Translate this site

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Μηνυμα απο Δημήτρης Παπαδόπουλος

Δημήτρης Παπαδόπουλος
23 Ιουνίου 2013 - 2:39 π.μ.
Αυτοι που μας δειχνεται στισ αλλεσ χωρες μονο μεσαζοντες δν ειναι. Αντιθετως μαλιστα μονο μεσαζοντες σε πολυκαταστηματα και σε μαναβικα.Μην προσπαθητε να διαστρευλοσεται την πραγματικοτητα γιατι αν θελατε πραγματικα να βοηθησεται το ελληνα παραγωγο θα το ειχατε κανει. μας τα ειπαν και αλλοι αυτα. και να προσθεσω ακομη οτι το κινημα εγινε για κυριο λογο, να δειξουνε στους μεσαζοντες οτι δν τους εχουνε και τοσο αναγκη οσο αθτοι νομιζαν,γιατι αυτοι αγοραζαν 0.12 και κατω εφθανε 0.70 τουλαζιστον. και μακαρι να ηταν και ελληνικες....Ξυπνατε ζωα.....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Οι φωτογραφίες είναι από την λαϊκή του Λονδίνου κύριε Παπαδόπουλε και είναι παράγωγοι  .
 Δεν μιλήσαμε για τιμές  κύριε Δημήτρη αλλά για της οργανώσεις  χωρίς μεσάζοντες.
που ειναι σαν Τσιρκο.
 

Εχθροί / Κομβονηματώδεις


Meloidogyne spp.
Προσβάλλεται ο καπνός, η πατάτα, τα τεύτλα, τα ψυχανθή, τα λαχανικά και πολλά άλλα καλλιεργούμενα δικοτυλήδονα φυτά.
Κατάταξη Προσβολή στα φυτά
Νηματώδεις μυζητικοί

ρίζα


x
φυτάριο


x
φύλλο

Ζημιά

Τα καπνόφυτα προσβάλλονται τόσο στο σπορείο όσο και αργότερα στο χωράφι. Η παρουσία των νηματωδών μπορεί να μη γίνει από την αρχή αντιληπτή, αλλά να εξαπλωθεί αργότερα με γρήγορο ρυθμό και να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι πλάγιες ρίζες των προσβεβλημένων φυτών παρουσιάζουν κυκλικούς κόμβους διαφόρων μεγεθών. Αυτοί είναι ουσιαστικά κηκίδες από υπερτροφικά κύτταρα, που σχηματίζουν οι ρίζες στα σημεία προσβολής, ως αντίδραση στα τοξικά εκρίμματα των νηματωδών. Στο υπέργειο τμήμα των φυτών εμφανίζεται μαρασμός και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής προσβολής τα φύλλα ξηραίνονται.

Εχθρός

Οι ενήλικοι νηματώδεις έχουν μήκος 1-1,5 χιλ. Τα αρσενικά άτομα είναι νηματόμορφα και μόλις ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν το φυτό. Τα θηλυκά έχουν απιοειδές σχήμα και παραμένουν μόνιμα εγκατεστημένα στις ρίζες σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου. Τα αυγά τους περιβάλλονται και προστατεύονται από τον ωόσακκο, που μπορεί να εξέχει από τις θέσεις προσβολής ή να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των ιστώντης ρίζας. Οι νύμφες έχουν μήκος περίπου 0,5 χιλ.

Παρατηρήσεις

Οι νηματώδεις αναπτύσσονται στους ιστούς της ρίζας των φυτών. Ωστόσο τα ενήλικα αρσενικά και οι νύμφες δεύτερης ηλικίας μπορεί να εγκαταλείψουν τις ρίζες. Οι νύμφες κινούνται ελεύθερα στο έδαφος και κατά συνέπεια μπορούν να προσβάλλουν πολλά φυτά, το ένα μετά το άλλο.

