται κυρίως σε πλήρως αναπτυγμένα φύλλα, ενώ σπάνια προσβάλλονται καρποί. Σε σοβαρή προσβολή ολόκληρα τα φυτά καταστρέφονται.

Ο μύκητας Leveillula taurica προκαλεί εμφάνιση ανοιχτοκίτρινων κηλίδων στα φύλλα της αγγουριάς που εξελίσσονται σε νεκρώσεις. Η εξάνθιση του μύκητα εμφανίζεται υπό ευνοϊκές συνθήκες και στις δύο επιφάνειες των φύλλων.

Παθογόνα – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο μύκητας Erysiphe cichoracearum είναι υποχρεωτικό εκτοπαράσιτο, δηλαδή αναπτύσσεται μόνο στην εξωτερική επιφάνεια των ιστών και στέλνει μυζητήρες στο εσωτερικό των κυττάρων για να τραφεί (σε αντίθεση με τον μύκητα Leveillula taurica που αναπτύσσεται στο μεσόφυλλο). Είναι παθογόνο διαδεδομένο στην εύκρατη ζώνη. Αναπαράγεται με ασκοσπόρια, τα οποία βλαστάνουν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασίας. Μετά τη βλάστηση μέσα σε 2 ώρες δημιουργεί appressorium και στη συνέχεια τρυπά την εφυμενίδα.
Ο μύκητας αναπτύσσεται γρήγορα και σε θερμές περιοχές αναπαράγεται με τα κονίδια που για να βλαστήσουν δεν απαιτούν ιδιαίτερα υψηλή σχετική υγρασία.
Το μυκήλιο αναπτύσσεται στην επιφάνεια των προσβεβλημένων ιστών.

Ο μύκητας Sphaerotheca fuliginea είναι επίσης υποχρεωτικό παράσιτο. Μπορεί να διαχειμάσει με τα κονίδια μέσα στο θερμοκήπιο και να μολύνει την νέα καλλιέργεια. Τα κονίδια βλαστάνουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου και σε υψηλή σχετική υγρασία (90-100%). Το μυκήλιο αναπτύσσεται στην επιφάνεια των ιστών, αρχικά είναι υαλώδες και πυκνό και στη συνέχεια γίνεται καστανό. Τα κλειστοθήκια σπάνια δημιουργούνται.
Η προσβολή ξεκινά κατά κηλίδες και επεκτείνεται γρήγορα.

Ο μύκητας Leveillula taurica είναι επίσης υποχρεωτικό παράσιτο, που μολύνει από τα στομάτια. Εισέρχεται μέσα στους ιστούς και αναπτύσσεται ενδοφυτικά στο μεσόφυλλο. Από εκεί αναπτύσσονται οι κονιδιοφόροι, που εμφανίζονται ως λευκή εξάνθιση. Αυτοί παράγουν τα σπόρια του μύκητα (κονίδια) που είναι ξηροσπόρια, μεταφέρονται με τον άνεμο και για να βλαστήσουν δεν απαιτούν υψηλές συνθήκες υγρασίας. Γι’ αυτό και το ωίδιο είναι διαδεδομένη ασθένεια και σε σχετικά ξηροθερμικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλα παθογόνα.
Τα κονίδια εξαπλώνουν την ασθένεια και σε υγιή φυτά.
Η βλάστηση των σποριών και η διείσδυσή τους μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 3 ώρες.

Αντιμετώπιση

Το ωίδιο είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες των κολοκυνθοειδών και υπάρχει διαφορετικός βαθμός ευαισθησίας των τριών παθογόνων στις διάφορες δραστικές ουσίες.
Συστήνεται προστατευτικός έλεγχος της καλλιέργειας και έγκαιρη επέμβαση με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα.

Ωίδιο τομάτας

Ασθένειες / Κηπευτικά


Leveillula taurica
Erysiphaceae, Erysiphales, Pyrenouycetes, Ασκομύκητες

Προσβάλλει την τομάτα, την πιπεριά και την μελιτζάνα, την μπάμια, την αγκινάρα και το αγγούρι.

Συμπτώματα

Στα φύλλα εμφανίζονται χλωρώσεις γωνιώδεις και ακανόνιστες. Εντονότερα είναι τα συμπτώματα στην τομάτα και στην πιπεριά ενώ ανοιχτοκίτρινες κηλίδες προκαλούνται στη μελιτζάνα και το αγγούρι. Οι κηλίδες αργότερα γίνονται νεκρωτικές.
Η εξάνθιση του μύκητα εμφανίζεται και στις δύο επιφάνειες του φύλλου (λευκό χνούδι), πρώτα όμως στην κάτω επιφάνεια.

Στην πιπεριά και στη μελιτζάνα προκαλείται επιπλέον κατσάρωμα των φύλλων και πτώση τους.
Η ευαισθησία των φυτών αυξάνεται με την ηλικία τους, ενώ τα νεαρά φυτά παρουσιάζουν ανεκτικότητα. Η ασθένεια εμφανίζεται συνηθέστερα στο φύλλωμα.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Leveillula taurica (ατ. μορφή Oidiopsis taurica). Πρόκειται για υποχρεωτικό παράσιτο, που μολύνει από τα στομάτια. Εισέρχεται μέσα στους ιστούς και αναπτύσσεται ενδοφυτικά στο μεσόφυλλο. Από εκεί αναπτύσσονται οι κονιδιοφόροι, που εμφανίζονται ως λευκή εξάνθιση. Αυτοί παράγουν τα σπόρια του μύκητα (κονίδια) που είναι ξηροσπόρια, μεταφέρονται με τον άνεμο και για να βλαστήσουν δεν απαιτούν υψηλές συνθήκες υγρασίας. Γι’ αυτό και το ωίδιο είναι διαδεδομένη ασθένεια και σε σχετικά ξηροθερμικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλα παθογόνα. Τα κονίδια εξαπλώνουν την ασθένεια και σε υγιή φυτά.
Η βλάστηση των σποριών και η διείσδυσή τους μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 3 ώρες.

Αντιμετώπιση

Ο μύκητας Leveillula taurica θεωρείται «δύσκολο» παθογόνο γιατί αναπτύσσεται μέσα στους ιστούς (ενδοφυτικά). Γι’ αυτό για την αντιμετώπισή του συστήνεται επέμβαση έγκαιρα μόλις εμφανιστεί η ασθένεια κυρίως με κατάλληλα, διασυστηματικά σκευάσματα, που να μπορούν να διεισδύουν μέσα στους φυτικούς ιστούς.

E-mail:


Name:



E-mail:



Comment:








e-mail elefsid@gmail.com