Εχθροί Λιριόμυζα


Liriomyza brionyae, L. huidobrensis, L. trifolii
Προσβάλλονται τα σολανώδη, τα κολοκυνθοειδή, τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψυχανθή, τα καλλωπιστικά και αυτοφυή φυτά.
Κατάταξη Προσβολή στα φυτά
Δίπτερα
προνύμφες με μασητικά στομ. μόρια
ρίζα στέλεχος φύλλο

x
καρπός

(x)

Ζημιά

Οι προνύμφες ορύσσουν οφιοειδείς (συνήθως) στοές στα φύλλα, τρεφόμενες από το παρέγχυμα. Η καταστροφή της φυλλικής επιφάνειας από τις στοές ή η πτώση των φύλλων, έχει ως συνέπεια τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών, με επίδραση στην παραγωγή. Το είδος Liriomyza huidobrensis μπορεί να προσβάλλει και τους νεαρούς, πράσινους καρπούς.

Η νύμφωση λαμβάνει χώρα στο τέλος της στοάς ή στο έδαφος. Ζημιά προκαλούν επίσης τα ακμαία, γιατί οι κηλίδες διατροφής ή ωοθεσίας αποτελούν πύλες εισόδου δευτερογενών παθογόνων.

Εχθρός

Τα ακμαία (μύγες) είναι μικρού μεγέθους, έχουν μήκος περίπου 2 χιλ. χρώμα σώματος κιτρινόμαυρο και κεφαλής κίτρινο.

Οι προνύμφες έχουν μήκος περίπου 2 χιλ. και είναι άποδες. Σε μικρή ηλικία είναι άχρωμες, ενώ όσο πλησιάζουν την νύμφωση γίνονται κιτρινωπές.

Παρατηρήσεις

Το είδος Liriomyza huidobrensis προτιμά τις ψυχρότερες περιοχές. Η διάκρισή του από το L. brionyae είναι πολύ δύσκολη και γίνεται μόνο στο εργαστήριο. Αντίθετα το είδος L. trifolii αναγνωρίζεται ευκολότερα.

Η αντιμετώπιση του εντόμου σε μεγάλους πληθυσμούς είναι δύσκολη, γι' αυτό απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της φυτείας.

Εχθροί Μηλολόνθη ή Ασπροσκούληκο


Melolontha melolontha, M. hippocastani


Είναι ευρέως διαδεδομένο και ανευρίσκεται σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες. Σοβαρές ζημιές προκαλούν ιδιαίτερα στις ριζωματώδεις καλλιέργειες.
Κατάταξη Προσβολή στα φυτά
Σκαθάρια (Κολεόπτερα)
μασητικά (προνύμφες)


ρίζα


x
φυτάριο

φύλλο

Ζημιά

Ως συνέπεια των φαγωμάτων στις ρίζες, τα νεαρά φυτά κιτρινίζουν, παρουσιάζουν μαρασμό και τελικά πεθαίνουν. Στα τεύτλα και στις πατάτες ανοίγουν βαθειές τρύπες και στοές. `Οταν τα σιτηρά προσβάλλονται σε προχωρημένο στάδιο, τότε οι κόκκοι στους στάχεις δεν γεμίζουν καλά και είναι ζαρωμένοι.

Εχθρός

Οι προνύμφες φθάνουν μέχρι 65 χιλ. μήκος και έχουν υπόλευκο χρώμα στο πρόσθιο τμήμα, ενώ γκρι-μπλέ στο οπίσθιο. Η κεφαλή, τα τρία ζεύγη ποδιών και ο θώρακας έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Το σχήμα τους θυμίζει αγκίστρι και φέρουν παχυμένη κοιλία.

Τα ακμαία (σκαθάρια) φθάνουν 30 χιλ. μήκος με κοκκινοκάστανο χρώμα, εκτός από την κεφαλή και τον θώρακα, που είναι μαύρα. Οι κεραίες είναι ελασματοειδείς (καταλήγουν σαν βεντάλια). Το είδος Melolontha hippocastani είναι λίγο μικρότερο από το M. melolontha και στα έλυτρά του (σκληρές πτέρυγες) φέρει μαύρο περιθώριο.

Χαρακτηριστικό είναι το σκούρο τριγωνικό φύμα μεταξύ των ελύτρων.

Παρατηρήσεις

Η μηλολόνθη ολοκληρώνει μια γενεά κάθε 3-5 χρόνια. Προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά κατά το έτος, που προηγείται της νύμφωσης.

E-mail:


Name:



E-mail:



Comment:








e-mail elefsid@gmail.com